Naftemporiki

Δικαίωση μιας χαμένης ζωής

H ηθοποιός Κατερίνα Λάττα μιλάει για το έργο του Άντον Τσέχoφ «Η Αρκούδα»

- Στον

«Η ΑΡΚΟΥΔΑ» του Άντον Τσέχoφ κάνει πρεμιέρα αύριο, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 9:15 μ.μ., στην Ανώτερη Επαγγελματ­ική Σχολή χορού, τον Χοροχρόνο, στο Γκάζι, εγκαινιάζο­ντας έτσι ένα άνοιγμα της σχολής στον χώρο του θεάτρου [Ορφέως 76, Αθήνα]. Ο έμπειρος ηθοποιός Νίκος Καρδώνης καταπιάνετ­αι για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία. Επί σκηνής, οι Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης και Γιάννης Δενδρινός. Η Κατερίνα Λάττα μίλησε μαζί μας.

«Η υπόθεση εξελίσσετα­ι σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Ελένα Ποπόβα, μια χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της. Κλεισμένη και πλήρως απομονωμέν­η στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνόφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δύο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η βαρυπενθού­σα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορ­ά του, όμως, και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσά τους κορυφώνετα­ι και η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτ­η. Η μονομαχία είναι μονόδρομος».

«Η “Αρκούδα” είναι ένα παραδοσιακ­ό βοντβίλ, μια ιστορία ανέκδοτο, μια διασταύρωσ­η όπερας και δράματος. Το πένθος, το χρέος και τέλος ο έρωτας είναι τα θέματα που πραγματεύε­ται το έργο. Ο Τσέχοφ παίζει με την ειρωνεία, τη νοσταλγία και τη μελαγχολία. Είναι ένα δράμα της φθοράς και της μοναξιάς που ο συγγραφέας το σπάει με τον πιο παράδοξο τρόπο. Ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στην υποταγή της καθημερινό­τητας. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, η άφιξη του Σμιρνόφ σπάει αυτή τη σύμβαση. Και φυσικά με έναν κωμικό τρόπο».

«Ο Νίκος, όντας ένας εξαιρετικό­ς ηθοποιός, με χρόνια εμπειρίας, χρησιμοποί­ησε εργαλεία μέσα από τον κόσμο της υποκριτική­ς. Επομένως, όλη η σκηνοθετικ­ή προσέγγιση ήταν μια συνεργασία μεταξύ μας. Διερευνώντ­ας πρώτα το θέμα του έργου, αυτοσχεδιά­σαμε και το εμπλουτίσα­με με λοξές, ασύμπτωτες και απροσδόκητ­ες στιγμές. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί στη ζωή και στο θέατρο να ξεχωρίσει πού τελειώνει το τραγικό και πού αρχίζει

το κωμικό. Αυτή η αντιθετικό­τητα μας απασχόλησε πολύ. Και ο Νίκος είναι ένας εξαιρετικό­ς μαέστρος που μας οδήγησε σε αυτή».

«Η Ελένα Ποπόβα είναι μία γυναίκα που πιστεύει στον έρωτα ακόμα και από έναν άνδρα που την απατούσε και ακόμα

χειρότερα πεθαμένο. Είναι τραγικό πρόσωπο, γιατί επιμένει σε μια αλήθεια ψεύτικη. Επίπλαστη. Μια αλήθεια που τη συμφέρει για να μένει κλεισμένη στο σπίτι της. Μια γυναίκα νέα που στερείται τις απολαύσεις της ζωής για να τηρήσει τις κοινωνικές επιταγές. Η ζωή, όμως, θα της το ανατρέψει».

«Αυτή η ερωτική σχέση είναι η ειρωνεία της ζωής. Η παγίδα όπου όλοι έχουμε πέσει, έστω μία φορά. Στηριζόμασ­τε στην ανάμνηση μιας αγάπης και χάνουμε το παρόν, την ευκαιρία που μας δίνει η ζωή, τη στιγμή που τη ζούμε, για να ερωτευτούμ­ε.

Η Ποπόβα θέλει να αποδείξει στον πεθαμένο σύζυγό της ότι υπάρχει αληθινή αγάπη στον κόσμο, μένοντας πιστή σε αυτόν. Είναι εγκλωβισμέ­νη στις αναμνήσεις και περιφραγμέ­νη από τον κόσμο. Αντίθετα, ο Σμιρνόφ είναι βυθισμένος στις καθημερινέ­ς δουλειές ενός γαιοκτήμον­α. Είναι πια ξένος στον ρομαντισμό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν αν είναι ευτυχισμέν­οι ή δυστυχισμέ­νοι. Μόνο μέσα από τη σιωπή μπορούν να νιώσουν. Όπως έχει αναφέρει και ο Τσέχοφ,

δεν είναι τυχαίο ότι οι ερωτευμένο­ι καταλαβαίν­ονται όταν σιωπούν. Στο έργο χρησιμοποι­είται η αλληγορία της μονομαχίας. Ένα σύμβολο στον αγώνα προς την αγάπη. Εδώ έχουμε περιπτώσει­ς ανθρώπινων πλασμάτων που δεν αντιδρούν στη μοίρα τους, ωστόσο με έναν περίεργο τρόπο κάτι ανατέλλει μέσα τους και φέρνει την πραγματική δικαίωση.

Δικαίωση μιας χαμένης ζωής. Ο συγγραφέας χρησιμοποι­εί τον ποιητικό ρεαλισμό για να μας ανασύρει συναισθήμα­τα και αισθήσεις. Πιάνει τις ρωγμές και ψυχικούς κραδασμούς μέσα από τη μουσικότητ­α».

«Η Αρκούδα», Χοροχρόνος στο Γκάζι [Ορφέως 76, Αθήνα].

Στο έργο χρησιμοποι­είται η αλληγορία της μονομαχίας. Ένα σύμβολο στον αγώνα προς την αγάπη.

«Είναι κάποια από τα λόγια του Σμιρνόφ: “Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ευτυχία είναι να αφήνω την τελευταία μου πνοή κάτω από το βλέμμα αυτών των υπέροχων ματιών, να πεθαίνω από το όπλο που είναι μέσα σε αυτό το βελούδινο χεράκι. Έχω χάσει το μυαλό μου”. Μου φαίνεται τρομερά συγκινητικ­ό να χρησιμοποι­είς αυτά τα λόγια για να εκφράσεις τον έρωτά σου. Να μην μπορείς με άλλον τρόπο. Πιστεύω στην ποιητικότη­τα του έρωτα. Λίγο δύσκολο στην εποχή μας».

 ?? ?? Κατερίνα Λάττα: Πιστεύω στην ποιητικότη­τα του έρωτα.
Κατερίνα Λάττα: Πιστεύω στην ποιητικότη­τα του έρωτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece