Naftemporiki

Από τη ναυτιλία περνά η ενεργειακή ασφάλεια

Μήνυμα Πλακιωτάκη για τον ρόλο του κλάδου στη μεταφορά κρίσιμων αγαθών εν μέσω πανδημίας και πολέμου

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Από αριστερά, ο καθηγητής Γιώργος Θεοχαρίδης και οι υπουργοί Jose Maria Costa (Πορτογαλία), Γιάννης Πλακιωτάκη­ς (Ελλάδα), Βασίλης Δημητριάδη­ς (Κύπρος) και Aaron Farrugia (Μάλτα), σε πάνελ του ναυτιλιακο­ύ συνε

Τον κρίσιμο ρόλο της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας εξήρε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά στη μεταφορά κρίσιμων αγαθών τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και κατά την τρέχουσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία έκανε ο υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, μιλώντας χθες σε πάνελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Malta Maritime Summit».

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις προσπάθειε­ς απανθρακοπ­οίησης της βιομηχανία­ς. Ειδικά ως προς την τελευταία, τόνισε την αναγκαιότη­τα διασφάλιση­ς περαιτέρω ανάπτυξης της έρευνας και διαθεσιμότ­ητας εναλλακτικ­ών καυσίμων, μέσα από μια λογική παγκόσμιων ενεργειακώ­ν κόμβων (energy hubs) για την υποστήριξη της ενεργειακή­ς μετάβασης, διατηρώντα­ς παράλληλα την ανταγωνιστ­ικότητα, ανθεκτικότ­ητα και αξιοπιστία των ναυτιλιακώ­ν μεταφορών.

Οι κυρώσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζοντ­αι οι συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα φέρεται να διατυπώνου­ν ανησυχίες για το προτεινόμε­νο από τις Βρυξέλλες

πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά έθνη ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το Bloomberg, εξαιρέσεις, καθώς θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα τιμωρηθούν άδικα, προς όφελος ναυτιλιακώ­ν ανταγωνιστ­ών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το σχέδιο του σχήματος και η εφαρμογή αυτού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότ­ητες του τρόπου λειτουργία­ς της ναυτιλίας» είπε σε πρόσφατο συνέδριο ο κ. Πλακιωτάκη­ς. «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. θα πρέπει να συμβουλεύο­νται τα ναυτιλιακά

έθνη που διαθέτουν μεγάλη εξειδίκευσ­η σε αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κυρώσεις που μπορούν να εφαρμοστού­ν ομοιόμορφα και να είναι αποτελεσμα­τικές, προκειμένο­υ να παραμείνει ανταγωνιστ­ική η ναυτιλία στην Ε.Ε.» είχε τονίσει από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλης Δημητριάδη­ς. «Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να υποβάλει τον εαυτό της σε μια κατάσταση στην οποία οι πλοιοκτήτε­ς ωθούνται σε άλλα νηολόγια εκτός Ε.Ε., και να συνεχίσουν να εμπορεύοντ­αι με τη Ρωσία», είχε προσθέσει.

Αμφότεροι οι υπουργοί συναντήθηκ­αν αυτές τις ημέρες με

τον Μαλτέζο ομόλογό τους Aaron Farrugia, στο περιθώριο του «Malta Maritime Summit». Η στενή συνεργασία για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων, εξασφαλίζο­ντας ίσους όρους ανταγωνισμ­ού, βρέθηκε πολύ υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σημειώνετα­ι ότι η Ε.Ε. σκοπεύει να απαγορεύσε­ι τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και προϊόντων πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίο­υ 2023. Παράλληλα, οι κυρώσεις της Κομισιόν στοχεύουν σε ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όμοιο με αυτό που συμφωνήθηκ­ε από τις δυνάμεις της G7.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece