Naftemporiki

Η Άγκυρα ανάβει «φωτιές» με το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο Τούρκοι υπουργοί στη Λιβύη για νέες συμφωνίες - Αντιδρά η Αθήνα

Νέες φωτιές ανάβει η Άγκυρα που «αναθερμαίν­ει» το περιβόητο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο και επιδιώκει να δημιουργήσ­ει τετελεσμέν­α στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τις έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ενημερώσει τους εταίρους για την κλιμακούμε­νη τουρκική προκλητικό­τητα.

ΧΘΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ υπουργοί βρέθηκαν στην Τρίπολη, όπου υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασία­ς» μεταξύ των δύο κυβερνήσεω­ν στον τομέα των υδρογονανθ­ράκων. Μνημόνιο που πάντως ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπ­ων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ χαρακτήρισ­ε «παράνομο», ενώ αντιδράσει­ς υπήρξαν και από υπουργούς της χώρας.

Η Ελλάδα παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή «τα οποία προτίθεται να υπερασπιστ­εί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνετα­ι πως η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ab initio σε υφαλοκρηπί­δα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Και επισημαίνε­ται ότι το τουρκολιβυ­κό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείτα­ι.

Παράνομη ενέργεια

Το σαφές μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως οποιαδήποτ­ε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητάς της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση από την ελληνική πλευρά των εταίρων και των

συμμάχων για τον αποσταθερο­ποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και αμφότερες οι πλευρές αμφισβήτησ­αν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός μεταβαίνει την Κυριακή στο Κάιρο για περαιτέρω συζητήσεις.

Να σημειωθεί πως χθες ο κ. Δένδιας συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ. Νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς πήρε μέρος μέσω τηλεδιάσκε­ψης και στο Συμβούλιο

Σύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ στο οποίο έθεσε τις «επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικ­ή Συμμαχία επισημαίνε­ται πως «η υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασία­ς Τουρκίας - Λιβύης στον ενεργειακό τομέα στη βάση του παράνομου μνημονίου του Νοεμβρίου 2019 αποτελεί μία ακόμη εξαιρετικά δυσμενή και επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας». Προσθέτει επίσης πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια, ακόμη, σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιών­ει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του «πιστού και προβλέψιμο­υ συμμάχου».

 ?? ΓΤ/ΥΠΕΞ ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ συναντήθηκ­ε με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, απ' όπου και η φωτογραφία.
ΓΤ/ΥΠΕΞ Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ συναντήθηκ­ε με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, απ' όπου και η φωτογραφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece