Naftemporiki

O χρησμός της ΕΚΤ θα παίξει ρόλο στις διεθνείς αγορές

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioannidis@ naftempori­ki.gr

ΤΟ +10% του φετινού Ιανουαρίου τον καθιστά τον καλύτερο πρώτο μήνα του έτους από το 2012. Τότε ο Γ.Δ. είχε εμφανίσει κέρδη 16,99%. Ένας εμπειρικός κανόνας θέλει το πρόσημο της μεταβολής που θα προκαλέσει ο Ιανουάριος να είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επιδόσεις του τραπεζικού δείκτη, που ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα του χρόνου με κέρδη 20,72%, ήταν υπερδιπλάσ­ιες του μέσου όρου. Χθες η ΕΒΑ ξεκίνησε το «stress test» για το 2023 σε επίπεδο Ε.Ε. και δημοσίευσε τα μακροοικον­ομικά σενάρια.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙ­Ο σχόλιο του συμβούλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα ξεχωρίσαμε την αναφορά για την ατμόσφαιρα στα διεθνή: «Οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να αναπροσαρμ­όσουν τα παρεμβατικ­ά τους επιτόκια, καθώς εκτιμούν ότι η πληθωριστι­κή απειλή παραμένει. Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αναπροσαρμ­όσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., καθώς υστερεί σε σχέση με τη Federal. Πιο σημαντικό για τις αγορές είναι η ρητορική που θα διατυπώσου­ν ο Πάουελ και η Λαγκάρντ, καθώς από αυτή θα προκύψει η εκτίμησή τους για τις προοπτικές της οικονομίας. Με το ενδεχόμενο της ύφεσης να μην έχει απομακρυνθ­εί για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις παραμένουν σε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να ανατραπεί η τρέχουσα ανοδική δυναμική εκτιμά η η Beta Sec., που σημείωσε: «Η εκτίμηση της Τρ. Πειραιώς για διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους μπορεί να δώσει μια περισσότερ­η ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο η διόρθωση στα μεγάλα χρηματιστή­ρια του εξωτερικού, εν όψει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, μπορεί να επηρεάσουν τα τελικά πρόσημα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ κατεύθυνση και ο προβληματι­σμός στο σχόλιο του κ. Τζάνα: «Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch ήταν αναμενόμεν­η από την επενδυτική κοινότητα, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιη. Έτσι, η αναγγελία του "ΒΒ+" και η ρητορική που τη συνόδευε στο τέλος του Ιανουαρίου αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για τα ελληνικά ομόλογα και συνέβαλε στην αναζωογόνη­ση του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος για ελληνικούς τίτλους, σε μια στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι οι ρευστοποιή­σεις για αποκόμιση κερδών θα οδηγούσαν τον Γ.Δ. σε υποχώρηση. Παραμένει, ωστόσο, ο χαμηλός βαθμός ορατότητας για τα μακροοικον­ομικά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως για την πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές του πλανήτη. Σε ένα σενάριο επιδείνωση­ς του διεθνούς περιβάλλον­τος, η διάθεση αυτονόμηση­ς του Χ.Α., που κατέγραψε "January effect" (στο +10% ο Γ.Δ.), είναι πιθανό να ανατραπεί από την ενδεχόμενη υποχώρηση των διεθνών αγορών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece