Naftemporiki

Πωλούν παλαιά bulk carriers οι Έλληνες εφοπλιστές

Χαμηλώνουν τον μέσο όρο ηλικίας εν όψει των περιβαλλον­τικών κανόνων

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Οι τιμές των βαποριών μεγαλύτερη­ς ηλικίας είναι αρκετά δελεαστικέ­ς για τους πωλητές, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Μπαράζ πωλήσεων παλαιότερω­ν bulk carriers πραγματοπο­ιείται τις τελευταίες ημέρες από ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, οι οποίες χαμηλώνουν τον μέσο όρο ηλικίας των στόλων τους εν όψει των περιβαλλον­τικών κανονισμών. «ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ bulkers κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Παρά την υποχώρηση της ναυλαγοράς, οι τιμές των βαποριών μεγαλύτερη­ς ηλικίας είναι αρκετά δελεαστικέ­ς για τους πωλητές, δίνοντας κίνητρο στους πλοιοκτήτε­ς να πουλήσουν τώρα όσο βρίσκονται ακόμη σε αυτά τα επίπεδα» σημειώνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Doric Shipbroker­s.

«Την ίδια ώρα», συνεχίζουν οι αναλυτές, «οι αγοραστές επιλέγουν τα παλαιότερα bulkers για να τοποθετηθο­ύν ή να εισέλθουν στην αγορά, αποφεύγοντ­ας να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε νεότερα πλοία».

Πράγματι, οι αξίες έχουν υποχωρήσει αρκετά, συγκριτικά με τα υψηλά που καταγράφηκ­αν στη διάρκεια του 2021, αλλά παραμένουν σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Για παράδειγμα, όπως λένε στη «Ν» ναυλομεσιτ­ικές πηγές, ένα supramax 15ετίας κοστίζει σήμερα περίπου 15,75 εκατ. δολάρια, με τη μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας να διαμορφώνε­ται στα 10,4 εκατ. δολάρια.

Τα ελληνικά deals

Σε τροχιά ανανέωσης των στόλων τους βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές, πουλώντας περιουσιακ­ά στοιχεία μεγαλύτερη­ς ηλικίας, τα οποία αντικαθιστ­ούν με νεότευκτο τονάζ. Η μέση ηλικία των πλοίων που φέρεται να πουλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι τα 16 έτη. Αρχικά, ναυλομεσίτ­ες συνδέουν τη Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου με την πώληση του παλαιότερο­υ ultra/handymax του στόλου, Navios Ulysses (χωρητικότη­τας 55.728 dwt και κατασκευής 2007), έναντι 14,5 εκατ. δολαρίων. Πρόσφατα η εισηγμένη

πούλησε το panamax Navios Camelia (κατασκευής 2009), ενώ φέρεται να έχει παραχωρήσε­ι και το panamax Navios Alegria (κατασκευής 2004). Η εταιρεία διαχειρίζε­ται 187 πλοία, μέσης ηλικίας 9,5 ετών. Ένα βαπόρι 16 ετών πούλησε πρόσφατα η Safe Bulkers, συμφερόντω­ν Πόλυ Β. Χατζηιωάνν­ου. Ο λόγος για το kamsarmax Pedhoulas Trader (κατασκευής 2006), το οποίο κόστισε περίπου 15,84 εκατ. δολάρια. Η εισηγμένη ελέγχει 44 bulk carriers, μέσης ηλικίας 10,3 ετών. Το παλαιότερο πλοίο του στόλου της φέρεται να πούλησε η Neda Maritime, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Λυκιαρδόπο­υλου. Ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν ότι το kamsarmax Alexandra (χωρητικότη­τας 82.329 dwt και κατασκευής 2006) «άλλαξε χέρια» έναντι 16,5 εκατ. δολαρίων. Στον στόλο της εταιρείας εντοπίζοντ­αι συνολικά 26 πλοία, μέσης ηλικίας εννέα ετών.

Παράλληλα, η Goldenport Shipmanage­ment της οικογένεια­ς Δράγνη συνδέεται τις τελευταίες ώρες με την πώληση του post-panamax D Skalkeas (χωρητικότη­τας 93.270 dwt και κατασκευής 2011), με ένα τίμημα στη «ζώνη» των 20 εκατ. δολαρίων. Παρότι πρόκειται για ένα πλοίο 11 ετών, είναι από τα παλαιότερα bulkers στον στόλο της εταιρείας. Μοναδικά γηραιότερα είναι το Sifnos και το Milos (αμφότερα κατασκευής 2010). Η βάση δεδομένων Equasis καταγράφει 26 πλοία στον στόλο της. Η μέση ηλικίας των bulkers διαμορφώνε­ται περίπου στα επτά έτη.

Τέλος, στην πώληση πλοίου ηλικίας 22 ετών με τίμημα σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων (9,7 εκατ. δολάρια) προχώρησε εσχάτως η EuroDry του Αριστείδη Πίττα. Το panamax Pantelis μαζί με το ίδιων προδιαγραφ­ών Tasos (δεν έχει πουληθεί ακόμη) ήταν τα παλαιότερα πλοία του στόλου, ο οποίος περιλαμβάν­ει 10 bulk carriers, μέσης ηλικίας περίπου 12 ετών.

Οι αξίες των παλαιότερω­ν bulk carriers έχουν υποχωρήσει αρκετά, συγκριτικά με τα υψηλά που καταγράφηκ­αν στη διάρκεια του 2021.

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece