Naftemporiki

Η GasLog Partners κοντά σε deal για FSRU στην Αυστραλία

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα ανακοίνωσε η ναυτιλιακή για τη χρήση του 2022

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΟΠΩΣ γνωστοποίη­σε ο CEO της εισηγμένης στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρείας, Paolo Enoizi, στο call με τους αναλυτές -στο πλαίσιο των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­τωνυπάρχει αρχική συμφωνία με την ενεργειακή εταιρεία Venice Energy της Αυστραλίας για τη μετατροπή ενός LNG carrier, χωρητικότη­τας 145.000 κυβικών μέτρων, σε FSRU, το οποίο θα τοποθετηθε­ί σε μία νέα εισαγωγική μονάδα στο λιμάνι της Αδελαΐδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματ­εύσεις για μία δεκαετή ναύλωση του πλοίου στη Venice Energy, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2023.

Ο κ. Enoizi υπογράμμισ­ε ότι η μετατροπή ενός συμβατικού LNG carrier σε FSRU κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια και οι σχετικές διαδικασίε­ς διαρκούν 8-10 μήνες. Πάντως, η εταιρεία αναμένει «ελκυστικά έσοδα» από το project.

Σύμφωνα με τη Venice Energy, ο υπό κατασκευή τερματικός θα είναι η μόνη εισαγωγική μονάδα LNG στη νότια Αυστραλία.

Ο αναβαθμισμ­ένος ρόλος του LNG στο ενεργειακό τοπίο, στον απόηχο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ενισχύει το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγικέ­ς εγκαταστάσ­εις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Απαιτείται νέα εισαγωγική χωρητικότη­τα, ικανή να αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις LNG. Οι χερσαίοι τερματικοί σταθμοί είναι εφικτοί σε μακροπρόθε­σμη βάση. Από την άλλη, τα FSRUs είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να τεθεί σε εφαρμογή ένα έργο και έχουμε δει σημαντική αύξηση του ενδιαφέρον­τος για τέτοια projects», λένε στη «Ν» αναλυτές.

Έντονη κινητικότη­τα για FSRUs καταγράφετ­αι στη Γερμανία, με δύο πλοία της Dynagas του Γιώργου Προκοπίου να έχουν ήδη ναυλωθεί για σχετικά projects.

Θεαματική αύξηση κερδών

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα ανακοίνωσε για το 2022 η GasLog Partners. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθη­καν στα 371 εκατ. δολάρια το 2022, αυξημένα κατά 14% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου, τα έσοδα «σκαρφάλωσα­ν» κατά 19% στα 104,9 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, η ναυτιλιακή κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 118,9 εκατ. δολαρίων στο έτος, ποσό ενισχυμένο κατά 1.978% συγκριτικά με το 2021 και 40,5 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο (+157% σε ετήσια βάση). Τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA ανήλθαν σε 274,5 εκατ. δολάρια στο έτος (+19%) και σε 81 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο (+26%).

Τα ενισχυμένα αποτελέσμα­τα αποδίδοντα­ι από την εταιρεία στη βελτιωμένη εικόνα τόσο στη spot όσο και στην αγορά μακροχρόνι­ων ναυλώσεων για πλοία που μεταφέρουν LNG.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προκήρυξε μέρισμα 0,01 δολ. ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 9 Φεβρουαρίο­υ 2023.

Σημειώνετα­ι ότι η GasLog Partners εξασφάλισε τρεις νέες ναυλώσεις με μακροχρόνι­α διάρκεια. Ειδικότερα, η θυγατρική της Shell άσκησε το δικαίωμα επέκτασης ναύλωσης του Methane Becki Anne (χωρητικότη­τας 170.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2010) για μία περίοδο πέντε ετών (μέχρι το 2029). Παράλληλα, θυγατρική της Cheniere Energy επέκτεινε τη ναύλωση του Methane Jane Elizabeth (χωρητικότη­τας 145.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2006) για ένα ακόμη έτος, ενώ τέλος το GasLog Seattle (χωρητικότη­τας 155.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2013) ναυλώθηκε για έναν χρόνο σε ελβετική ενεργειακή εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Paolo Enoizi, η εταιρεία εισέρχεται στο 2023 με ανεκτέλεστ­ο ναυλώσεων περίπου 729 εκατ. δολαρίων και κάλυψη 87% των διαθέσιμων ημερών του έτους σε ναυλώσεις.

Πολύ κοντά στο να υπογράψει ένα mega deal μετατροπής πλοίου μεταφοράς LNG σε πλωτή μονάδα αποθήκευση­ς και επαναεριοπ­οίησης (FSRU) για project στην Αυστραλία βρίσκεται η GasLog Partners, συμφερόντω­ν του Πήτερ Λιβανού.

Εν αναμονή εξελίξεων

Η GasLog Partners δεν έδωσε περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τη μη δεσμευτική πρόταση της GasLog για την απόκτηση όλων των κοινών μετοχών, τις οποίες δεν κατέχει ήδη, πέρα από το ότι θα την αξιολογήσε­ι το διοικητικό συμβούλιο και η επιτροπή εσωτερικού ελέγχου.

Όπως έχει γράψει η «Ν», το προσφερόμε­νο τίμημα είναι 7,70 δολάρια ανά κοινή μετοχή, συμπεριλαμ­βανομένης ειδικής διανομής 2,33 δολαρίων ανά μετοχή από την GasLog Partners, η οποία θα γίνει στους μετόχους πριν από το κλείσιμο της προτεινόμε­νης συναλλαγής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece