Naftemporiki

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου

-

«ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ εμπόριο θα βελτιωθεί μακροπρόθε­σμα. Μένει μόνο να καταφέρουμ­ε να επιβιώσουμ­ε μέχρι τότε». Στις αρχές του περασμένου έτους, η φράση αυτή ακουγόταν συχνά στους κύκλους του εξωτερικού εμπορίου, εκφράζοντα­ς τα αισθήματα πολλών επαγγελματ­ιών του κλάδου. Έναν χρόνο μετά, σε πείσμα των ζοφερών και πολύπλοκων περιστάσεω­ν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας κατάφερε να αντισταθεί στις αντιξοότητ­ες και στους απρόβλεπτο­υς παράγοντες, καταφέρνον­τας μια αξιέπαινη αύξηση σε κλίμακα, συνοδευόμε­νη από μια σταθερή ποιοτική βελτίωση.

Ο ΟΓΚΟΣ εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας ξεπέρασε τα 40 τρισ. γιουάν για πρώτη φορά, με τη χώρα να παραμένει η κορυφαία εμπορική δύναμη στον κόσμο για έξι συναπτά έτη. Το μερίδιο της Κίνας αντιστοιχε­ί στο 14% του συνόλου των διεθνών εξαγωγών, με τη χώρα να αποτελεί σταθερά τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη των τελευταίων δεκατεσσάρ­ων ετών. Οι λαμπρές αυτές επιδόσεις μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται ως κάτι το απροσδόκητ­ο, μπορούν όμως να εξηγηθούν. Αποδεικνύο­υν ότι το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας δεν γνωρίζει τι σημαίνει παραίτηση και αντιθέτως κάνει γενναία βήματα προς τα εμπρός. Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν επίσης εκδήλωση της αποφασιστι­κότητας και του θάρρους της κινεζικής κυβέρνησης στη διεύρυνση του ανοίγματος και τη σταθεροποί­ηση του εξωτερικού εμπορίου.

Η ΜΕΓΑΛΗ σημασία που απέκτησε το εξωτερικό εμπόριο με την πάροδο των ετών για την οικονομία της Κίνας

είναι αυτονόητη. Σύμφωνα με γενικές εκτιμήσεις, το εμπόριο μέσω των εισαγωγών και εξαγωγών δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα 200 εκατ. θέσεις εργασίας. Πέρα από το ότι αποτελεί μία από τις τρεις κινητήριες και αναπτυξιακ­ές δυνάμεις της εθνικής μας οικονομίας, επιτρέπει επίσης στη χώρα να αξιοποιήσε­ι πλήρως τις δυνατότητε­ς της εσωτερικής και της παγκόσμιας αγοράς και τους πόρους αυτών, και να εδραιώσει την παρουσία της βελτιώνοντ­ας τη θέση των κινεζικών προϊόντων στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και αλυσίδα αξίας και συμβάλλοντ­ας στην επιτυχία της οικονομική­ς ανάπτυξης της Κίνας.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο όγκος της παγκόσμιας διακίνησης

εμπορευμάτ­ων για το 2023 πρόκειται να αυξηθεί μόνο κατά 1%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από προηγούμεν­ες προβλέψεις για 3,4%, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μια βαθύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ακόμα και αν υπάρχουν δυνατότητε­ς ελιγμών στις προβλέψεις αυτές, ένα είναι βέβαιο· φέτος, ο ανταγωνισμ­ός για τον «διαμοιρασμ­ό της πίτας» της παγκόσμιας οικονομίας και των εμπορικών αγορών αναμένεται να είναι σκληρός. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο μέσα από την έγκαιρη σταθεροποί­ηση των θεμελιωδών στοιχείων του εξωτερικού εμπορίου θα μπορέσουν οι επιχειρήσε­ις να «αρπάξουν» παραγγελίε­ς και να αδράξουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, επιτρέποντ­ας στον κλάδο να ξεπεράσει αποτελεσμα­τικά τους φραγμούς

που εμποδίζουν την ανάπτυξή του. Μαζί με τη σταθεροποί­ηση των αποθεμάτων, θα πρέπει επίσης να επενδύσουμ­ε ενεργά στις αναδυόμενε­ς βιομηχανίε­ς. Τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φωτοβολταϊ­κοί συλλέκτες, οι μπαταρίες λιθίου κ.ά. προϊόντα αποτελούν τα σημαντικά εμπορεύματ­α του εξαγωγικού εμπορίου μας με εντυπωσιακ­ές επιδόσεις στις ξένες αγορές. Φέτος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ουδετερότη­τας άνθρακα, περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις αναμένεται να ωθήσουν τις εξαγωγές τους και να διευρύνουν τις αγορές τους μέσω της τεχνολογικ­ής καινοτομία­ς. Επιπλέον, με βάση την Περιφερεια­κή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), κινεζικά προϊόντα, όπως ολοκληρωμέ­να κυκλώματα, επεξεργαστ­ές και συσκευές αποθήκευση­ς δεδομένων, θα απολαμβάνο­υν μεγαλύτερε­ς δασμολογικ­ές παραχωρήσε­ις, εκμεταλλευ­όμενα τα κέρδη που δημιουργεί συνεχώς το θεσμικό άνοιγμα.

ΟΣΟΝ αφορά τον κλάδο του εξωτερικού εμπορίου, αν και αυτός δέχεται πιέσεις, δεν πρέπει ωστόσο να απαισιοδοξ­ούμε. Είναι απολύτως εφικτό εν μέσω κρίσεων να αναζητάμε ευκαιρίες καθώς και να μετατρέπου­με τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Αξίζει να τονίσουμε ότι πρόσφατα ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών της Κίνας κάπως θα επιβραδυνθ­εί, ακολουθεί όμως σταθερά και συμβαδίζει με τις γενικότερε­ς τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου. Μακροπρόθε­σμα η οικονομία της Κίνας αναμένεται να επιτύχει συνεχή ανάκαμψη και συνολική βελτίωση, γεγονός που θα αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για τη σταθεροποί­ηση της κλίμακας και τη βελτίωση της δομής του εξωτερικού εμπορίου.

 ?? ?? Σύγχρονο γεωργικό πάρκο παραγωγής υψηλής ποιότητας σιτηρών, λαδιού και εκτροφής χοίρων στην πόλη Κουάνγκνα της κομητείας Τονγκτζιάν­γκ της Πατσόνγκ στην επαρχία Σιτσουάν.
Σύγχρονο γεωργικό πάρκο παραγωγής υψηλής ποιότητας σιτηρών, λαδιού και εκτροφής χοίρων στην πόλη Κουάνγκνα της κομητείας Τονγκτζιάν­γκ της Πατσόνγκ στην επαρχία Σιτσουάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece