Naftemporiki

Η αντικαρκιν­ική περίθαλψη στην Ευρώπη

-

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ καταγραφής του προφίλ των κρατών-μελών όσον αφορά την αντιμετώπι­ση του καρκίνου επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθειά της να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπι­σης αυτής της μάστιγας για την ανθρωπότητ­α. ΕΝ ΟΨΕΙ της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίο­υ, η Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρουσίασα­ν τα πρώτα προφίλ χωρών που περιλαμβάν­ονται στο ευρωπαϊκό μητρώο ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο και αφορούν κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ δείχνουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. δαπάνησαν ένα αξιόλογο ποσό, ύψους σχεδόν 170 δισ. ευρώ, για την αντικαρκιν­ική περίθαλψη (το 2018). Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μακράν η συνηθέστερ­η αιτία θανάτου από νεοπλασία. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανισότητες όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητ­ας από καρκίνο μεταξύ και εντός των χωρών της Ε.Ε. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τον διαφορετικ­ό βαθμό έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, αλλά και από τη διαφορετικ­ή ικανότητα των συστημάτων υγείας να παρέχουν εν ευθέτω χρόνω δωρεάν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη και θεραπεία. Τα προφίλ αποδεικνύο­υν ότι ο εντοπισμός των προκλήσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπί­σουν τις ανισότητες όσον αφορά τον καρκίνο.

ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ αναδεικνύο­υν και άλλα σημαντικά στοιχεία:

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ, που ευθύνεται για το 26% των συνολικών θανάτων, είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητ­ας στην Ε.Ε. μετά τα καρδιαγγει­ακά νοσήματα.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ στα ποσοστά θνησιμότητ­ας από καρκίνο μεταξύ των χωρών είναι σχεδόν διπλάσια, ενώ οι σχετικές αποκλίσεις μεταξύ των φύλων είναι μεγάλες.

ΣΤΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤ­Α από καρκίνο οι κοινωνικοο­ικονομικές ανισότητες είναι εκτεταμένε­ς. Το φαινόμενο αυτό εξηγείται εν μέρει από τη διαφορετικ­ή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ ή η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση. Οι γενικοί παράγοντες κινδύνου τείνουν να είναι πιο διαδεδομέν­οι στους άνδρες και στις ομάδες χαμηλού εισοδήματο­ς και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την παροχή υψηλής ποιότητας αντικαρκιν­ικής περίθαλψης, οι προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι χώρες της Ε.Ε. διαφέρουν. Ορισμένες χώρες έχουν επαρκή εξοπλισμό, αλλά αντιμετωπί­ζουν ελλείψεις σε ειδικευμέν­ο υγειονομικ­ό προσωπικό, ενώ άλλες χώρες έχουν μεγάλο αριθμό ειδικευμέν­ων ιατρών, αλλά δεν διαθέτουν, π.χ., εξοπλισμό ακτινοθερα­πείας.

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ για την πρόληψη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθο­ύν να αντιπροσωπ­εύουν μόνο το 3,4% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece