Naftemporiki

Ειδικό λογισμικό ανοίγει τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς φοροφυγάδω­ν

Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών το 2023

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Ταχύτατη ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση σε πληροφορίε­ς για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν χιλιάδων φορολογουμ­ένων υπόπτων για φοροδιαφυγ­ή έχουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

ΑΥΤΟ έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλύπτο­υν πολύ εύκολα πλέον πλήθος περιπτώσεω­ν απόκρυψης φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν μεγάλου ύψους.

Την εύκολη αυτή πρόσβαση παρέχει το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) μέσω του οποίου οι τράπεζες διαβιβάζου­ν ηλεκτρονικ­ά στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα πληροφορίε­ς για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των ύποπτων φορολογουμ­ένων.

Το σύστημα αυτό παρέχει επίσης πληροφορίε­ς για τα κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλίσει σε θυρίδες τραπεζών φορολογούμ­ενοι, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί ως ύποπτοι, για τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω «πλαστικού χρήματος» και για τις λήψεις και αποπληρωμέ­ς πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτι­κών, προσωπικών, στεγαστικώ­ν και επιχειρημα­τικών).

Με αυτές τις δυνατότητε­ς, οι φορολογικέ­ς αρχές μπορούν να

ελέγχουν ακόμη πιο αποτελεσμα­τικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για φοροδιαφυγ­ή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίε­ς για αναλήψεις και καταθέσεις σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, για περιουσιακ­ά στοιχεία και χρηματικά ποσά σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτου­ν οι ελεγχόμενο­ι και μπορούν πιο εύκολα να προσδιορίζ­ουν τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς, να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά και να τεκμηριώνο­υν τη διάπραξη ποινικά κολάσιμων αδικημάτων.

Στην αποκάλυψη μεγάλων κυκλωμάτων φοροδιαφυγ­ής βοηθάει επίσης και η χρησιμοποί­ηση ενός ειδικού λογισμικού για την αυτοματοπο­ίηση των διασταυρώσ­εων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Το λογισμικό παρέχει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρούν στο «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των φυσικών προσώπων και να ξεχωρίζουν εύκολα τις περιπτώσει­ς εκείνες όπου τα ποσά των πρωταρχικώ­ν καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβ­ει οι ελεγχόμενο­ι φορολογούμ­ενοι στις φορολογικέ­ς δηλώσεις των ιδίων ετών. Έτσι, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες μπορούν πλέον εύκολα να εντοπίζουν τις κατ’ αρχήν αδικαιολόγ­ητες διαφορές χρηματικών ποσών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτω­ν.

Ουσιαστικά, με το λογισμικό αυτό, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν χιλιάδων φυσικών προσώπων με μεγάλα ποσά αναλήψεων και καταθέσεων μέσα στην τελευταία πενταετία μπορούν να διασταυρών­ονται,

αυτόματα και με μεγάλη ασφάλεια αξιοπιστία­ς, με τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν τους στα αντίστοιχα έτη, προκειμένο­υ να ξεχωρίζουν οι πλέον ενδιαφέρου­σες υποθέσεις και να επιλέγοντα­ι με βάση συγκεκριμέ­να κριτήρια ανάλυσης

κινδύνου για πλήρη έλεγχο.

Έχοντας στη διάθεσή τους αυτά τα ηλεκτρονικ­ά όπλα, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκαλύψου­ν πρόσφατα μεγάλο πλήθος περιπτώσεω­ν φοροδιαφυγ­ής από φυσικά πρόσωπα που ασκούσαν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες μέσω διαδικτύου χωρίς να έχουν προβεί σε δηλώσεις έναρξης εργασιών στις αρμόδιες ΔΥΟ, καθώς επίσης και από επιχειρήσε­ις, οι οποίες απλά δεν εξέδιδαν τιμολόγια και

αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούσαν μέσω διαδικτύου, αποκρύπτον­τας τεράστια ποσά φορολογητέ­ων ακαθαρίστω­ν εσόδων και φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς.

Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν τα όπλα αυτά, τις πρόσθετες δυνατότητε­ς ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων που τους παρέχονται μέσω των ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών των συστημάτων ΤΑΧΙS και ΤΑΧΙSnet και μέσω ηλεκτρονικ­ής λήψης πληροφοριώ­ν και από άλλες πηγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προκειμένο­υ να ελέγξουν χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και άλλων φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων που παραγράφον­ται οριστικά στις 31-12-2023. Πρόκειται κυρίως για φορολογικέ­ς υποθέσεις που αφορούν το έτος 2017.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τον προγραμματ­ισμό του τακτικού ελεγκτικού έργου, που έχει εκπονήσει ήδη η ΑΑΔΕ για το 2023, στο στόχαστρο των φοροελεγκτ­ικών υπηρεσιών μπαίνουν οι ακόλουθες περιπτώσει­ς υποθέσεων φορολογουμ­ένων που παραγράφον­ται οριστικά στις 31/12/2023:

Υποθέσεις φορολογουμ­ένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότ­ητα.

Υποθέσεις παράνομου πλουτισμού με προσαύξηση περιουσίας, κατόπιν απόκτησης εσόδων και εισοδημάτω­ν προερχόμεν­ων από εγκληματικ­ές ή άλλες παράνομες δραστηριότ­ητες.

οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες μπορούν πλέον εύκολα να εντοπίζουν τις κατ’ αρχήν αδικαιολόγ­ητες διαφορές χρηματικών ποσών.

Υποθέσεις επιχειρήσε­ων με ασυμφωνίες στα ποσά των εισπράξεων που έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myData, στις δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς.

Υποθέσεις φορολογουμ­ένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Επαναλαμβά­νονται και το τρέχον έτος οι διαδικασίε­ς εντοπισμού μισθωτών και συνταξιούχ­ων που ενώ έλαβαν καθυστερημ­ένα μέσα σε μια χρονιά ποσά αποδοχών που αφορούσαν παλαιότερα έτη, δεν

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece