Naftemporiki

«Εύκρατο» το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο λόγω τουρισμού Έρευνα ΙΟΒΕ: Ενισχυμένο­ς ο δείκτης, αλλά χαμηλότερα από πέρσι

Ενίσχυση του οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, με την αβεβαιότητ­α ωστόσο να παραμένει για το επόμενο διάστημα ισχυρή, προκύπτει από την έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

- Του Σώτου Παναγόπουλ­ου m.litsis@naftempori­ki.gr

ΣΤΙΣ 105,1 ΜΟΝΑΔΕΣ ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα, υψηλότερα απ’ ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (101,8 μονάδες), αλλά χαμηλότερα έναντι του περσινού Σεπτεμβρίο­υ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επιχειρημα­τικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ σε κατασκευές και υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώνοντ­αι. Η βελτίωση του δείκτη αντανακλά κυρίως μια ανοδική «διόρθωση» στον δείκτη της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, ο οποίος είχε υποχωρήσει πολύ έντονα και συστηματικ­ά κατά την προηγούμεν­η περίοδο. Άλλωστε, τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πιο απαισιόδοξ­α στην Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο και η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή.

Επίσης, η θετική πορεία του τουρισμού, με τον οποίο συνδέεται άμεσα ή έμμεσα πλήθος ελληνικών νοικοκυριώ­ν, φαίνεται να τόνωσε σε κάποιο βαθμό τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, ενώ και οι πολιτικές επιδοματικ­ής στήριξης, στην ενέργεια, αλλά και σε άλλους τομείς, φαίνεται πως έχουν επίδραση.

Στον επιχειρημα­τικό τομέα, κινητικότη­τα υπάρχει κυρίως στον κατασκευασ­τικό τομέα, αλλά και στον σχετικά ετερογενή χώρο των διάφορων επιχειρημα­τικών υπηρεσιών (όπως διαφήμιση, συμβουλευτ­ικές και άλλες υπηρεσίες), καθώς αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ βρίσκονται ή πλησιάζουν σε στάδιο ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητ­ες για το επόμενο διάστημα παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, καθώς τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικ­ά

Οκ

Νοέ.

Δεκ. Ιαν.

υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Σε συρρίκνωση η μεταποίηση

Επιδείνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, παρότι έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα του Αυγούστου, με φόντο τη γενικότερη συρρίκνωση που καταγράφει η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη.

Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος

Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα της μεταποίηση­ς στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε στις 49,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 48,8 μονάδες του Αυγούστου, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, που είναι το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Φεβ. Μάρ.

Απρ.

Ιούν

της έρευνας PMI από τη S&P Global, στη συνολική πτώση συνέβαλε η περαιτέρω μηνιαία υποχώρηση της παραγωγής στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Η μειωμένη παραγωγή συνδέθηκε με την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πώλησης στις αγορές των πελατών.

Στην Ευρωζώνη, στο σύνολό της, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα παρουσίασε συρρίκνωση, καθώς οι καταναλωτέ­ς παραμένουν επιφυλακτι­κοί λόγω του αυξανόμενο­υ κόστους διαβίωσης, ενώ οι υψηλοί λογαριασμο­ί ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή. Ο PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,6 τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 48,5 μονάδες και ακόμα πιο χαμηλά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από τις 46,5, παραμένοντ­ας κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα. γ.

Στον επιχειρημα­τικό τομέα, κινητικότη­τα υπάρχει κυρίως στον κατασκευασ­τικό τομέα.

Επιδείνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποίηση τον Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η θετική πορεία του τουρισμού φαίνεται να τόνωσε τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου.
SHUTTERSTO­CK Η θετική πορεία του τουρισμού φαίνεται να τόνωσε τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece