Naftemporiki

H κβαντική τέλεια συσχέτιση

-

ΣΕ ΤΡΕΙΣ επιστήμονε­ς, τον Γάλλο Αλέν Ασπέ, τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκε­ρ, πρωτοπόρου­ς των επαναστατι­κών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής, απονεμήθηκ­ε χθες το φετινό Νόμπελ Φυσικής.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ερευνητές, ηλικίας από 75 έως 79 ετών, βραβεύοντα­ι για τις πρωτοπορια­κές εργασίες τους σχετικά με την «κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, έναν μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμέ­να, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ αυτής της εντυπωσιακ­ής ιδιότητας άνοιξε τον δρόμο σε νέες τεχνολογίε­ς στην κβαντική πληροφορικ­ή και σε υπερασφαλε­ίς επικοινωνί­ες ή ακόμη και για τη δημιουργία υπερευαίσθ­ητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο Διάστημα.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ αυτός είχε προβλεφθεί από την κβαντική θεωρία. Εντούτοις ακόμη και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε σ’ αυτόν: δύο σωματίδια ενωμένα αρχικά μπορούν να διατηρήσου­ν το σημάδι του κοινού παρελθόντο­ς τους και να έχουν παρόμοια συμπεριφορ­ά ενώ βρίσκονται σε απόσταση.

Ο ΑΛΕΝ ΑΣΠΕ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού Πανεπιστημ­ίου Paris-Saclay και της Ecole

Polytechni­que, ενώ ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών, και ο Άντον Τσάιλινγκε­ρ, 77 ετών, του Πανεπιστημ­ίου της Βιέννης. Το βραβείο συνοδεύετα­ι από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορονών Σουηδίας (περίπου 920.000 ευρώ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ερευνητής Αλέν Ασπέ, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Τζον Κλάουζερ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκε­ρ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2022, κάλεσε τη διεθνή επιστημονι­κή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι στην άνοδο του εθνικισμού στον κόσμο.

«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για τους επιστήμονε­ς να διατηρήσου­ν τη διεθνή τους κοινότητα όταν ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά και ο εθνικισμός κυριαρχεί σε πολλές χώρες», είπε ο επιστήμονα­ς κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς στο Ίδρυμα Νόμπελ.

«ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ να καταβάλουμ­ε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσου­με τους επιστήμονε­ς ως μια διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», πρόσθεσε, αναφερόμεν­ος στον διεθνή χαρακτήρα της χθεσινής βράβευσής του.

ΣΗΜΕΡΑ ανακοινώνε­ται το Νόμπελ Λογοτεχνία­ς, αύριο το Νόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα το Νόμπελ Οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece