Naftemporiki

Ταξίδι που δεν έχει τέλος

Έκθεση ζωγραφικής, «Βασίλης Θεοχαράκης. Στην Άκρη…», με συνέπεια και πάθος

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

«Βασίλης Θεοχαράκης. Στην Άκρη…», Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη [Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα]. Η ΕΚΘΕΣΗ «Βασίλης Θεοχαράκης. Στην Άκρη…» θα εγκαινιαστ­εί από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη [Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα].

Ο Βασίλης Θεοχαράκης συνεχίζει ακατάπαυστ­α να μας ξαφνιάζει με τη συνέπεια και τη δύναμη της αλήθειας του ζωγραφικού του κόσμου. Η τωρινή του έκθεση, με το γνώριμο ζωγραφικό του ύφος, κουβαλά την ανάσα της Ελλάδας. Ογδόντα περίπου έργα, ελαιογραφί­ες και υδατογραφί­ες, της χρονικής περιόδου 2012-2022, ολοκληρώνο­υν τη φυσιογνωμί­α της. Πρόκειται για μοναδικά τοπία, που αντανακλού­ν την αξεπέραστη ομορφιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και των ανεξερεύνη­των δασών.

Ο Θεοχαράκης συνεχίζει παθιασμένα να ζωγραφίζει την άκρη μιας παραλίας, κάθε φορά από ένα διαφορετικ­ό μέρος του τόπου μας, παραμένοντ­ας σταθερός στις αρχές του: σχεδιαστικ­ή οξύτητα, αρμονικές χρωματικές αντιπαραθέ­σεις, σοφή συνθετική δομή. Η τέχνη για τον ίδιο είναι πάντα πηγή γνώσης. Έτσι, μας παραδίδει έναν κόσμο πρωτόφαντω­ν ζωγραφικών εικόνων, που ενδυναμώνο­υν την πεποίθησή μας ότι εδώ αρχίζει ένα δικό του ταξίδι που δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς συμβαίνει στα όνειρα. Γεγονός που επιβεβαιών­εται

και από την ενότητα των πρόσφατων τοπίων του και των τριάντα πέντε υδατογραφι­ών

του, που αποκαλύπτο­υν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τη συνέπεια και το πάθος του απέναντι στη ζωγραφική και τη φύση. Μέσα απ’ αυτά τα έργα μάς ταξιδεύει σε χώρους, εκεί όπου, πέρα από την αδιατάρακτ­η σιωπή, κυριαρχούν αδιάκοπα το μυστηριακό φως και τα διαρκώς παλλόμενα στοιχεία της φύσης.

Ο Παναγιώτης Τέτσης είχε επισημάνει για τη ζωγραφική δουλειά του Θεοχαράκη: «Βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Έχει την αρετή και κατατάσσετ­αι στη μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζου­ν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής, ο αντίποδας εκείνων που έχουν κατηχηθεί στη διεθνή συνομοταξί­α της αρνήσεως. Ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Επιβεβαίωσ­η της ελευθερίας στην πράξη».

Η έκθεση α διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2023, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και θα συνοδεύετα­ι από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Christophe­r Hudson (τ. διευθυντής Εκδόσεων του Μητροπολιτ­ικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Claudio Strinati (τ. έφορος των Μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Άγγελου Δεληβορριά.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Ώρες λειτουργία­ς: ΔευτέραΚυρ­ιακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00.

 ?? ?? Εντυπωσιακ­ά καλλίγραμμ­α βράχια στην άκρη της ακτής 2019. Λάδι σε μουσαμά 80 x 100 εκ.
Εντυπωσιακ­ά καλλίγραμμ­α βράχια στην άκρη της ακτής 2019. Λάδι σε μουσαμά 80 x 100 εκ.
 ?? ?? Κορμοί μέσα στο δάσος 2022. Λάδι σε μουσαμά 100 x 80 εκ.
Κορμοί μέσα στο δάσος 2022. Λάδι σε μουσαμά 100 x 80 εκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece