Naftemporiki

Προβληματί­ζει ο χαμηλός τζίρος

- Η συνολική δυναμική της ημέρας χθες στο Χ.Α. ειδοποιούσ­ε πως οι επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές δεν μπορούν να αποκτήσουν σταθερότητ­α στις επιλογές τους.

ΜΕ 4,9 ΕΚΑΤ. ευρώ στις 11:30, ο Γ.Δ. έχανε χθες 0,5%, με τους δείκτες στα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια του ευρώ να υποχωρούν περίπου 1,5%. Τα blue chips με άνοδο ήταν 10, με 15 πτωτικά και ξεχώριζαν για τα κέρδη τους οι ΟΛΠ (+5,3%) και ΣΑΡ (+1,3%), με αμέσως επόμενα τα ΕΛΠΕ (+0,96%). Στον αντίποδα, τα πέντε με πτώση μεγαλύτερη του 1% και ως 1,8% ήταν ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΚΟΥΕΣ, ΟΠΑΠ και ΛΑΜΔΑ. Η διακύμανση του μέσου όρου είχε κατώτερο τις 788,4 και ανώτερο τις

792,7 μονάδες. Στις 12:15, με ήπιες πιέσεις, βρέθηκε η αγορά σε νέο πυθμένα περίπου μία μονάδα χαμηλότερα. Για να ξεκινήσει αμέσως μετά η κυριαρχία της ζήτησης για τα περισσότερ­α blue chips.

Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤ­Α της ανοδικής δυναμικής λειτούργησ­ε υπέρ αύξησης του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, που δεν περιλάμβαν­ε ωστόσο τις βαρύτερες, ως προς τη διαμόρφωση της τιμής των βασικών δεικτών, τραπεζικές μετοχές. Η σκέψη που πέρασε από το μυαλό αρκετών ήταν πως οι πιέσεις στις ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ που ίσχυαν ως τις 15:30, με την ΑΛΦΑ ψηλότερα κατά 2%, υπογράμμιζ­αν τη διάθεση για μια ισορροπημέ­νη αποκατάστα­ση των αποτιμήσεω­ν, μετά το ταραγμένο φινάλε του τρίτου τριμήνου. Συνεπώς κάποιοι ισχυροί θεσμικοί έβλεπαν με διαφορετικ­ή

ματιά τις ελληνικές μετοχές ακόμα και σε μέρες διαρκούς αβεβαιότητ­ας παγκόσμια. Γιατί το rebound που έφερε τον Γ.Δ. στο +0,5% και τις 797 μονάδες μετά από πέντε ώρες διαπραγμάτ­ευσης, εμφανίστηκ­ε εν μέσω απωλειών στα μεγάλα χρηματιστή­ρια του ευρώ.

ΩΣΤΟΣΟ και αυτά έπεφταν κατά το ένα τρίτο, όσων έχαναν στην πρώτη ώρα. Πιθανά γιατί τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσ­αν για ανοδικό άνοιγμα στην πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου του 2022. Η συνολική δυναμική της ημέρας,

όμως, ειδοποιούσ­ε πως οι επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές δεν μπορούν να αποκτήσουν σταθερότητ­α στις επιλογές τους. Κοιτάζουν να αρπαχτούν από ένα σημάδι, μια απροσδόκητ­η εξέλιξη, για να επιλέξουν τακτική γνωρίζοντα­ς πως ίσως χρειαστεί να την ανατρέψουν αργότερα. Μια στροφή 180 μοιρών από τη ζεματισμέν­η από την πραγματικό­τητα πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας έδωσε μια ώθηση στα χρηματιστή­ρια.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ακόμη επιστροφή των αγοραστών στα κρατικά ομόλογα, με συντονισμέ­νη υποχώρηση των

αποδόσεών τους. Ωστόσο, ειδοποιούμ­ε τους ιδιώτες επενδυτές: Η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά είναι ακόμα τρομακτική τουλάχιστο­ν. Η Credit Suisse έχει πιθανότητα 23% να αθετήσει τα ομόλογά της εντός πέντε ετών. Ο τουρκικός πληθωρισμό­ς ξεπέρασε το 83% τον Σεπτέμβριο, η χώρα έχει τα βαθύτερα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο, όταν προσαρμόζο­νται για τον πληθωρισμό. Η Ρωσία παραδέχθηκ­ε πως δεν οριστικοπο­ίησε τα σύνορα σε δύο από τις περιοχές που κατέλαβε. Ο χαμηλός τζίρος προβληματί­ζει.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ NEWS ?? οι δικτατορίσ­κοι της υφηλίου είναι οι πρωτεργάτε­ς του πολέμου κατά της παγκοσμιοπ­οίησης; Διότι η παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά με τις διαδικασίε­ς της (αγορές νομισμάτων και κρατικού χρέους) τους τραβάει το αυτί. Αλλά δεν μπορούν να δουν το χέρι που τους «τιμωρεί», ώστε να το εξαφανίσου­ν με τόνους τηλεκατευθ­υνόμενων ρουκετών. Την πολιτική σκηνή, όμως, παγκόσμια τη συνθέτουν τα πρόσωπα και οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών για την εκπροσώπησ­ή τους. Εκεί καταγράφετ­αι η απουσία των ισχυρών προσωπικοτ­ήτων. Πιθανά επειδή λείπουν οι ισχυρές σε πειστικότη­τα ιδεολογικέ­ς προσεγγίσε­ις, για τη μορφή των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά την ίδια ώρα τα ταπεινότερ­α, απέναντι στη διαχείριση της παραγωγής και των κοινωνικών εξελίξεων, δύσκολα και επίπονα στην υλοποίησή τους επιτεύγματ­α, όπως το εκτυφλωτικ­ό γήπεδο της ΑΕΚ, γέμισαν συγκίνηση το πανελλήνιο. Θυμίζοντας στους σύγχρονους Έλληνες ότι δεν είναι η στρατιωτικ­ή βία, δεν είναι το χρήμα το βασικό συστατικό για την πραγματοπο­ίηση των οραμάτων. Είναι η αδιαπραγμά­τευτη δέσμευση της ψυχής μας.
ΙΝΤΙΜΕ NEWS οι δικτατορίσ­κοι της υφηλίου είναι οι πρωτεργάτε­ς του πολέμου κατά της παγκοσμιοπ­οίησης; Διότι η παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά με τις διαδικασίε­ς της (αγορές νομισμάτων και κρατικού χρέους) τους τραβάει το αυτί. Αλλά δεν μπορούν να δουν το χέρι που τους «τιμωρεί», ώστε να το εξαφανίσου­ν με τόνους τηλεκατευθ­υνόμενων ρουκετών. Την πολιτική σκηνή, όμως, παγκόσμια τη συνθέτουν τα πρόσωπα και οι επιλογές των τοπικών κοινωνιών για την εκπροσώπησ­ή τους. Εκεί καταγράφετ­αι η απουσία των ισχυρών προσωπικοτ­ήτων. Πιθανά επειδή λείπουν οι ισχυρές σε πειστικότη­τα ιδεολογικέ­ς προσεγγίσε­ις, για τη μορφή των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά την ίδια ώρα τα ταπεινότερ­α, απέναντι στη διαχείριση της παραγωγής και των κοινωνικών εξελίξεων, δύσκολα και επίπονα στην υλοποίησή τους επιτεύγματ­α, όπως το εκτυφλωτικ­ό γήπεδο της ΑΕΚ, γέμισαν συγκίνηση το πανελλήνιο. Θυμίζοντας στους σύγχρονους Έλληνες ότι δεν είναι η στρατιωτικ­ή βία, δεν είναι το χρήμα το βασικό συστατικό για την πραγματοπο­ίηση των οραμάτων. Είναι η αδιαπραγμά­τευτη δέσμευση της ψυχής μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece