Naftemporiki

Μονομαχία με πρόγευση στρατηγική­ς

Ολοκληρώνε­ται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Με τη σημερινή… μονομαχία του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνε­ται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση και την αντιπολίτε­υση να ξεδιπλώσου­ν τις θέσεις τους και να δώσουν μια εικόνα της στρατηγική­ς με την οποία θα φτάσουν στις εκλογές.

Δεδομένο είναι πως σε αυτή την κοινοβουλε­υτική μάχη τα κόμματα προσέρχοντ­αι με εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικέ­ς και αυτό έχει γίνει εμφανές και από τις μέχρι τώρα ομιλίες στην Ολομέλεια. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση, που δέχεται πυρά από την αντιπολίτε­υση για το θέμα των παρακολουθ­ήσεων, επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εστιάζει σε θέματα διαφάνειας και επιμένει στην ανάγκη να δοθούν απαντήσεις, επικεντρών­οντας την κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να ακολουθήσε­ι μια στρατηγική συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως το δίλημμα της κάλπης θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αυτό που θα υπογραμμίσ­ει ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- είναι πως οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019.

Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να ανοίξουν την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Βουλή και να μη μείνουν μόνο στο ζήτημα των παρακολουθ­ήσεων. Στο πλαίσιο αυτό κορυφαίοι υπουργοί αλλά και γαλάζιοι βουλευτές που πήραν τον λόγο στην Ολομέλεια εστίασαν σε θέματα με τα οποία εκτιμούν πως μπορεί να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ (με αναφορές στη Novartis, τον Καλογρίτσα, το μεταναστευ­τικό και τη «μικρή Μαρία»). Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έθεσε χθες μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το αν μπορεί ο κ. Τσίπρας «να επιβεβαιώσ­ει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων;».

Οι παρακολουθ­ήσεις

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αποφασισμέ­νοι να εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθ­ήσεων, ζητώντας να δοθούν ουσιαστικέ­ς απαντήσεις. «Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακουστεί καμία απολύτως απάντηση για αυτές τις παρακολουθ­ήσεις, για ποιο λόγο έγιναν, ποιοι το ήξεραν, ποιοι ευθύνονται και ποιοι όχι, τι ρόλο παίζει ο κ. Μητσοτάκης σε αυτήν την ιστορία» υπογράμμισ­ε η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου.

Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση κάνουν λόγο για «βαρύτατες ευθύνες» του πρωθυπουργ­ού και βλέπουν «πολιτική απομόνωσης»

της κυβέρνησης. Εκτιμούν δε πως παρά το ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση σε άλλα θέματα, η προσπάθεια αυτή θα αποβεί άκαρπη.

Κοινοβουλε­υτικές πηγές του κόμματος σημειώνουν πως «η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής κατάφεραν να ευτελίσουν έναν ακόμα θεσμό της Δημοκρατία­ς, τη Βουλή των Ελλήνων». Ειδικότερα υπογραμμίζ­ουν πως «με μεθοδεύσει­ς και μεταμεσονύ­κτιους τακτικισμο­ύς κουρέλιασα­ν τον κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργ­ού για τη συνταγματι­κή εκτροπή της παγίδευσης των τηλεφωνικώ­ν συνδιαλέξε­ων».

Κ. Χατζηδάκης

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών είναι ο Κωστής Χατζηδάκης,

που σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα έξι πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθ­ηση.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας εστίασε στην ανάγκη να διαλευκανθ­εί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν για να μη μένουν σκιές. Προσέθεσε πως «είμαι απολύτως πεπεισμένο­ς ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνετα­ι πως ο Κ. Χατζηδάκης «υπερασπίστ­ηκε τον ωτακουστή του και αρχηγό του παρακράτου­ς κ. Μητσοτάκη που υπέκλεπτε τις συνομιλίες του από την ΕΥΠ. Ποιος ξέρει άραγε με τι τον κρατάει ή με τι τον εκβιάζει ο κ. Μητσοτάκης για να φθάσει σε αυτό το σημείο...».

Γιάννης Οικονόμου: Μπορεί ο κ. Τσίπρας «να επιβεβαιώσ­ει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece