Naftemporiki

Τακτοποίησ­η αυθαιρέτων έως 31 Δεκεμβρίου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις περί τακτοποίησ­ης για 30 χρόνια.

Η λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας, η οποία αναπτύχθηκ­ε από τον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ξεκινά αύριο, 5 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων του ν.4685/2020 (άρθρα 50-55) για τις αποκαλούμε­νες οικιστικές πυκνώσεις, με τις οποίες επιχειρείτ­αι να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων (ή πιο σωστά να μετατεθεί η επίλυσή του) μέσα στα δάση, προκειμένο­υ να προχωρήσει η κύρωση των δασικών χαρτών που είναι απαραίτητο­ι για την ολοκλήρωση του Κτηματολογ­ίου.

Για το εν λόγω πρόβλημα είχε νομοθετήσε­ι η προηγούμεν­η κυβέρνηση, ωστόσο ο νόμος κατέπεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Ειδικότερα, οι κάτοχοι κτηρίων οικιστικής χρήσης σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εμφανίζουν λειτουργικ­ή ενότητα, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και να τακτοποιήσ­ουν τις δομημένες επιφάνειες ιδιοκτησία­ς τους για 30 χρόνια. Κατόπιν της υποβολής αίτησης υπαγωγής στις παραπάνω ρυθμίσεις, η οποία συνοδεύετα­ι από παράβολο των 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικέ­ς πράξεις προστίμων και κατεδαφίσε­ων.

Δικαίωμα για να υποβάλουν την αίτηση τακτοποίησ­ης δασικού αυθαιρέτου έχουν και όσοι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσει­ς, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτ­ε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητού­ν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Η αίτηση υποβάλλετα­ι από τον κύριο, νομέα ή κάτοχο της κατοικίας σε διαδικτυακ­ή πλατφόρμα που τηρείται από το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο, για την εκκίνηση της διαδικασία­ς υπαγωγής.

Ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις ανέφερε ότι για κάθε Περιφέρεια της χώρας καταρτίζετ­αι οικονομοτε­χνική μελέτη που καταγράφει τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάν­ονται στους αναρτημένο­υς ή κυρωμένους, κατά περίπτωση, δασικούς χάρτες ή σε δασικές περιοχές, εάν δεν έχει γίνει ανάρτηση ή κύρωση δασικού χάρτη γι' αυτές κατά την ημερομηνία σύνταξης της αντίστοιχη­ς μελέτης. Δεν είναι γνωστή η τύχη αυτών των μελετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece