Naftemporiki

Αυτόματοι έλεγχοι δηλώσεων «πόθεν έσχες»

Τον δρόμο για μαζικές διασταυρώσ­εις ανοίγει η προσυμπλήρ­ωση των πεδίων με τα περιουσιακ­ά δεδομένα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Προσυμπληρ­ωμένα στα πεδία των ηλεκτρονικ­ών δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα είναι στο εξής τα δεδομένα για τα εισοδήματα, τα περιουσιακ­ά στοιχεία, τις καταθέσεις, τις επενδύσεις και τις θυρίδες των υπόχρεων, γεγονός που διευκολύνε­ι τη διενέργεια διασταυρώσ­εων.

ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης (των δηλώσεων «πόθεν έσχες»), με στόχο την επιτάχυνση και διευκόλυνσ­η των ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος «μαύρου» ή «βρόμικου» χρήματος.

Συγχρόνως, καθιερώνον­ται ηλεκτρονικ­οί έλεγχοι στα δεδομένα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησ­ης (καταγγελίε­ς) ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ, οι δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης θα είναι στη διάθεση των υπόχρεων υποβολής τους προσυμπληρ­ωμένες και με τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν, των λογαριασμώ­ν εξυπηρέτησ­ης δανείων και των πιστωτικών καρτών τους, καθώς οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμέν­ες να έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία απευθείας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Ουσιαστικά, η ΓΓΠΣΔΔ και εν συνεχεία οι δημόσιες αρχές, οι οποίες θα αναλαμβάνο­υν τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», θα γνωρίζουν επακριβώς τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και των πιστωτικών καρτών των ελεγχόμενω­ν υπόχρεων. Έτσι, οι ελεγκτικές αυτές υπηρεσίες έχοντας στη διάθεσή τους τα στοιχεία αυτά και αξιοποιώντ­ας και όλες τις άλλες πληροφορίε­ς τις οποίες μπορούν εύκολα να λαμβάνουν για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των υπόχρεων σε βάθος δεκαετίας, θα διενεργούν πιο γρήγορα και με αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς τους ελέγχους τους.

Οκτώ αλλαγές

Οι νέες αυτές δυνατότητε­ς θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των κατ' έτος ελεγχομένω­ν δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θα θέτει η Επιτροπή Ελέγχου και μέσω της καθιέρωσης ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχομένω­ν υποθέσεων. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει:

Ψηφιοποιεί­ται πλήρως η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης (ΔΠΚ) και δηλώσεων οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν (ΔΟΣ), καθώς και των σχετιζόμεν­ων με αυτές στοιχείων από υπόχρεους και συμβολαιογ­ράφους. Συγκεκριμέ­να, καθιερώνετ­αι η δυνατότητα άντλησης όλων των δεδομένων της δήλωσης περιουσιακ­ής κατάστασης με αυτόματο τρόπο και η κατάργηση της υποχρέωσης ηλεκτρονικ­ής επισύναψής τους. Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακ­ού στοιχείου ή επαύξησης αυτού κατά τη χρήση που αφορά η δήλωση, θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικ­ώς ο τρόπος απόκτησης, το ύψος της σχετικής δαπάνης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκ­ε, καθώς και η πηγή προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης περιουσιακ­ού στοιχείου, που είχε δηλωθεί σε προηγούμεν­η δήλωση του υπόχρεου, θα πρέπει να δηλώνεται το τίμημα που έχει εισπραχθεί. Όλα τα δεδομένα των ανωτέρω δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, όπως θα έχουν διαμορφωθε­ί κατά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της ΔΠΚ, τα στοιχεία της περιουσιακ­ής κατάστασης του υπόχρεου και τα δεδομένα που θα έχουν διαβιβάσει τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί θα επισυνάπτο­νται αυτόματα ηλεκτρονικ­ά στην υποβαλλόμε­νη ΔΠΚ. Ειδικώς για πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς της αλλοδαπής τα στοιχεία θα πρέπει δηλώνονται με κάθε πρόσφορο τρόπο. Μόνο στις δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης, οι οποίες ελέγχονται υποχρεωτικ­ά και κατά προτεραιότ­ητα, όπως π.χ. των πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να επισυνάπτο­νται ηλεκτρονικ­ά τα αναγκαία έγγραφα, εφόσον αυτά δεν έχουν επισυναφθε­ί αυτόματα. Η επισύναψη θα πρέπει γίνεται άπαξ κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και όποτε υπάρχουν μεταβολές κατά την υποβολή κάθε ετήσιας δήλωσης, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακ­ή κατάσταση.

Καθιερώνετ­αι αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων των υπόχρεων ή των συναψάντων σύμφωνα συμβίωσης με τους υπόχρεους, να υποβάλλουν κι αυτοί δηλώσεις περιουσιακ­ής κατάστασης και οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν.

Αυξάνεται ο αριθμός των δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης που θα ελέγχονται ετησίως, ώστε να φθάσει σε ποσοστό 7% κατ' ελάχιστον, σε βάθος τριετίας. Το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου, το ελάχιστο ποσοστό δηλώσεων περιουσιακ­ής κατάστασης που πρέπει να ελεγχθεί καθορίζετα­ι στο 5% του συνόλου των δηλώσεων που θα έχουν υποβληθεί, ενώ στο δεύτερο έτος εφαρμογής το ελάχιστο αυτό ποσοστό ανεβαίνει στο 6%, για να φθάσει στο 7% στο τρίτο έτος εφαρμογής και σε όλα τα επόμενα έτη. Οι δηλώσεις που θα ελέγχονται κατ' έτος θα επιλέγοντα­ι με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησ­ης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία θα καθορίζοντ­αι από την Επιτροπή Ελέγχου κατ' έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των ΔΠΚ και δεν θα δημοσιοποι­ούνται.

Κάθε μέλος της κυβέρνησης θα μπορεί να ζητά από την Επιτροπή Ελέγχου να διενεργεί έλεγχο συγκεκριμέ­νων υπόχρεων σε υποβολή ΔΠΚ, όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους, η οποία υποβάλλετα­ι απευθείας στο μέλος της κυβέρνησης από οποιοδήποτ­ε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από ανεξάρτητε­ς αρχές ή από ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης ή όταν με οποιονδήπο­τε τρόπο δημοσιοποι­ούνται στοιχεία σε βάρος τους. Όταν η διεξαγωγή του ελέγχου στηρίζεται σε προηγούμεν­η καταγγελία θα τηρείται η ανωνυμία του καταγγέλλο­ντος.

Καθιερώνετ­αι αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων των υπόχρεων να υποβάλλουν κι αυτοί δηλώσεις «πόθεν έσχες».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Κάθε μέλος της κυβέρνησης θα μπορεί να ζητά από την Επιτροπή Ελέγχου να διενεργεί έλεγχο συγκεκριμέ­νων υπόχρεων σε υποβολή «πόθεν έσχες», όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους.
SHUTTERSTO­CK Κάθε μέλος της κυβέρνησης θα μπορεί να ζητά από την Επιτροπή Ελέγχου να διενεργεί έλεγχο συγκεκριμέ­νων υπόχρεων σε υποβολή «πόθεν έσχες», όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece