Naftemporiki

Η Ελλάκτωρ κοντά στην πώληση της Άκτωρ

Βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κυπριακό κατασκευασ­τικό όμιλο Wade Adams

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Μετά την πώληση του 75% του τομέα των ΑΠΕ που ολοκληρώθη­κε πέρσι τον Δεκέμβριο, η Ελλάκτωρ εξετάζει την πώληση της θυγατρικής της για τις κατασκευές, Άκτωρ.

ΟΠΩΣ έγινε γνωστό, χωρίς να διαψευστεί, συζητά πιθανή συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από τον κυπριακό κατασκευασ­τικό όμιλο Wade Adams και εταιρεία συμφερόντω­ν του Δημήτρη Κούτρα, άλλοτε βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ και επικεφαλής της κατασκευασ­τικής της δραστηριότ­ητας.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία, δηλαδή στην

υπογραφή προσυμφώνο­υ που θα οδηγήσει σε συντεταγμέ­νες διαπραγματ­εύσεις λίγων εβδομάδων για την υπογραφή τελικής σύμβασης πώλησης της Άκτωρ, αν φυσικά στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι.

Το προσύμφωνο θα προχωρήσει εφόσον ο κυπριακός κατασκευασ­τικός όμιλος και ο κ. Κούτρας δώσουν, όπως συνηθίζετα­ι σε αυτές τις περιπτώσει­ς, τις αναγκαίες εξασφαλίσε­ις στους μετόχους της Ελλάκτωρ, την ολλανδική Reggeborgh Invest BV και τη Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιά­ννη, ότι έχουν τη δυνατότητα καταβολής του συμφωνηθέν­τος τιμήματος, το οποίο, σύμφωνα επίσης με πληροφορίε­ς, κινείται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ.

Χθες η Ελλάκτωρ και ενώ οι παραπάνω πληροφορίε­ς ήταν η πρώτη επιχειρημα­τική είδηση προέβη σε μια λιτή ανακοίνωση

στην οποία ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της ενεργού διαχείριση­ς του χαρτοφυλακ­ίου επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακ­ών της στοιχείων». Διευκρίνισ­ε επίσης ότι «ουδεμία συμφωνία που να αφορά την πώληση

της θυγατρικής της Άκτωρ έχει υπογραφεί».

Υψηλό ανεκτέλεστ­ο

Ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάκτωρ προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της για τις κατασκευές ενώ έχει ένα υψηλό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων (2,7 δισ. ευρώ στο τέλος 9μήνου 2022) και προοπτική να αναλάβει σημαντικό μέρος από τα έργα που βρίσκονται σε διαγωνιστι­κή διαδικασία ή πρόκειται να δημοπρατηθ­ούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίε­ς, μάλιστα, εξετάζεται και η πώληση της Ηλέκτωρ, της θυγατρικής για τον τομέα της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων (με πιθανό αγοραστή τη Motor Oil) και αν αυτό επιβεβαιωθ­εί, τότε ο άλλοτε μεγαλύτερο­ς κατασκευασ­τικός όμιλος της χώρας θα μείνει μόνο με τις παραχωρήσε­ις και το real estate.

Στελέχη της κατασκευασ­τικής

αγοράς εκτιμούσαν χθες ότι εν δυνάμει υποψήφιος αγοραστής για την Άκτωρ είναι και η Intrakat, η οποία έχει συμπεριλάβ­ει στους στόχους της αύξησης κεφαλαίου που ολοκληρώθη­κε επιτυχώς προχθές και την εξαγορά άλλων τεχνικών εταιρειών.

Με βάση τα στοιχεία 9μήνου 2022 (τελευταία δημοσιευμέ­να) τα έσοδα της Άκτωρ ήταν 380,2 εκατ. ευρώ (αυξημένα 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021) και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ζημιές 0,1 εκατ. έναντι ζημιών 70,1 εκατ. ευρώ.

Ο Wade Adams, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποι­εί στην ιστοσελίδα της, δραστηριοπ­οιείται στην περιοχή του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν και Κατάρ) για περίπου 40 χρόνια, αναλαμβάνο­ντας έργα απ’ όλο το φάσμα των υποδομών.

2,7 δισ. € στο τέλος του εννεαμήνου του 2022 ήταν το ανεκτέλεστ­ο έργο της Άκτωρ.

 ?? ?? Η Ελλάκτωρ δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς σχετικά με την Άκτωρ.
Η Ελλάκτωρ δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς σχετικά με την Άκτωρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece