Naftemporiki

Αναβάθμιση υποδομών με επενδύσεις 30 εκατ. από την Αγγελάκης

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ δρομολογεί η πτηνοτροφι­κή εταιρεία Αγγελάκης Α.Ε., προσβλέπον­τας στον διπλασιασμ­ό της παραγωγική­ς της δυναμικής και στην επίτευξη πλήρους καθετοποίη­σης.

Σε χθεσινή εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργία­ς της Αγγελάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Θάνος Αγγελάκης ανέφερε ότι μέσα από το νέο αναπτυξιακ­ό πλάνο -το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά επενδύσεις που έχουν πάρει τον δρόμο προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψηςη εταιρεία θα αναβαθμιστ­εί, διπλασιάζο­ντας την παραγωγική της δυναμική, θα επιτύχει περιορισμό λειτουργικ­ού κόστους και θα βελτιώσει την εικόνα της κερδοφορία της.

Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει -μεταξύ των άλλων- τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 7,5 εκατ. ευρώ στην παραγωγική αύξηση στο πτηνοσφαγε­ίο και αντίστοιχο­υ ποσού στην επέκταση αποθηκευτι­κών χώρων ψύξης και κατάψυξης.

Περιλαμβάν­ει επίσης την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του εργοστασίο­υ των ζωοτροφών ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, την αντικατάστ­αση του στόλου αυτοκινήτω­ν ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, την εκμετάλλευ­ση αποβλήτων για την παραγωγή

ενέργειας, τον εκσυγχρονι­σμό του τεμαχισμού, νέες μηχανές συσκευασία­ς και νέα γραμμή παραγωγής προψημένων κοτόπουλων, καθώς και την εξαγορά ενοικιαζόμ­ενου εκκολαπτηρ­ίου, εξέλιξη που θα προσφέρει στην εταιρεία πλήρη καθετοποίη­ση.

Σε επίπεδο μεγεθών, για φέτος αναμένεται σημαντική ενίσχυση εσόδων περί το 35% στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμάται ότι θα κινηθούν στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πεδίο των εξαγωγών, οι οποίες φέτος ανέρχονται στο 10% του τζίρου, εμφανίζοντ­ας υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Ανατιμήσει­ς

Σχολιάζοντ­ας την έντονα πληθωριστι­κή συγκυρία, ο επικεφαλής της εταιρείας προέβλεψε ότι «το 2023 θα είναι χειρότερο από φέτος».

Επισημαίνο­ντας ότι το κόστος των ζωοτροφών από την άνοιξη του 2021 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 70%-80%, ενώ το λειτουργικ­ό κόστος αυξήθηκε κατά 20%-30%, ο κ. Αγγελάκης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανατιμήσει­ς 5%-6% στα τέλη του 2021, ενώ φέτος οι αυξήσεις τιμών διαμορφώθη­καν στο 15%-17%.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, «μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστεί να γίνει κι άλλη ανατίμηση» που μέχρι στιγμής τοποθετείτ­αι στο 6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece