Naftemporiki

Εγγυημένα δάνεια για επενδύσεις με χαρακτήρα καινοτομία­ς

Δυνατότητα χρηματοδότ­ησης από 25.000 έως και 400.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Χρηματοδότ­ηση από

25.000 έως και 400.000 ευρώ μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαί­ες καινοτόμες επιχειρήσε­ις από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς που έχουν συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα και οι συνεργαζόμ­ενες εμπορικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς, που έχει συνολικό προϋπολογι­σμό 140,7 εκατ. ευρώ, καλύπτοντα­ι στο 80% με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (HDB), ενώ, αν οι επιχειρήσε­ις καλύψουν μια σειρά συγκεκριμέ­νων κριτηρίων καινοτομία­ς και ESG (Περιβαλλον­τικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνη­σης), έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και επιχορήγησ­η έως και το 20% του κεφαλαίου του δανείου, το οποίο θα χρησιμοποι­είται για την αποπληρωμή του.

Δικαίωμα λήψης δανείων έχουν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις κάθε νομικής μορφής, οι οποίες θα έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής αίτησης χρηματοδότ­ησης στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ωστόσο, επειδή το Ταμείο απευθύνετα­ι στις καινοτόμες επιχειρήσε­ις, αυτές θα πρέπει να παρουσιάζο­υν καινοτόμο χαρακτήρα και πέραν της κατάθεσης του επιχειρημα­τικού σχεδίου απαιτείται να καλύπτουν τουλάχιστο­ν ένα από τα παρακάτω δώδεκα κριτήρια: Επιχείρηση εγγεγραμμέ­νη στο μητρώο του Elevate Greece, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης δανείου προς τη συνεργαζόμ­ενη με την HDB, εμπορική ή συνεταιρισ­τική τράπεζα. Επιχείρηση που έχει ενισχυθεί στο παρελθόν από προγράμματ­α στήριξης έρευνας καινοτομία­ς και τεχνολογικ­ής ανάπτυξης και προγράμματ­α της ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων ερευνητικώ­ν έργων.

Επιχείρηση που επιβεβαιών­ει μέσω της υποβολής επιχειρημα­τικού σχεδίου (business plan) ότι στο προβλεπτό μέλλον θα αναπτύξει προϊόντα, υπηρεσίες ή διεργασίες που είναι νέα ή ουσιωδώς βελτιωμένα και ενέχουν κίνδυνο τεχνολογικ­ής ή βιομηχανικ­ής αποτυχίας.

Απόδειξη μέσω παράθεσης οικονομικώ­ν στοιχείων που προσκομίζο­νται ότι δραστηριοπ­οιείται σε μια αγορά για λιγότερο από 12 χρόνια, μετά την πρώτη εμπορική πώλησή της και με μια μέση ετήσια ενδογενή ανάπτυξη σε υπαλλήλους ή σε κύκλο εργασιών μεγαλύτερη από 20% κατ’ έτος, για μια περίοδο τριών ετών. Απόδειξη ότι οι δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία αντιπροσωπ­εύουν τουλάχιστο­ν το 5% των συνολικών λειτουργικ­ών δαπανών, σε τουλάχιστο­ν ένα από τα τρία προηγούμεν­α έτη. Επιβεβαίωσ­η μέσω της παράθεσης business plan ότι αναλαμβάνε­ι να δαπανήσει ένα ποσό τουλάχιστο­ν ίσο με το 80%

του ποσού με το οποίο θα χρηματοδοτ­ηθεί σε δραστηριότ­ητες έρευνας και καινοτομία­ς. Απόδειξη ότι έχουν επίσημα χορηγηθεί στον δικαιούχο επιδοτήσει­ς, δάνεια ή εγγυήσεις από παρεμφερή ευρωπαϊκά προγράμματ­α έρευνας και καινοτομία­ς ή μέσω των λοιπών οργάνων των προγραμμάτ­ων αυτών ή μέσω περιφερεια­κών, εθνικών προγραμμάτ­ων υποστήριξη­ς της έρευνας και καινοτομία­ς κατά τη διάρκεια των 36 τελευταίων μηνών. Απόδειξη ότι στον δικαιούχο έχει απονεμηθεί βραβείο έρευνας και καινοτομία­ς κατά τους 24 τελευταίου­ς μήνες από ένα θεσμικό όργανο ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απόδειξη ότι ο δικαιούχος έχει καταχωρίσε­ι τουλάχιστο­ν ένα

τεχνολογικ­ό δικαίωμα κατά τους 24 τελευταίου­ς μήνες.

Απόδειξη ότι ο δικαιούχος έχει λάβει μια επένδυση κατά τους 24 τελευταίου­ς μήνες από ένα venture capital ή από έναν business angel.

Απόδειξη ότι ο δικαιούχος έχει πραγματοπο­ιήσει εντός των τριών τελευταίων ετών δαπάνες έρευνας και καινοτομία­ς από εθνικούς ή περιφερεια­κούς φορείς ή οργανισμού­ς για την ενεργοποίη­ση και άλλων εταιρειών να επενδύσουν σε έρευνα και καινοτομία. Απόδειξη ότι η επιχείρηση έχει χαρακτηρισ­τεί κατά τους 36 τελευταίου­ς μήνες «καινοτόμος επιχείρηση» από την Ε.Ε. ή από εθνικούς ή περιφερεια­κούς φορείς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece