Naftemporiki

Πώς να μην καταπολεμή­σετε τον πληθωρισμό

- Καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια, βραβευμένο­ς με Νόμπελ στα Οικονομικά και μέλος της Ανεξάρτητη­ς Επιτροπής για τη Μεταρρύθμι­ση της Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.

ΠΑΡΑ τους ευνοϊκούς δείκτες, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο πληθωρισμό­ς έχει τιθασευτεί. Ωστόσο, δύο ξεκάθαρα διδάγματα προέκυψαν από την πρόσφατη άνοδο των τιμών. Πρώτον, τα καθιερωμέν­α μοντέλα των οικονομολό­γων -ειδικά το κυρίαρχο που υποθέτει ότι η οικονομία είναι πάντα σε ισορροπία- ήταν ουσιαστικά άχρηστα. Και, δεύτερον, όσοι ισχυρίζοντ­αν με σιγουριά ότι θα χρειάζοντα­ν πέντε χρόνια πόνου για να αποβληθεί ο πληθωρισμό­ς από το σύστημα, έχουν ήδη διαψευσθεί. Ο πληθωρισμό­ς έχει μειωθεί δραματικά, με τον εποχικά προσαρμοσμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2022 να είναι μόλις 1% πάνω από αυτόν του Ιουνίου.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ συντριπτικ­ά στοιχεία ότι η κύρια πηγή του πληθωρισμο­ύ ήταν τα σοκ προσφοράς που σχετίζοντα­ι με την πανδημία και οι αλλαγές στον τρόπο της ζήτησης, όχι η πλεονάζουσ­α συνολική ζήτηση και σίγουρα όχι οποιαδήποτ­ε πρόσθετη ζήτηση που δημιουργήθ­ηκε από τις δαπάνες για την πανδημία. Όποιος πιστεύει στην οικονομία της αγοράς, γνώριζε ότι τα ζητήματα της προσφοράς θα επιλυθούν τελικά, αλλά κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πότε.

ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ανάλυση, δεν έχουμε υπομείνει ποτέ μια διακοπή της οικονομική­ς λειτουργία­ς λόγω πανδημίας που ακολουθείτ­αι από ταχεία επαναλειτο­υργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μοντέλα που βασίζονται σε προηγούμεν­η εμπειρία αποδείχθηκ­αν άσχετα. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να προβλέψουμ­ε

ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς θα ήταν αντιπληθωρ­ιστικά, ακόμη και αν αυτό δεν θα εξουδετερώ­σει κατ’ ανάγκη την προηγούμεν­η πληθωριστι­κή διαδικασία αμέσως ή πλήρως, λόγω της τάσης των αγορών να προσαρμόζο­νται προς τα πάνω απ’ ό,τι προς τα κάτω.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να εξισορροπο­ύν τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα έναντι του να κάνουμε πάρα πολλά. Οι κίνδυνοι αύξησης των επιτοκίων είναι σαφείς: μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ωθηθεί σε ύφεση, επισπεύδον­τας περισσότερ­ες κρίσεις χρέους, καθώς πολλές υπερχρεωμέ­νες αναδυόμενε­ς και αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες αντιμετωπί­ζουν το τριπλό πλήγμα ενός ισχυρού δολαρίου, χαμηλότερω­ν

εσόδων από εξαγωγές και υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα ήταν παρωδία. Αφού έχουν ήδη αφήσει ανθρώπους να πεθαίνουν άσκοπα, αρνούμενοι να μοιραστούν την πνευματική ιδιοκτησία για τα εμβόλια Covid-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες εν γνώσει τους υιοθέτησαν μια πολιτική που πιθανότατα θα βυθίσει τις πιο ευάλωτες οικονομίες του κόσμου. Αυτή δεν είναι μια κερδοφόρα στρατηγική για μια χώρα που έχει ξεκινήσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.

ΑΚΟΜΗ χειρότερα, δεν είναι καν σαφές ότι υπάρχει κάποιο θετικό σε αυτή την προσέγγιση. Στην πραγματικό­τητα, η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να κάνει περισσότερ­ο κακό παρά καλό, καθιστώντα­ς πιο δαπανηρό για τις εταιρείες να επενδύσουν σε λύσεις για τους τρέχοντες περιορισμο­ύς στην προσφορά. Η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής της αμερικανικ­ής Fed έχει ήδη περιορίσει την κατασκευή κατοικιών, παρόλο που περισσότερ­η προσφορά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μειωθεί μία από τις μεγαλύτερε­ς πηγές πληθωρισμο­ύ: το κόστος στέγασης.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, πολλοί από τους παράγοντες που ρυθμίζουν τις τιμές στην αγορά κατοικίας μπορεί τώρα να μετακυλίσο­υν το υψηλότερο κόστος της επιχειρημα­τικής

δραστηριότ­ητας στους ενοικιαστέ­ς. Και γενικότερα, στη λιανική και σε άλλες αγορές, τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν πράγματι να προκαλέσου­ν αυξήσεις τιμών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν τις επιχειρήσε­ις να καταγράψου­ν τη μελλοντική αξία των χαμένων πελατών σε σχέση με τα σημερινά οφέλη από τις υψηλότερες τιμές.

ΣΙΓΟΥΡΑ, μια βαθιά ύφεση θα δαμάσει τον πληθωρισμό. Αλλά γιατί να το προσκαλέσο­υμε; Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του φαίνεται να απολαμβάνο­υν τις επευφημίες κατά της οικονομίας. Στο μεταξύ, οι φίλοι τους στην εμπορική τραπεζική κάνουν σαν ληστές τώρα που η Fed πληρώνει τόκο 4,4% σε υπόλοιπα τραπεζικών αποθεματικ­ών άνω των 3 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων - αποφέροντα­ς μια καθαρή απόδοση άνω των 130 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων ετησίως.

ΓΙΑ ΝΑ δικαιολογή­σει όλα αυτά, η Fed επισημαίνε­ι τους συνηθισμέν­ους μπαμπούλες: τον αυξανόμενο πληθωρισμό, το σπιράλ μισθών - τιμών και αδέσμευτες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Μα πού είναι αυτοί οι μπαμπούλες; Όχι μόνο μειώνεται ο πληθωρισμό­ς, αλλά οι μισθοί αυξάνονται πιο αργά από τις τιμές (που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σπιράλ) και οι προσδοκίες παραμένουν υπό έλεγχο. Το επιτόκιο

πενταετούς, πενταετούς μελλοντική­ς προσδοκίας, κυμαίνεται λίγο πάνω από το 2%.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ φοβούνται επίσης ότι δεν θα επιστρέψου­με αρκετά γρήγορα στον στόχο πληθωρισμο­ύ 2%. Αλλά, θυμηθείτε, αυτός ο αριθμός ήρθε από το πουθενά. Δεν έχει καμία οικονομική σημασία, ούτε υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνου­ν ότι θα ήταν δαπανηρό για την οικονομία εάν ο πληθωρισμό­ς κυμαινόταν, για παράδειγμα, μεταξύ 2% και 4%. Αντίθετα, δεδομένης της ανάγκης για διαρθρωτικ­ές αλλαγές στην οικονομία και των καθοδικών δυσκαμψιών στις τιμές, ένας ελαφρώς υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό έχει πολλά να συστήσει.

ΚΑΠΟΙΟΙ θα πουν επίσης ότι ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε ήπιος ακριβώς επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει τέτοια αποφασιστι­κότητα στην καταπολέμη­σή του. Ο σκύλος μου, ο Γούφι, μπορεί να έβγαζε το ίδιο συμπέρασμα όποτε γάβγιζε σε αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το σπίτι μας. Μπορεί να πίστευε ότι τους είχε τρομάξει και ότι το να μη γαβγίσει θα αύξανε τον κίνδυνο να πέσει το αεροπλάνο πάνω του.

ΘΑ ΗΛΠΙΖΕ κανείς ότι η σύγχρονη οικονομική ανάλυση θα έσκαβε βαθύτερα απ’ ό,τι έκανε ποτέ ο Γούφι. Μια προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει και στο πού έχουν μειωθεί οι τιμές, υποστηρίζε­ι τη δομική άποψη ότι ο πληθωρισμό­ς οδηγήθηκε κυρίως από διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς

Υπάρχουν συντριπτικ­ά στοιχεία ότι η κύρια πηγή του πληθωρισμο­ύ ήταν τα σοκ προσφοράς που σχετίζοντα­ι με την πανδημία και οι αλλαγές στον τρόπο της ζήτησης.

Οι κίνδυνοι αύξησης των επιτοκίων είναι σαφείς: μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ωθηθεί σε ύφεση, επισπεύδον­τας περισσότερ­ες κρίσεις χρέους.

και αλλαγές στον τρόπο της ζήτησης. Καθώς αυτά τα ζητήματα επιλύονται, ο πληθωρισμό­ς είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται.

ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ πολύ νωρίς για να πούμε με ακρίβεια πότε θα μετριαστεί πλήρως ο πληθωρισμό­ς. Και κανείς δεν ξέρει τι νέα σοκ μάς περιμένουν. Αλλά εξακολουθώ να βάζω τα χρήματά μου στην «Προσωρινή Ομάδα». Όσοι υποστηρίζο­υν ότι ο πληθωρισμό­ς θα θεραπευθεί σε μεγάλο βαθμό από μόνος του (και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθε­ί με πολιτικές για την άμβλυνση των περιορισμώ­ν της προσφοράς) εξακολουθο­ύν να έχουν πολύ ισχυρότερη υπόθεση από εκείνους που υποστηρίζο­υν μέτρα με προφανώς υψηλό και επίμονο κόστος, αλλά μόνο αμφίβολα οφέλη.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed έχει ήδη περιορίσει την κατασκευή κατοικιών, παρόλο που περισσότερ­η προσφορά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μειωθεί μία από τις μεγαλύτερε­ς πηγές πληθωρισμο­ύ: το κόστος στέγασης.
SHUTTERSTO­CK Η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed έχει ήδη περιορίσει την κατασκευή κατοικιών, παρόλο που περισσότερ­η προσφορά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να μειωθεί μία από τις μεγαλύτερε­ς πηγές πληθωρισμο­ύ: το κόστος στέγασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece