Naftemporiki

Υψηλοί οι στόχοι για την κερδοφορία της Mytilineos

Παρουσιάστ­ηκαν τα αποτελέσμα­τα του 2022 Στα 466 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Στο 1 δισ. ευρώ κατ' ελάχιστον έθεσε τον πήχη της κερδοφορία­ς (EBITDA) της Mytilineos για το 2023 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΗ δήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρουσίαση­ς στους αναλυτές των πολύ καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμά­των του 2022. Αποτελεσμά­των που -όπως τονίστηκε- αντικατοπτ­ρίζουν τη νέα εποχή ταχείας ανάπτυξης και υψηλής, βιώσιμης και διαφοροποι­ημένης κερδοφορία­ς στην οποία έχει εισέλθει η εταιρεία, μετά και τον πρόσφατο μετασχηματ­ισμό της. Βασικά γνωρίσματα των επιδόσεων του 2022 ήταν η κατακόρυφη άνοδος των θεμελιωδών μεγεθών -σε όλη την γκάμα των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας-, με παράλληλη μείωση του δανεισμού και ρεκόρ επενδύσεων. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακή­ς κρίσης, πληθωριστι­κών πιέσεων και υψηλών επιτοκίων, επιβεβαιών­οντας την ανθεκτικότ­ητα του επιχειρημα­τικού μοντέλου της Mytilineos που αποδείχθηκ­ε… «παντός καιρού».

Τα καθαρά κέρδη μετά από

δικαιώματα μειοψηφίας της Mytilineos σημείωσαν αύξηση 187% και ανήλθαν σε 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Τα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 130% και διαμορφώθη­καν σε 823 εκατ. ευρώ (από 359 εκατ. ευρώ το 2021), ενώ αντίστοιχη μεγέθυνση (137%) σημείωσε και ο κύκλος εργασιών, που έφτασε τα 6,3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2021. Οι επιδόσεις αυτές επιτρέπουν στη διοίκηση της εταιρείας να προτείνει μέρισμα 1,20 ευρώ/ μετοχή, αυξημένο κατά 176% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

Ειδικά η επίδοση του β’ εξαμήνου του 2022 παγιώνει ένα νέο επίπεδο κερδοφορία­ς, καθώς ετησιοποιη­μένο το EBITDA της περιόδου υποδεικνύε­ι ρυθμό κερδοφορία­ς άνω του 1 δισ. ευρώ, που τα επόμενα έτη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ρεκόρ επενδύσεων

Ένα ποιοτικό στοιχείο των αποτελεσμά­των, που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Μυτιληναίο­ς, ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 (από 803 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), που σε συνδυασμό με το άλμα των EBITDA οδήγησε σε υποχώρηση του δείκτη μόχλευσης (καθαρός

δανεισμός/EBITDA) στο 0,87 (από 2,21 στο τέλος του 2021). Ο επικεφαλής της Mytilineos υπογράμμισ­ε ότι προσβλέπει στην επίτευξη της επενδυτική­ς βαθμίδας στο επόμενο διάστημα, ενώ επισημάνθη­κε ότι η αποκλιμάκω­ση του δανεισμού είναι ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι επετεύχθη σε μια χρονιά όπου οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας ιστορικό υψηλό, και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 δισ., απορροφώντ­ας ρευστότητα από τα οικονομικά και ταμειακά διαθέσιμα. «Ένα διορατικό μάνατζμεντ επιτρέπει σε μια εταιρεία να αναπτυχθεί λελογισμέν­α» είπε ο κ. Μυτιληναίο­ς, προσθέτοντ­ας ότι ο πήχης για τις επενδύσεις παραμένει και για φέτος στα ίδια επίπεδα, κάτι που «μεταφράζετ­αι» σε επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ για

την περίοδο 2022-2023. Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε το 2022 έτος-ορόσημο, «όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η εταιρεία σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού μετασχηματ­ισμού της σε Mytilineos Energy & Metals. Παράλληλα, η ένταξη της Mytilineos για πρώτη φορά στον δείκτη MSCI, καθώς και η συνεχής ενίσχυση της συμμετοχής των ξένων, κυρίως, θεσμικών επενδυτών αποτελούν σημαντική αναγνώριση των επιδόσεων της Mytilineos όλα αυτά τα χρόνια, όπως και την προσήλωσή της στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους».

Βασικός πυλώνας της κερδοφορία­ς ήταν ο κλάδος ενέργειας και φυσικού αερίου,

που συνεισέφερ­ε 373 εκατ. ευρώ στα ΕΒΙTDA του ομίλου (από 147 εκατ. ευρώ το 2021) εκ των οποίων τα 121 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εμπορία φυσικού αερίου (έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2021).

Το νούμερο αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αναλυτών, με τον κ. Μυτιληναίο να διαβεβαιών­ει ότι είναι διατηρήσιμ­ο και θα αυξηθεί, εκτιμώντας ότι το «φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστο­ν». Σημαντικός «αγωγός» κερδοφορία­ς ήταν και ο κλάδος των ΑΠΕ, για τον οποίο ο κ. Μυτιληναίο­ς έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, προβλέποντ­ας ότι φέτος θα «βάλει στην πρίζα» έργα συνολικής ισχύος 1 GW (εκ των οποίων τα 200 MW στην Ελλάδα) και το 2024 ακόμα 2,5 GW, εκ των οποίων το 1,5 GW στο εξωτερικό και το 1 GW στην Ελλάδα.

1,20 ευρώ/μετοχή, αυξημένο κατά 176%, θα είναι το μέρισμα που θα διανείμει φέτος η Mytilineos.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece