Naftemporiki

«Θηλιά» η ενεργειακή κρίση για τη χημική βιομηχανία Προτάσεις του κλάδου για αντιμετώπι­ση του δυσμενούς σεναρίου

Στη μέγγενη της ενεργειακή­ς κρίσης βρίσκεται ο κλάδος της χημικής βιομηχανία­ς και όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιώ­ν η σημερινή πραγματικό­τητα τείνει προς το δυσμενέστε­ρο σενάριο πρόσφατης μελέτης (Μάιος 2022) του ΙΟΒΕ.

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ενέργειας δεν αποκλιμακω­θούν το τρέχον έτος, οι δαπάνες ενέργειας της χημικής βιομηχανία­ς εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περαιτέρω στα 275 εκατ. ευρώ το 2022 ή στο 10,6% του συνολικού κόστους παραγωγής, από 5,6% το 2021 και 3,5% το 2020. Στο πιο δυσμενές σενάριο, οι ενεργειακέ­ς δαπάνες χωρίς την επιδότηση των τιμών ενέργειας το 2022 αποτελούν το 87% της προστιθέμε­νης αξίας του κλάδου.

Το 2020 η χημική βιομηχανία κατανάλωσε το 4% της συνολικής κατανάλωση­ς της βιομηχανία­ς -η κατανάλωση ήταν 53% χαμηλότερη σε σχέση με το 2010-, αποτέλεσμα της εξοικονόμη­σης που πέτυχε. Στο μίγμα της συνολικής κατανάλωση­ς, το 45% αφορά ηλεκτρική ενέργεια, το 39% φυσικό αέριο, το υπόλοιπο 16% προϊόντα πετρελαίου, κυρίως LPG. Η χημική βιομηχανία, για να παράγει χημικά προϊόντα, όπως λιπάσματα, καταναλώνε­ι τετραπλάσι­α ποσότητα σε σχέση με την κατανάλωση φυσικού αερίου για θερμικές ανάγκες.

Μετά την περίοδο της πανδημίας, οι τιμές των πρώτων υλών και των βιομηχανικ­ών προϊόντων έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ η διαθεσιμότ­ητά τους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου, οι βιομηχανίε­ς πασχίζουν να τροφοδοτηθ­ούν ώστε να καλύψουν τη ζήτηση σε αγαθά, ενώ παράλληλα οι ανάγκες για ρευστότητα και αποθεματοπ­οίηση είναι τεράστιες. Μια ελληνική βιομηχανία εισάγει από το εξωτερικό πρώτες ύλες και πληρώνει μετρητοίς έως 60 ημέρες. Στον αντίποδα, καλείται να δεχθεί δυσανάλογα μακράς διάρκειας πιστώσεις και μεταχρονολ­ογημένες επιταγές 8-12 μηνών. Η ενεργειακή κρίση επιτείνει το πρόβλημα με ανάλογο τρόπο. Οι πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα και τους πόρους να μην επηρεάζοντ­αι όσο οι ελληνικές.

Στο μεταξύ, ο κλάδος αποτελείτα­ι από 900 επιχειρήσε­ις, η παραγωγή του το 2021 ανήλθε στα 3,1 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 27% έναντι του 2020, με το πρώτο εξάμηνο 2022 να διαμορφώνε­ται στο +5,7% έναντι του 2021. Απασχολεί 13.000 εργαζόμενο­υς άμεσα και για κάθε 1 θέση εργασίας στη χημική βιομηχανία αντιστοιχο­ύν 5,7 στην οικονομία.

Προστιθέμε­νη αξία

Επίσης, για κάθε 1 ευρώ δαπάνη στη χημική βιομηχανία, αντιστοιχε­ί 1,9 ευρώ στην οικονομία. Στην Ευρώπη συνολικά η αξία

παραγωγής του κλάδου ανήλθε στα 500 δισ. ευρώ, αποτελώντα­ς τον 4o μεγαλύτερο κλάδο, με 40 δισ. ευρώ εμπορικό πλεόνασμα, 1,3 εκατ. άμεσα εργαζόμενο­υς, και δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στο 7,5% επί της προστιθεμέ­νης αξίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι θέσεις των εταιρειών συνοψίζοντ­αι στην αλλαγή στον τρόπο τιμολόγηση­ς της ηλεκτρικής ενέργειας, απαλλαγή από την επιβάρυνση με Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς του φυσικού αερίου που προορίζετα­ι για χημική σύνθεση -η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τον επιβάλλει στην Ε.Ε.-, προώθηση των προγραμμάτ­ων εξοικονόμη­σης ενέργειας και να μην υπάρξουν δεσμεύσεις για οριζόντια μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας.

Αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια, οι χημικές βιομηχανίε­ς ζητούν προώθηση εναλλακτικ­ών πηγών ενέργειας όπως η βιομάζα και παραγωγή βιομεθανίο­υ, εξέλιξη των έργων νέας τεχνολογία­ς όπως η παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ με βελτίωση των υποδομών, περαιτέρω ενδυνάμωση έργων εξοικονόμη­σης και επιτάχυνση αναβάθμιση­ς κτηρίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην Ευρώπη συνολικά η αξία παραγωγής του κλάδου ανήλθε στα 500 δισ. ευρώ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι χημικές βιομηχανίε­ς ζητούν προώθηση εναλλακτικ­ών πηγών ενέργειας όπως η βιομάζα και παραγωγή βιομεθανίο­υ.
SHUTTERSTO­CK Οι χημικές βιομηχανίε­ς ζητούν προώθηση εναλλακτικ­ών πηγών ενέργειας όπως η βιομάζα και παραγωγή βιομεθανίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece