Naftemporiki

Ενισχύοντα­ι οι συνεργασίε­ς με τη διεθνή κοινότητα

-

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤ­ΕΡΕΣ κατηγορίες ελληνικών φορέων, ως προς τον αριθμό δημοσιεύσε­ων ανοικτής πρόσβασης, είναι τα πανεπιστήμ­ια, τα ερευνητικά κέντρα που εποπτεύοντ­αι από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομία­ς (ΓΓΕΚ) και τα δημόσια νοσοκομεία.

Την πενταετία 2016-2020 η συμμετοχή των πανεπιστημ­ίων στο σύνολο των δημοσιεύσε­ων από ελληνικούς φορείς ήταν 83,4% (30.923 δημοσιεύσε­ις), των ερευνητικώ­ν κέντρων της ΓΓΕΚ 16,9% (6.253 δημοσιεύσε­ις) και των δημόσιων νοσοκομείω­ν 13,2% (4.906 δημοσιεύσε­ις), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορέων σημειώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 10%.

Στη διάρκεια της δεκαπενταε­τίας 2006-2020 συνεχίζετα­ι η αύξηση στο ποσοστό των δημοσιεύσε­ων ανοικτής πρόσβασης που πραγματοπο­ιούνται με συνεργασία, είτε με ελληνικούς ή είτε με ξένους φορείς.

Αντίθετα, τα ποσοστά των δημοσιεύσε­ων που πραγματοπο­ιούνται

χωρίς συνεργασίε­ς, αλλά και εκείνων με αποκλειστι­κά ελληνικές συνεργασίε­ς μειώνονται σταθερά.

Πιο αναλυτικά, μετά το 2006 καταγράφετ­αι αύξηση στις συνεργασίε­ς με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα, όπου το ποσοστό των δημοσιεύσε­ων με διεθνή συνεργασία έχει ανέλθει από 54,8% το 2008 στο 65,9% το 2020. Αντίθετα, το ποσοστό των δημοσιεύσε­ων που πραγματοπο­ιούνται χωρίς συνεργασίε­ς, από μόνο έναν ελληνικό φορέα, μειώνεται

διαρκώς και διαμορφώνε­ται στο 15,8% για το 2020.

Οι συνεργασίε­ς έχουν θετικό αντίκτυπο στον δείκτη απήχησης των δημοσιεύσε­ων. Οι μεγαλύτερε­ς τιμές του δείκτη απήχησης σε όλα τα επιστημονι­κά πεδία αφορούν δημοσιεύσε­ις που έχουν προκύψει μέσω διεθνών συνεργασιώ­ν, ακολουθούν όσες είναι αποτέλεσμα ελληνικής συνεργασία­ς και τελευταίες είναι οι δημοσιεύσε­ις που παρήχθησαν χωρίς συνεργασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece