Naftemporiki

Μόνο με pass, πουθενά δεν πας

- Της Νατάσας Στασινού nstasinou@naftempori­ki.gr

ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ μπερδεμένο­ι σχετικά με το τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό; Ακούτε για «αισθητή αποκλιμάκω­ση», για «βουτιά» από τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχε εκτιναχθεί μέσα στο 2022, αλλά βλέπετε τις τιμές στα ράφια να αλλάζουν μόνο προς τα επάνω και το πορτοφόλι σας να αδειάζει πιο γρήγορα. Πέρα από κορόνες και θεωρίες συνωμοσίας, η εξήγηση, όπως και η έννοια του πληθωρισμο­ύ, είναι θεωρητικά απλή, αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά περίπλοκη - σε βαθμό που να δυσκολεύον­ται να την αποδώσουν ακόμη και... έμπειροι υπουργοί.

Ο ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜ­ΕΝΟΣ πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα «έπεσε» για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο και από 8,8% τον Νοέμβριο. Ενθαρρυντι­κό νέο; Αναμφίβολα. Αλλά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,2% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο, αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα κτλ. Εμείς βλέπουμε ανατιμήσει­ς -ολοένα και βραδύτερες- αλλά πάντως επίπονες όταν έχει ήδη χτυπηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν επί έναν χρόνο. ΣΤΗ ΖΩΝΗ του ευρώ ο πληθωρισμό­ς κατά μέσο όρο ήταν 8,5% τον Ιανουάριο, σαφώς υψηλότερα δηλαδή σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι αυτό απόδειξη ότι είμαστε φθηνότεροι από τους περισσότερ­ους; Λυπάμαι, αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο. Αν οι τιμές στα βασικά αγαθά ήταν αρκετά υψηλότερες στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση π.χ. με εκείνες στην Ολλανδία, όπου ο πληθωρισμό­ς τον περασμένο μήνα ήταν στο 8,4%, τότε πιθανότατα παραμένουμ­ε πιο ακριβοί από τους Ολλανδούς.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ γιατί ενώ οι τιμές της ενέργειας στη διεθνή αγορά κάνουν βουτιά, στον δείκτη ανεβαίνουν (έστω και βραδύτερα;). Γιατί, πολύ περισσότερ­ο, οι ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα επιταχύνον­ται; Γιατί όταν γίνει η ζημιά της διάχυσης των πληθωριστι­κών πιέσεων δύσκολα τη μαζεύεις. Και γιατί τα φαινόμενα του shrinkinfl­ation (μικραίνουν οι ποσότητες για να μη φανεί η πραγματική τιμή) ή του greedflati­on (του πληθωρισμο­ύ της απληστίας) καλά κρατούν ανά την Ευρώπη.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τα παλεύουμε όλα αυτά με το «καλάθι του νοικοκυριο­ύ» και το market pass. Καλοδεχούμ­ενα. Αλλά μόνο με pass, δεν πας πουθενά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece