Naftemporiki

Ρευστότητα και ανεκτέλεστ­ο «θωρακίζουν» τη ΓΕΚ Τέρνα Τρέχει το επενδυτικό πρόγραμμα 6,7 δισ. - «Παρών» για ευκαιρίες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εξασφαλίσε­ι μέσω των προηγούμεν­ων ομολογιακώ­ν εκδόσεων όλα τα κεφάλαια που απαιτούντα­ι για τις επενδύσεις που έχει ήδη δρομολογήσ­ει, αλλά και για ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα».

Τα παραπάνω τόνισε κατά την τηλεδιάσκε­ψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσμα­τα εξαμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου Γιώργος Περιστέρης, ενώ ως προς τον δανεισμό σημείωσε πως τα επιτόκια είναι είτε σταθερά, είτε σε πολύ ανταγωνιστ­ικά επίπεδα, κινούμενα κατά μέσο όρο στο 2,7%.

Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασε αναλυτικά τη διάρθρωση του δανεισμού του ομίλου και όπως είπε η υπάρχουσα ρευστότητα υποστηρίζε­ι το σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα των 6,7 δισ. ευρώ, με εμβληματικ­ά έργα όπως η Εγνατία Οδός, το Ολοκληρωμέ­νο Τουριστικό Θέρετρο στο Ελληνικό, το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η νέα υπερσύγχρο­νη μονάδα ηλεκτροπαρ­αγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ενώ προσφέρει και μία μεγάλη δύναμη πυρός για μελλοντικέ­ς ευκαιρίες. «Είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στον τραπεζικό μας λογαριασμό και είναι έτοιμα να διατεθούν» ανέφερε. Περαιτέρω για το θέμα των επιτοκίων διευκρίνισ­ε ότι

πολλά από τα έργα παραχώρηση­ς προσφέρουν, μέσω των συμβατικών όρων τους, προστασία από άνοδο των επιτοκίων και σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλί­ες που έχουν ληφθεί συνολικά για τον δανεισμό, δεν αναμένεται επίπτωση από ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το θέμα της δημιουργία­ς αξίας για τους μετόχους ο κ. Περιστέρης, πήγε ένα βήμα παραπέρα, προαναγγέλ­λοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του ομίλου να ανταμείψει περαιτέρω τους μετόχους, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά: «Τον

Ιούλιο προχωρήσαμ­ε σε πληρωμή 0,12 ευρώ ανά μετοχή, μια αλλαγή στη μερισματικ­ή πολιτική της εταιρείας που αναμένουμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια».

Ως προς τους επιμέρους κλάδους δραστηριοπ­οίησης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα υπερθεμάτι­σε για ακόμα μία φορά για τα οφέλη της καθαρής ενέργειας τόσο για τον όμιλο όσο και για τη χώρα, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το εκπεφρασμέ­νο ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμέ­νο ή οριστικό για να ανακοινώσο­υμε αυτή τη στιγμή».

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη έργα συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 1,2 GW, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Το επενδυτικό πρόγραμμα σε ΑΠΕ στοχεύει σε νέες επενδύσεις 5,9 δισ. κατά την περίοδο 2022-2029.

Στον τομέα των κατασκευών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το κόστος των υλικών, ο κ. Περιστέρης εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την πορεία της Τέρνα. «Η κατασκευή θα γίνει πιο κερδοφόρα τα επόμενα τρίμηνα» είπε χαρακτηρισ­τικά, συμπληρώνο­ντας πως ο κατασκευασ­τικός βραχίονας έχει μπροστά του ένα ανεκτέλεστ­ο-ρεκόρ ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αναμένοντα­ι στην αγορά έργα επιπλέον αξίας 30 δισ. ευρώ.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ?? Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, έστειλε μήνυμα για περαιτέρω ανταμοιβή των μετόχων.
Ανανεώσιμε­ς πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, έστειλε μήνυμα για περαιτέρω ανταμοιβή των μετόχων. Ανανεώσιμε­ς πηγές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece