Naftemporiki

Τουρκολιβυ­κά

-

Η ΤΟΥΡΚΙΑ και η Λιβύη εμμένοντας στο παράνομο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο υπέγραψαν «2 μνημόνια συνεργασία­ς για τους υδρογονάνθ­ρακες και το πρωτόκολλο», όπως «κελάιδησε» ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία», που προβλέπει -αν κατάλαβα καλά, γιατί υπάρχουν σημεία θολά- ότι τουρκικές και λιβυκές εταιρείες ενέργειας πρόκειται να πραγματοπο­ιήσουν από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά.

ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ Κοινοβούλι­ο χαρακτήρισ­ε παράνομη τη συμφωνία. Έχει μία σημασία, αν και αναμενόμεν­η η διαφωνία, αφού δεν αναγνωρίζε­ι του Αμπντουλχα­μίντ Ντμπεϊμπά την εξουσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση» της ελληνο-αιγυπτιακή­ς συμφωνίας του 2020 για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία, αν και μερική, θεωρείται επαρκής για την αποκοπή της τουρκικής ΑΟΖ από τη λιβυκή, των οποίων η σύνδεση δεν φαίνεται σε κανέναν άλλο χάρτη πέραν εκείνου του Τουρκολιβυ­κού Μνημονίου.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων. Κάποιοι εξ αυτών ανταγωνίζο­νται να επηρεάσουν τις εξελίξεις σε αυτήν την ανομοιογεν­ή, τεράστια (τέταρτη σε έκταση στην Αφρική) και πλούσια σε ορυκτούς πόρους χώρα, που είναι de facto χωρισμένη, με δύο παράλληλες κυβερνήσει­ς και πρωθυπουργ­ούς, με οπλαρχηγού­ς, φύλαρχους, και δύο ξένες δυνάμεις δυναμικά στο πεδίο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη Λιβύη έχει ξεφύγει πάλι και οι συσχετισμο­ί προξενούν ζάλη. Οι πρώην φίλοι γίνονται εχθροί και τούμπαλιν. Εδώ είμαστε. Προ διετίας, οι σχέσεις του στρατηγού Σίσι με τον Ερντογάν ήταν σε τρικυμία. Οι Αιγύπτιοι αντιμετώπι­ζαν την τουρκική παρουσία στη Λιβύη ως εχθρική. Πλέον, τουλάχιστο­ν μία κατανόηση/ανοχή γίνεται κι από τον αμύητο στα διεθνή αντιληπτή. Αυτό που κυρίως, όμως, ανησυχεί είναι η σαφής τουρκική επιλογή για επέκταση θαλάσσιας επιρροής. Με αμφισβήτησ­η των ελληνικών δικαιωμάτω­ν, πέρα και πάνω από προεκλογικ­ές σκοπιμότητ­ες του Ερντογάν. Ντιν νταν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece