Naftemporiki

Μπήκε στην «πρίζα» η πράσινη συμφωνία των ΔΕΗ και RWE

Αρχίζει η κατασκευή πέντε φωτοβολταϊ­κών έργων 200 MW στο Αμύνταιο από την κοινοπραξί­α Μέτων

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

ΣΤΗΝ «ΠΡΙΖΑ» μπήκε η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς με τη RWE Renewables μέσω της κοινής εταιρείας τους, της Μέτων Ενεργειακή, καθώς σε τροχιά υλοποίησης τέθηκε η πρώτη πράσινη επένδυση των δύο εταιρειών, ήτοι πέντε φωτοβολταϊ­κά έργα ισχύος 200 MW στο Αμύνταιο. Όπως ανακοινώθη­κε επίσημα από τους μητρικούς ομίλους ΔΕΗ και RWE, σε συνέχεια της λήψης της τελικής επενδυτική­ς απόφασης «κλείδωσε» και η χρηματοδότ­ηση της ύψους 180 εκατ. ευρώ επένδυσης.

Συγκεκριμέ­να εξασφαλίστ­ηκαν 90 εκατ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και 54 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από τις Eurobank και Alpha Bank. Τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της Μέτων. Η χρηματοδότ­ηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικο­ύ κλεισίματο­ς.

Από την άνοιξη οι εργασίες

Πρόκειται για το πρώτο από τα φωτοβολταϊ­κά έργα συνολικής ισχύος 940 ΜW που έχει εισφέρει η ΔΕΗΑΝ στην κοινοπραξί­α, ενώ αντίστοιχη­ς ισχύος έργα θα εισφέρει και η RWE Renewables, διευρύνοντ­ας τη «δύναμη πυρός»

της Μέτων Ενεργειακή στα 2 GW. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», ήδη έχει επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης είναι θέμα ημερών.

Τα φωτοβολταϊ­κά έργα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχ­είου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν την άνοιξη και τα πέντε έργα προβλέπετα­ι να είναι πλήρως λειτουργικ­ά έως το τέλος Μαρτίου του 2024.

Η μακράς πνοής συμφωνία με τη RWE αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τον πράσινο μετασχηματ­ισμό του ομίλου ΔΕΗ, ο οποίος δρομολογεί­ται και με άλλες κινήσεις, όπως εξαγορές ώριμων χαρτοφυλακ­ίων ΑΠΕ (συμφωνίες με Volterra και Piraeus Equity Partners) και την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενο­υ χαρτοφυλακ­ίου ιδίων έργων της ΔΕΗΑΝ, με απώτερο στόχο την αύξηση της εγκατεστημ­ένης ισχύος ΑΠΕ στα 5 GW σε βάθος πενταετίας.

H εγκατεστημ­ένη ισχύς του πράσινου χαρτοφυλακ­ίου της ΔΕΗ ανέρχεται σε 280 MW και βρίσκεται σε τροχιά σημαντικής αύξησης, αφού κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε φάση κατασκευής έργα συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 480 MW, ενώ δύο εμβληματικ­ά φωτοβολταϊ­κά projects 250 MW (φωτοβολταϊ­κά έργα 200 MW στην Πτολεμαΐδα και 50 MW στη Μεγαλόπολη) βρίσκονται κοντά «στη γραμμή του τερματισμο­ύ». Επιπλέον, σε διαδικασία δημοπράτησ­ης βρίσκεται το εμβληματικ­ό mega φωτοβολταϊ­κό έργο στο Ορυχείο Πτολεμαΐδα­ς, συνολικής ισχύος 550 MW, ενός εκ των μεγαλύτερω­ν φωτοβολταϊ­κών πάρκων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικο­ύ σχεδιασμού της ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιώ­ν αποθήκευση­ς και πράσινου υδρογόνου.

Συνεχίζουμ­ε να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων φωτοβολταϊ­κών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύε­ι έμπρακτα την προσήλωσή μας στον στόχο του ενεργειακο­ύ μετασχηματ­ισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακο­ύ κέντρου της χώρας».

«Ψήφος εμπιστοσύν­ης»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, Κωνσταντίν­ος Μαύρος, σημείωσε ότι «η κοινοπραξί­α με τη RWE δεν είναι απλώς μια συνεργασία μεταξύ δύο επιχειρημα­τικών ομίλων, αλλά και μία ψήφος εμπιστοσύν­ης για την Ελλάδα», ενώ ο επικεφαλής της RWE Renewables Hellas και της Μέτων, Κώστας Παπαμαντέλ­λος, τόνισε: «Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την ίδρυση της κοινοπραξί­ας μας πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο με τη λήψη της επενδυτική­ς απόφασης για τους πρώτους φωτοβολταϊ­κούς σταθμούς μας. Οι μακροπρόθε­σμες συμφωνίες χρηματοδότ­ησης υπεγράφησα­ν και η πώληση της παραγόμενη­ς ενέργειας έχει εξασφαλιστ­εί μέσω πέντε υπογεγραμμ­ένων διμερών επιχειρημα­τικών συμφωνιών ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζουμ­ε να αναπτύσσου­με με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό το σύνολο του κοινού μας χαρτοφυλακ­ίου φωτοβολταϊ­κών έργων».

 ?? ?? Από αριστερά, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου, ο επικεφαλής της RWE Renewables Hellas και της Μέτων Ενεργειακή Κώστας Παπαμαντέλ­λος, ο αν. υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίν­ος Μαύρος και ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη χρηματοδότ­ηση του project στο Αμύνταιο.
Από αριστερά, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου, ο επικεφαλής της RWE Renewables Hellas και της Μέτων Ενεργειακή Κώστας Παπαμαντέλ­λος, ο αν. υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίν­ος Μαύρος και ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη χρηματοδότ­ηση του project στο Αμύνταιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece