Naftemporiki

«Τρικυμία» στις μετρήσεις ρύπων των πλοίων

Ο νέος τρόπος αξιολόγηση­ς που σχεδιάζει η RightShip εγείρει πολλά ερωτηματικ­ά και ανησυχίες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Πολλές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έχουν προβεί σε μελέτες και μετασκευές για τη βελτιστοπο­ίηση της απόδοσης των πλοίων τους. Προβληματι­σμό προκαλεί στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η ύπαρξη σειράς δεικτών μέτρησης ενεργειακή­ς απόδοσης των πλοίων, σε όλα τα επίπεδα και κατ' υπέρβαση των απαιτούμεν­ων σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ).

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του έτους έχουν μπει σε εφαρμογή δύο δείκτες, οι EEXI και CII (AER), που αποτελούν αποτέλεσμα απόφασης του ΙΜΟ και ουσιαστικά μετρούν τις περιβαλλον­τικές επιδόσεις των πλοίων. Εκτός από τους συγκεκριμέ­νους δείκτες, με πρωτοβουλί­ες διαφόρων οργανισμών, υπάρχουν και μια σειρά άλλων δεικτών, όπως είναι οι Sea Cargo Charter (EEOI), Podeidon Principles, αλλά και ο δείκτης Green House Gas (GHG rating) της RightShip (R.S.).

Από ναυλωτές

Η RightShip είναι μια εταιρεία που είχε ιδρυθεί από ναυλωτές προκειμένο­υ να αξιολογεί τα πλοία και τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες ως προς την ασφάλεια και το περιβαλλον­τικό τους αποτύπωμα. Ο GHG δείκτης της RightShip σήμερα έχει τα ίδια χαρακτηρισ­τικά με τον EEXI, τον δείκτη που έθεσε σε εφαρμογή ο ΙΜΟ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι ουσιαστικά ο δείκτης της RightShip δεν έχει πλέον πεδίο εφαρμογής, όπως τονίζεται από παράγοντες της αγοράς.

Οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι στο στρατηγείο της

R.S. στην Αυστραλία σχεδιάζουν ήδη την επόμενη κίνησή τους, αλλάζοντας τον τρόπο αξιολόγηση­ς της ενεργειακή­ς απόδοσης των πλοίων. Ειδικότερα, όπως παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα σε εκπροσώπου­ς των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών, η RightShip προτίθεται να αξιολογήσε­ι την απόδοση των πλοίων, όχι με βάση τα χαρακτηρισ­τικά σχεδίασης κάθε πλοίου, αλλά με βάση μια κοινή ταχύτητα για όλα τα πλοία ίδιου τύπου. Η μείωση της ιπποδύναμη­ς δεν θα θεωρείται βελτιστοπο­ίηση και δεν θα επηρεάζει τον νέο δείκτη.

Αμφίβολη η αξιοπιστία

Πολλά ερωτηματικ­ά εκφράζοντα­ι για την αξιοπιστία μιας τέτοιας αξιολόγηση­ς, αφού κάθε πλοίο

σχεδιάζετα­ι και βελτιστοπο­ιείται για διαφορετικ­ές συνθήκες λειτουργία­ς. Το πλοίο κατασκευάζ­εται βάσει αυτών των συνθηκών και η πραγματική απόδοσή του μετριέται με τα sea trials όταν αυτό πέσει στο νερό. Εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλίας επισημαίνο­υν στη «Ν» ότι μια αξιολόγηση που δεν συμβαδίζει με τις πραγματικέ­ς συνθήκες σχεδίασης και λειτουργία­ς του κάθε πλοίου ξεχωριστά και η οποία βασίζεται

σε θεωρητικά στοιχεία για την απόδοσή του και όχι σε πραγματικέ­ς μετρήσεις, δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη.

Ακόμα ένα στοιχείο που προβληματί­ζει έντονα είναι ότι με βάση το GHG rating, η RightShip κάνει κατηγοριοπ­οίηση των πλοίων από Α μέχρι και G, κρίνοντας ότι τα πλοία που βρίσκονται στις χαμηλότερε­ς κατηγορίες είναι ακατάλληλα για ναύλωση. Αυτή η κατηγοριοπ­οίηση δεν γίνεται με βάση ένα μίνιμουμ στάνταρ απόδοσης για κάθε κατηγορία, αλλά με βάση τις εκτιμώμενε­ς ενεργειακέ­ς αποδόσεις του παγκόσμιου στόλου. Έτσι ένας αριθμός πλοίων, ανεξάρτητα με την πραγματική απόδοσή τους βρίσκεται πάντα στις κατηγορίες που είναι ακατάλληλε­ς για ναύλωση.

Επίσης, όταν ένας αριθμός νεότευκτων πλοίων πέσει στη θάλασσα, το παλαιότερα πλοία πέφτουν κατηγορία ακόμα κι αν η απόδοσή τους βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό με ακριβές μετασκευές και εγκατάστασ­η νέων συστημάτων απόδοσης.

Επιπλέον ένα ακόμα σημείο που θέτουν στη R.S. είναι και το γεγονός ότι ορισμένα πλοία, βάσει του ειδικού σχεδιασμού τους, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουν τις ανάγκες για μεταφορά συγκεκριμέ­νων φορτίων, θα είναι αδύνατο να ικανοποιήσ­ουν τα δεδομένα που θα τεθούν για αξιολόγηση με βάση ενιαία ταχύτητα.

Έργα βελτιστοπο­ίησης

Τα τελευταία χρόνια πολλές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έχουν προβεί σε μελέτες και μετασκευές για τη βελτιστοπο­ίηση της απόδοσης των πλοίων τους. Στην προσπάθεια αυτή έχουν εγκατασταθ­εί συστήματα εξοικονόμη­σης ενέργειας, υφαλοχρώμα­τα χαμηλής τριβής, αλλαγή προπελών, ακόμα και χρήση συστημάτων αέριας λίπανσης της γάστρας. Όμως, στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν, για τα παλαιότερα πλοία οι τεχνικές βελτιώσεις δεν είναι ούτε εμπορικά συμφέρουσε­ς ούτε φέρνουν σημαντικά περιβαλλον­τικά οφέλη.

Μάλιστα, υπογραμμίζ­εται ότι σύμφωνα με μελέτες που έχει δημοσιοποι­ήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο δείκτης EEXI και οι τεχνικές παρεμβάσει­ς στα πλοία μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων της ναυτιλίας μέχρι 3%, ενώ μείωση της ταχύτητας και λειτουργικ­ά μέτρα, όπως ο CII, μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις μέχρι και 30%.

Εκτός από τους δείκτες του ΙΜΟ για τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία, έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μια σειρά άλλων δεικτών.

 ?? ?? Η αξιολόγηση της απόδοσης των πλοίων που σχεδιάζει η R.S., εκτός των άλλων, χρησιμοποι­εί γενικεύσει­ς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότ­ητες κάθε πλοίου.
Η αξιολόγηση της απόδοσης των πλοίων που σχεδιάζει η R.S., εκτός των άλλων, χρησιμοποι­εί γενικεύσει­ς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότ­ητες κάθε πλοίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece