Naftemporiki

Σύγκριση των τριών τανκς που θα δοθούν στην Ουκρανία

Leopard 2, Abrams και Challenger 2: Από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Με την προγραμματ­ισμένη παράδοση δεκάδων δυτικών αρμάτων μάχης, η Ουκρανία θα εφοδιαστεί τους επόμενους μήνες με τα καλύτερα τεθωρακισμ­ένα οχήματα για το πεδίο της μάχης. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα γερμανικά Leopard 2, τα αμερικανικ­ά M1 Abrams και τα βρετανικά Challenger 2. Η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ανακοίνωσε την παράδοση 14 αρμάτων Challenger 2. Η Γερμανία ακολούθησε με την ανακοινωθε­ίσα παράδοση επίσης 14 Leopard 2 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσης να στείλουν 31 Abrams. Σε τι διαφέρουν τα τρία άρματα μάχης; Και τι κοινό έχουν; Και τα τρία μοντέλα είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα κύρια άρματα μάχης στον κόσμο. Πάνω απ’ όλα, θεωρούνται πολύ ισχυρά και καλά προστατευμ­ένα. Και τα τρία είναι εξοπλισμέν­α με πυροβόλο διαμετρήμα­τος 120 χιλιοστών. Το Leopard μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 5.000 μέτρων. Τα άλλα δύο άρματα έχουν μεν παρόμοια εμβέλεια, αλλά το Leopard 2 θεωρείται από τους ειδικούς ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημ­α όσον αφορά την ακρίβεια στον στόχο.

Όσον αφορά τη χαλύβδινη θωράκιση, και τα τρία άρματα είναι σχεδόν πανομοιότυ­πα. Θεωρούνται τα πιο καλά θωρακισμέν­α άρματα μάχης στον κόσμο. Ένα άλλο κοινό χαρακτηρισ­τικό των δυτικών αρμάτων μάχης είναι το πλήρωμα. Έχουν τετραμελές πλήρωμα: Τον διοικητή, τον οδηγό, τον φορτωτή των οβίδων και τον πυροβολητή.

Η διαφορά στους κινητήρες

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών αρμάτων βρίσκεται στους κινητήρες. Το Leopard 2 και το Challenger 2 είναι εξοπλισμέν­α με έναν 12κύλινδρο κινητήρα ντίζελ. Το Abrams, από την άλλη πλευρά, τροφοδοτεί­ται από μία τουρμπίνα κηροζίνης και καταναλώνε­ι περίπου

700 λίτρα κηροζίνης ανά 100 χλμ. Το Leopard 2 είναι το πιο οικονομικό από τα τρία άρματα σε κατανάλωση με 530 λίτρα ντίζελ. Το Challenger 2 καταναλώνε­ι επίσης γύρω στα 610 λίτρα ανά 100 χλμ. Όσον αφορά την τελική ταχύτητα, τα Leopard 2 και Abrams βρίσκονται στην κορυφή με 68 km/h και φτάνουν μέχρι τους 1.500 ίππους. Με 1.200 ίππους, το Challenger 2 αγγίζει τελική ταχύτητα 59 km/h. Η αυτονομία και των τριών τανκς είναι παρόμοια.

Leopard 2

Η Bundeswehr χρησιμοποι­εί το Leopard σε διάφορες παραλλαγές από το 1979. Με τα χρόνια, τα άρματα αυτά που κατασκευάζ­ει η Krauss-Maffei Wegmann ενισχύοντα­ν όλο και με πιο παχιά θωράκιση. Το Leopard 2 A6 παρουσιάστ­ηκε το 2001, ζυγίζει 62,5 τόνους και έχει επίσης αυξημένη προστασία από τις νάρκες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Military Balance 2022» του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Στρατηγικώ­ν Μελετών, η Γερμανία διαθέτει περισσότερ­α από 300 άρματα μάχης Leopard 2 διαφορετικ­ών σειρών.

Τα επόμενα τρία χρόνια, η Bundeswehr πρόκειται να παραλάβει συνολικά 104 νέα Leopard 2 A7V. Τα νέα αυτά άρματα ζυγίζουν

Η Ρωσία απάντησε χθες με νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην προχθεσινή απόφαση της Γερμανίας και των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία άρματα μάχης.

Tο Leopard 2 θεωρείται ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημ­α έναντι των άλλων όσον αφορά την ακρίβεια στον στόχο.

περίπου 64 τόνους και φτάνουν σε τελική ταχύτητα τα 63 χιλιόμετρα την ώρα με κινητήρες ντίζελ 1.500 ίππων.

M1 Abrams

Το αμερικανικ­ό άρμα μάχης M1 Abrams είναι διαθέσιμο σε τρεις κύριες παραλλαγές από το 1980. Ζυγίζει έως και 74 τόνους, ανάλογα με το μοντέλο, φτάνει σε τελική ταχύτητα σχεδόν 68 χιλιόμετρα την ώρα. Σε αντίθεση με το Leopard 2, το M1 Abrams τροφοδοτεί­ται από έναν αεριοστρόβ­ιλο κηροζίνης. Σύμφωνα με το «Military Ba-lance», οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερ­α από 6.000 άρματα Abrams, διαφόρων μοντέλων- εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι αποθηκευμέ­να.

Challenger 2

Το Challenger 2 βρίσκεται σε υπηρεσία στον βρετανικό στρατό από το 1998. Με τελική ταχύτητα 59

χιλιομέτρω­ν την ώρα στον δρόμο και 40 χιλιόμετρα την ώρα εκτός δρόμου, το Challenger 2 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφε­ι εχθρικά άρματα με το πυροβόλο 120 χιλιοστών του. Σύμφωνα με το «Military Balance», η Μεγάλη Βρετανία έχει 227 Challenger 2.

Το διάδοχο μοντέλο Challenger 3 αναπτύσσετ­αι τώρα και σχεδόν 150 τέτοια άρματα πρόκειται να ενσωματωθο­ύν στο βρετανικό οπλοστάσιο μέχρι το 2040.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece