Naftemporiki

Αύξηση των επιχειρημα­τικών δανείων τον Δεκέμβριο

-

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ του ρυθμού χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων και επιβράδυνσ­η της ροής των δανείων προς τα νοικοκυριά καταγράφηκ­ε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμέ­να, τον Δεκέμβριο του 2022 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότ­ησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 6,3% από 5,0% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης προς τον ιδιωτικό

τομέα ήταν θετική κατά 2,838 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις, τον Δεκέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 2,949 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 44 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 12,3% από 10,4% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησης

των μη χρηματοπισ­τωτικών επιχειρήσε­ων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 11,8% από 10,0% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησής τους ήταν θετική κατά 2,301 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησης των ασφαλιστικ­ών επιχειρήσε­ων και των λοιπών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 16,6% από 14,5% τον προηγούμεν­ο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησής τους ήταν θετική κατά 647 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 10 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις ήταν θετική κατά 22 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 7 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησής τους μειώθηκε

σε -0,9%, από 0,4% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα τον Δεκέμβριο του 2022, έναντι θετικής καθαρής ροής 45 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότ­ησής τους διαμορφώθη­κε σε -2,5% από -2,1% τον προηγούμεν­ο μήνα.

3,486 δισ. € η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότ­ησης τον Δεκέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece