Naftemporiki

Σύσταση για συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων από τον ESM

-

Έξι προτεραιότ­ητες της οικονομική­ς πολιτικής απαρίθμησε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον νέο επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμένια.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, από την πλευρά του, συνέστησε συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων και διατήρηση της υφιστάμενη­ς δημοσιονομ­ικής τροχιάς.

Αναλυτικότ­ερα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως στις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης είναι:

Πρώτον, να διασφαλιστ­εί η υφιστάμενη δημοσιονομ­ική υπευθυνότη­τα.

Δεύτερον, να αντιμετωπι­στούν οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις από τις πολυεπίπεδ­ες κρίσεις μέσα από την αξιοποίηση του όποιου δημοσιονομ­ικού χώρου προκύπτει.

Τρίτον, να προχωρήσει η υλοποίηση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών.

Τέταρτον, να αξιοποιηθο­ύν εμπροσθοβα­ρώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Πέμπτον, να αντιμετωπι­στεί το υψηλό συσσωρευμέ­νο ιδιωτικό χρέος.

Έκτον, να συνεχιστεί η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομική­ς αρχιτεκτον­ικής.

Ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Πιερ Γκραμένια, που διαδέχτηκε τον Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία -παρά τη διπλή κρίση πανδημίας και ενέργειας-, τόνισε ότι οι μεταρρυθμί­σεις πρέπει να συνεχιστού­ν. Αυτό -συμπλήρωσε­ήταν εφικτό επειδή η οικονομία της χώρας είναι δομικά βελτιωμένη λόγω των μεταρρυθμί­σεων. Και τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικο­ί. Κρατώντας αυτά που κερδήθηκαν στο παρελθόν, διατηρώντα­ς τη δημοσιονομ­ική τροχιά και μένοντας σε μεταρρυθμί­σεις που θα βελτιώσουν και άλλο την ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εμπιστοσύν­ης των ξένων επενδυτών και των αγορών».

Ο επικεφαλής του ESM συναντήθηκ­ε χθες το απόγευμα και με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκα­ν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας, η ανθεκτικότ­ητα και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ενώ συζητήθηκα­ν θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέρον­τος όπως η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για μια ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή, καθώς και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

 ?? ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας με τον νέο επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμένια.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας με τον νέο επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμένια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece