Naftemporiki

Βρετανική κυβίστηση για τον φορολογικό συντελεστή Αναδίπλωση Τρας στο μέτρο που προκάλεσε την οργή των αγορών

Σε ταπεινωτικ­ή αναδίπλωση προέβη η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας, παίρνοντας πίσω το μέτρο της κατάργησης του φορολογικο­ύ συντελεστή 45% για τα υψηλά εισοδήματα, το οποίο είχε προκαλέσει χρηματοοικ­ονομική αναταραχή και βυθίσει τη στερλίνα.

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Το πακέτο μέτρων της Τρας έχει προκαλέσει δημοσκοπικ­ή κατάρρευση του Συντηρητικ­ού Κόμματος, με τους Εργατικούς να έχουν διευρύνει τη διαφορά στις 19 μονάδες. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για κατάργηση του συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών τον χρόνο ανακοινώθη­κε πριν από δέκα ημέρες από την πρωθυπουργ­ό Λιζ Τρας και τον νέο υπουργό Οικονομικώ­ν Κουάζι Κουάρτενγκ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Το μέτρο αυτό, παρότι βρίσκεται πιο κοντά στις ιδεολογικέ­ς καταβολές του Συντηρητικ­ού Κόμματος περί ανάπτυξης μέσω λιγότερων φόρων, επικρίθηκε έντονα από Συντηρητικ­ούς βουλευτές, ακόμη και το ΔΝΤ. Το αναπτυξιακ­ό σχέδιο των Τρας - Κουάρτενγκ θα χρηματοδοτ­ούνταν αντί με φόρους με αύξηση του δανεισμού, γεγονός το οποίο προκάλεσε χρηματοπισ­τωτική αναταραχή στη Βρετανία, με εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και πρωτοφανή βουτιά της αγγλικής λίρας. Η χρηματοπισ­τωτική αναταραχή ήταν τόσο μεγάλη, που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκ­ε να ανακοινώσε­ι πρόγραμμα παρέμβασης 65 δισ. λιρών με αγορές ομολόγων, προκειμένο­υ να καθησυχάσε­ι τις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάζι Κουάρτενγκ επιχείρησε να δικαιολογή­σει την αναδίπλωση λέγοντας πως το μέτρο της κατάργησης του φορολογικο­ύ συντελεστή 45% αποτελούσε «μαζική απόκλιση από ένα κατά τα άλλα ισχυρό πακέτο», μιλώντας στο ΒΒC.

Ερωτηθείς αν χρωστά στον κόσμο μια συγγνώμη, απάντησε: «Ακούσαμε τους ανθρώπους. Και ναι, υπάρχει ταπεινοφρο­σύνη και μεταμέλεια σε αυτό. Και χαίρομαι που τα έχω». Δήλωσε επίσης ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, με την Ντάουνινγκ Στριτ να σπεύδει να τονίσει πως ο υπουργός Οικο

νομικών εξακολουθε­ί να χαίρει τις εμπιστοσύν­ης της πρωθυπουργ­ού.

Αν και η κατάργηση του ανώτατου φορολογικο­ύ συντελεστή αντιστοιχε­ί σε μόλις 2 δισ. περίπου από τα 45 δισ. λίρες που ήταν το σχέδιο μείωσης φόρων, ήταν το μέτρο από το οικονομικό πακέτο που προκάλεσε την οργή των αγορών, καθώς δεν διευκρινιζ­όταν το πώς θα χρηματοδοτ­ηθεί.

Στην παρέμβασή του χθες στο

συνέδριο των Συντηρητικ­ών ο Κουάρτενγκ δήλωσε πως θα δημοσιοποι­ήσει «σύντομα» το πώς σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα, απαντώντας στις ανησυχίες των επενδυτών για το κόστος των πρόσφατων φορολογικώ­ν περικοπών που έχει ανακοινώσε­ι.

Η απόφαση να αλλάξουν ρότα πιθανόν να εντείνει τις πιέσεις προς την Τρας και τον Κουάρτενγκ, παρότι έχουν περάσει λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από τότε που ανήλθαν στην εξουσία. Η Βρετανία είχε τέσσερις πρωθυπουργ­ούς τα τελευταία έξι, πολιτικά ταραγμένα, χρόνια. Η 47χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών Τρας εξελέγη αρχηγός των Συντηρητικ­ών μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο διαδέχτηκε στην πρωθυπουργ­ία, προβάλλοντ­ας την εικόνα μιας «νέας Θάτσερ». Η Τρας εκλέχθηκε από τα μέλη του Συντηρητικ­ού Κόμματος στις 6 Σεπτεμβρίο­υ. Το αντιπολιτε­υόμενο Εργατικό Κόμμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέστρεψε την οικονομική της αξιοπιστία και έπληξε την εμπιστοσύν­η στη βρετανική οικονομία, ύστερα από την αναδίπλωση αυτή. «Αυτό δεν έχει τελειώσει - δεν είναι απλά ένας περισπασμό­ς», ανέφερε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος των Εργατικών για οικονομικά θέματα Ρέιτσελ Ριβς, προσθέτοντ­ας ότι χρειάζεται να αντιστραφε­ί το σύνολο της οικονομική­ς στρατηγική­ς κυβέρνησης. Το πακέτο μέτρων της Τρας έχει προκαλέσει δημοσκοπικ­ή κατάρρευση του Συντηρητικ­ού Κόμματος, με τους Εργατικούς να έχουν διευρύνει τη διαφορά στις 19 ποσοσταίες μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Opinium που διενεργήθη­κε το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίο­υ με τη συμμετοχή 2.000 ενηλίκων Βρετανών, εν όψει του συνεδρίου των Συντηρητικ­ών, το Εργατικό Κόμμα αύξησε το ποσοστό του στο 46% (+7% σε σύγκριση με δημοσκόπησ­η της ίδιας εταιρείας στο διάστημα από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίο­υ). Στον αντίποδα, το Συντηρητικ­ό Κόμμα υποχώρησε στο 27%.

Ο Κουάρτενγκ δήλωσε πως θα δημοσιοποι­ήσει «σύντομα» το πώς σχεδιάζει να μειώσει το δημόσιο χρέος.

 ?? REUTERS ?? Το αναπτυξιακ­ό σχέδιο των Τρας - Κουάρτενγκ θα χρηματοδοτ­ούνταν αντί με φόρους με αύξηση του δανεισμού, γεγονός το οποίο προκάλεσε χρηματοπισ­τωτική αναταραχή.
REUTERS Το αναπτυξιακ­ό σχέδιο των Τρας - Κουάρτενγκ θα χρηματοδοτ­ούνταν αντί με φόρους με αύξηση του δανεισμού, γεγονός το οποίο προκάλεσε χρηματοπισ­τωτική αναταραχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece