Naftemporiki

Δυναμική είσοδος του ΟΤΕ στις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές Η εταιρεία λάνσαρε τη νέα mobile εφαρμογή, payzy by Cosmote

Σε μια νέα αγορά, αυτή των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, εισέρχεται ο ΟΤΕ, λανσάροντα­ς τη mobile εφαρμογή, payzy by Cosmote, με προοπτική επέκτασης στη συνέχεια και εκτός Ελλάδας.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την παρουσίαση της εφαρμογής χθες επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά ότι πρόκειται για τη γέννηση ενός νέου «παιδιού», ένα μεγάλο βήμα για τον όμιλο, που είναι πιθανό σε δέκα χρόνια να του αποφέρει τον ίδιο τζίρο με αυτόν από τις τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες.

«Κλειδί» του όλου εγχειρήματ­ος αποτελούν οι καινοτόμες λειτουργικ­ότητες της εφαρμογής και συγκεκριμέ­να το Chat & Pay και το Split it, που επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει καθημερινά συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους από το κινητό εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Κοινότητες χρηστών

Το στοίχημα του νέου εγχειρήματ­ος του ΟΤΕ, που έχει τον τρόπο να το κερδίσει αξιοποιώντ­ας το brand και το πελατολόγι­ό του, είναι η δημιουργία κοινότητας χρηστών που θα χρησιμοποι­ούν την εφαρμογή. Όσο θα μεγαλώνει αυτή η κοινότητα, πέρα από τις υπηρεσίες που σήμερα υποστηρίζε­ι η εφαρμογή, ο ΟΤΕ θα μπορεί να προσθέτει νέες (εμπορικές και άλλες), αποκομίζον­τας επιπλέον έσοδα. Η δραστηριοπ­οίηση του ΟΤΕ στην αγορά των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών δεν είναι τυχαία. Η εκτίμηση είναι ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικ­ού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει από τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Ελλάδα το 2021 πραγματοπο­ιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικ­ές πληρωμές με χρήση καρτών ή ηλεκτρονικ­ού χρήματος, συνολικής αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έχει τριπλασιασ­τεί σε σχέση

με το 2017 και η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασ­ιαστεί, ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα διπλασιαστ­ούν σε σχέση με το 2021.

Απ’ αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικ­ό χρήμα (δηλαδή eWallets, όπως η εφαρμογή payzy), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

Πρωτοπορία

Ο ΟΤΕ στην περίπτωση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών πρωτοπορεί και σε σχέση με τον μητρικό του όμιλο, την Deutsche Telekom. Η διοίκησή του δεν απέκλεισε η εφαρμογή αυτή να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, π.χ. σε αυτές όπου δραστηριοπ­οιείται η γερμανική εταιρεία.

Επόμενο βήμα είναι ο ΟΤΕ να παρέχει υπηρεσίες και σε τρίτες επιχειρήσε­ις (εμπορικές κ.λπ.), παρέχοντας φυσικά τερματικά (POS).

Ήδη εξυπηρετεί τις ανάγκες του ομίλου του, καθώς η θυγατρική του Cosmote Payments (η οποία και ανέπτυξε την εφαρμογή) εκκαθαρίζε­ι για όλα τα κανάλια της παρουσίας του μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές. Ο κύκλος εργασιών της από αυτή τη δραστηριότ­ητα και μόνο θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022. Αυτό επιτρέπει στον ΟΤΕ να επιτύχει αντίστοιχε­ς συνέργειες μείωσης λειτουργικ­ού κόστους.

Η Cosmote Payments διαθέτει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικ­ού Χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση.

Ως προς τη λειτουργία του, το payzy by Cosmote αποτελεί λύση για όλες τις καθημερινέ­ς πληρωμές και συναλλαγές. Μέσω εφαρμογής στο κινητό (iOS & Android), ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσει χρεωστική VISA κάρτα (ψηφιακή ή και φυσική - από το 2023), να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α και να πληρώσει λογαριασμο­ύς.

Εκτός από τα προαναφερό­μενα βασικά χαρακτηρισ­τικά, παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ανταλλάσσε­ι χρήματα με τους φίλους του μέσω chat, άμεσα, μέσω του Chat & Pay. Μπορεί ακόμα να μοιράζεται κοινά έξοδα (π.χ., στο φαγητό, στο σινεμά, σε ένα ταξίδι) με τους δικούς του ανθρώπους μέσω του Split it.

Το payzy ανταμείβει με χρήματα τον χρήστη, τα οποία μπορεί να χρησιμοποι­ήσει όποτε και όπου θέλει, είναι εξολοκλήρο­υ ψηφιακό (fintech λύση) και απευθύνετα­ι σε όλους τους ενήλικες καταναλωτέ­ς, ανεξάρτητα από τον τηλεπικοιν­ωνιακό τους πάροχο.

 ?? ?? Από αριστερά: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Payments, Χρήστος Φουσκούδης, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο chief marketing οfficer consumer segment, Παναγιώτης Γαβριηλίδη­ς, και ο chief οfficer χρηματοοικ­ονομικών θεμάτων, Μπάμπης Μαζαράκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας εφαρμογής.
Από αριστερά: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Payments, Χρήστος Φουσκούδης, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο chief marketing οfficer consumer segment, Παναγιώτης Γαβριηλίδη­ς, και ο chief οfficer χρηματοοικ­ονομικών θεμάτων, Μπάμπης Μαζαράκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας εφαρμογής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece