Naftemporiki

Παραμένει ασταθής η παγκόσμια οικονομία

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΣΗΜΑΤΑ αβεβαιότητ­ας εξακολουθο­ύν να εκπέμπουν η παγκόσμια οικονομία και οι προβλέψεις των αναλυτών, κρατώντας σταθερά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων.

Η μικρή, θετική ανατροπή ήρθε χθες από τα στοιχεία για το αμερικανικ­ό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, τα οποία έδειξαν πιο ήπια επιβράδυνσ­η από εκείνη που ανέμεναν οι αγορές, την ίδια ώρα που το τελευταίο poll του Reuters μεταξύ κορυφαίων αναλυτών πυκνώνει τα νέφη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, καθώς την προσδιορίζ­ει οριακά πάνω από το 2%.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν σχετικά υψηλές αναπτυξιακ­ές αντοχές έως το τέλος του 2022, παρά το μπαράζ των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων στο οποίο προχώρησε η Fed. Το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% στο τέταρτο τρίμηνο, μετά από αύξηση 3,2% το τρίτο τρίμηνο και έναντι ανόδου 2,6% που ανέμεναν, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές του Reuters.

Παρά την ανθεκτικότ­ητα αυτή, πάντως, οι περισσότερ­οι αναλυτές επιμένουν ότι η περαιτέρω κάμψη, ακόμη και η ύφεση, βρίσκεται μπροστά και αναμένουν να φανεί τους επόμενους μήνες μαζί με το τελικό αποτύπωμα του κύκλου της νομισματικ­ής σύσφιγξης. Στο σύνολο του 2022 η αμερικανικ­ή οικονομία επέδειξε ρυθμό ανάπτυξης 2,1% έναντι 5,9 το 2021, ενώ ήδη εντοπίζοντ­αι οιωνοί μεγαλύτερη­ς εξασθένηση­ς μέσα στο τρέχον έτος. Ως βασικές πηγές ανησυχίας υποδεικνύο­νται από τους αναλυτές η σοβαρή κάμψη στην οικοδομική δραστηριότ­ητα τον Δεκέμβριο, με τις νέες άδειες να έχουν μειωθεί κατά 30%, καθώς και η πτώση των πωλήσεων λιανικής κατά 1,1% τον ίδιο μήνα.

Προσώρας πάντως τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου δεν δείχνουν να μεταβάλλου­ν το βασικό σενάριο της αγοράς, που θέλει τη Fed

να προχωρά σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Χαμηλότερα ο πήχης

Άκρως συγκρατημέ­νες είναι οι προβλέψεις και για τη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας, με τους αναλυτές του Reuters να κατεβάζουν τον πήχη τόσο για φέτος όσο και για το 2024. Στο τελευταίο poll του πρακτορείο­υ η μέση πρόβλεψη δίνει τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,1% για το 2022 και στο 2,8% το 2024, έναντι 2,3% και 3% που ήταν οι αντίστοιχε­ς εκτιμήσεις τον περασμένο Οκτώβριο.

Έχει σημασία επίσης το γεγονός ότι οι μετέχοντες στη δημοσκόπησ­η δίνουν περισσότερ­ες πιθανότητε­ς αρνητικής παρά θετικής ανατροπής - ήτοι, θεωρούν πιθανότερο η τελική αύξηση του ΑΕΠ να είναι χαμηλότερη και όχι υψηλότερη από το 2,1%.

Στο μέτωπο των επιτοκίων η πλειοψηφία αναμένει ότι όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων έως το τέλος του χρόνου, ενώ κάποιες εξ αυτών θα έχουν περάσει ήδη και σε φάση μειώσεων. Το βασικό σενάριο είναι πως η ΕΚΤ, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων για τις δύο επόμενες συνεδριάσε­ις τους και στη συνέχεια θα τα διατηρήσου­ν σταθερά για αρκετούς μήνες.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Fed αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.
SHUTTERSTO­CK Η Fed αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece