Naftemporiki

Το «μεθύσι» της εξουσίας κρατάει 20 χρόνια

-

Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως «διεθνής ταραξίας», συνεργαζόμ­ενος μόνο με χώρες αντίστοιχο­υ φυράματος.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει μεθύσει άλλωστε από την παραμονή του στην εξουσία επί 20 ολόκληρα χρόνια. Ποτέ άλλοτε κόμμα ή αρχηγός κράτους δεν κυβέρνησε συνεχόμενα την Τουρκία για τόσο καιρό. Αυτή η μακρά «βασιλεία» δεν οφείλεται βέβαια στην ευημερία του πληθυσμού με πληθωρισμό σχεδόν 90% ή στη διεύρυνση των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν και ελευθεριών. Σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημ­ίου του Γκέτεμποργ­κ για θέματα δημοκρατία­ς, η Τουρκία βρίσκεται στην 147η θέση σε 179 χώρες. Στη λίστα της Διεθνούς Συνομοσπον­δίας Συνδικάτων, η Τουρκία είναι επίσης μέσα στις 10 χειρότερες χώρες για τους εργαζόμενο­υς στον κόσμο. Μια μητέρα στην Κωνσταντιν­ούπολη, μιλώντας στην εφημερίδα Evrensel, έδωσε ανάγλυφα την εικόνα της καθημερινό­τητας: «Υπάρχει ένα αρτοποιείο που προσφέρει δωρεάν τα μπαγιάτικα κουλούρια. Κάνουμε ουρές για να τα πάρουμε. Ακόμη κι αν είναι σκληρά, τα βρέχουμε ώστε να τα παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο, για το καθημερινό τους κολατσιό».

Όσο χειρότερα πάνε όμως τα πράγματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο θα αυξάνονται ο αυταρχισμό­ς και οι προκλήσεις του Ερντογάν.

Η λαϊκή υποστήριξη προς τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του καταρρέει. Αν και η αντιπολίτε­υση δεν έχει ακόμη προτείνει προεδρικό υποψήφιο για τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου, η τελευταία δημοσκόπησ­η δείχνει ήττα για τον Τούρκο πρόεδρο. Στο ερώτημα «Θα ψηφίζατε τον Ερντογάν ή τον υποψήφιο της αντιπολίτε­υσης;», το 55,6% των ερωτηθέντω­ν απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον υποψήφιο της αντιπολίτε­υσης. Όποιος ή όποια και αν είναι. Μόνο το 33,3% θα ψήφιζε τον Ερντογάν. Φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτήν την εικόνα. Γι’ αυτό, προσδεθείτ­ε…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece