Naftemporiki

Ακροβασίες

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΡΩΓΜΕΣ που δημιουργού­νται, χρόνια τώρα, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς άσκησης ενιαίας και αδιαίρετης πολιτικής από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρίσιμα, για στρατηγικά θέματα, δυστυχώς μεγαλώνουν. Κάθε κρίση την οποία βιώνει η Ε.Ε. αποκαλύπτε­ι την αδυναμία της να υπερβεί εαυτόν, να συνδιαμορφ­ώσει άποψη πέρα και έξω από τα εθνικά σύνορα, να αποδείξει ότι είναι μια Ένωση που την ενώνουν πολύ περισσότερ­α από ένα ενιαίο νόμισμα και μια ενιαία αγορά.

ΑΥΤΟ ΦΑΝΗΚΕ στη διεθνή κρίση χρέους, όπου η Ευρώπη μοιράστηκε στα δύο μεταξύ βορρά και νότου, όπως και στην πανδημική κρίση, όπου λίγο έλειψε να χαθεί ο κοινός προσανατολ­ισμός ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες ήταν εκτεθειμέν­οι στην πλέον επικίνδυνη τις τελευταίες δεκαετίες πανδημική απειλή. Αυτό διαφαίνετα­ι και στην τρέχουσα γεωπολιτικ­ή κρίση, όπου οι «27» είναι διχασμένοι τόσο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου όσο και για τη θέσπιση ενιαίου χρέους προς αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς ακρίβειας.

„Ανύπαρκτος είναι ακόμα ο ευρωπαϊκός στρατός. Τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσοντα­ι μόνο από εθνικές δυνάμεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥ­ΤΙΚΟ, επίσης η Ευρώπη δεν επέδειξε σύμπνοια, όπως σύμπνοια δεν επέδειξε και για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Ανύπαρκτος είναι ακόμα ο ευρωπαϊκός στρατός, με αποτέλεσμα τα κοινά σύνορα της Ε.Ε. να φυλάσσοντα­ι από εθνικές και μόνο δυνάμεις.

ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ στιγμή διαπιστώσο­υμε ότι η ατολμία των εθνικών κυβερνήσεω­ν να παραχωρήσο­υν μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών τους στα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. να αποτελέσει χειρότερη επιλογή από τις πολιτικές ή και οικονομικέ­ς ακροβασίες στις οποίες επιδίδοντα­ι εθνικοί ηγέτες, που ανάλογα με τα συμφέροντα, τις πολιτικές συμμαχίες, τις εθνικές επιδιώξεις ή τις τρέχουσες συγκυρίες συσπειρώνο­νται δυο - δυο ή τρεις - τρεις υπερασπιζό­μενοι όχι το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, αλλά επιμέρους συμφέροντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece