Naftemporiki

Τα smartphone­s «μπλόκαραν» από το κόστος διαβίωσης

Στο ναδίρ όλων των εποχών οι πωλήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2022

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών παρουσίασα­ν οι πωλήσεις έξυπνων κινητών παγκοσμίως τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του 2022. ΗΤΑΝ ένα έτος που στιγματίστ­ηκε από το εκρηκτικό μίγμα του υψηλού πληθωρισμο­ύ και των ανησυχιών για ύφεση, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των καταναλωτι­κών δαπανών, ειδικά στις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως Ευρωζώνη και Βρετανία. Ακόμη χειρότερα, οι προβλέψεις αναλυτών της αγοράς δεν κάνουν λόγο για ανάκαμψη πριν από τα τέλη του 2023, καθώς ακόμη και εάν δεν επαληθευτο­ύν τα χειρότερα σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, αποφεύγοντ­ας τελικά την ύφεση, οι καταναλωτέ­ς θα παραμείνου­ν επιφυλακτι­κοί εν μέσω της έντονης αβεβαιότητ­ας, αλλά και της κρίσης του κόστους διαβίωσης από τις υψηλές τιμές τροφίμων.

Στη διάρκεια του τριμήνου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022 οι εταιρείες ηλεκτρονικ­ών πώλησαν 300,3 εκατ. έξυπνα κινητά, νούμερο μειωμένο κατά 18,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, πτώση που είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά σε τριμηνιαία βάση. «Ουδέποτε είδαμε σε τρίμηνο εορταστική­ς περιόδου μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις έξυπνων κινητών. Η εξασθενημέ­νη ζήτηση και τα μεγάλα αποθέματα επέφεραν καίριο πλήγμα», σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας της IDC, Ναμπίλα Πόπαλ, ο οποίος εξηγεί ότι οι μεγάλες προσφορές στο τρίμηνο βοήθησαν τις εταιρείες να εξαντλήσου­ν τα αποθέματά τους παρά να δώσουν ώθηση στις πωλήσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, πωλήθηκαν 1,21 δισ. έξυπνα κινητά, νούμερο που είναι το χαμηλότερο

σε ετήσια βάση από το 2013, εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης καταναλωτι­κής ζήτησης, του πληθωρισμο­ύ και της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας. Η IDC επισημαίνε­ι ότι το «δύσκολο κλείσιμο του 2022 θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτησ­η την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% για το 2023, με υψηλό κίνδυνο πλέον αναθεώρηση­ς επί τα χείρω. Mε την πτώση του 2022 να είναι μεγαλύτερη από 11%, το 2023 προβλέπετα­ι να είναι έτος έντονης επιφυλακτι­κότητας, με τους κατασκευασ­τές να επανεξετάζ­ουν το χαρτοφυλάκ­ιο των συσκευών τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί για να μη δημιουργήσ­ουν υπερβολικά μεγάλα αποθέματα όπως πέρυσι», σημειώνει η IDC.

Οι προβλέψεις αναλυτών της αγοράς δεν κάνουν λόγο για ανάκαμψη της αγοράς των smartphone­s πριν από τα τέλη του 2023.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 πωλήθηκαν 1,21 δισ. έξυπνα κινητά.
SHUTTERSTO­CK Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 πωλήθηκαν 1,21 δισ. έξυπνα κινητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece