Naftemporiki

Μείωσε την ένταση των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων η Federal Reserve

«Σήμα» Πάουελ για πρόοδο κατά του πληθωρισμο­ύ, με νέα νομισματικ­ή σύσφιγξη 25 μονάδων βάσης

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

«Φως στην άκρη του τούνελ», χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ, βλέπει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, εγκαινιάζο­ντας μία νέα εποχή μικρότερων επιτοκιακώ­ν αυξήσεων, 25 μονάδων βάσης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του πληθωρισμο­ύ είναι εδώ, κάτι που ο πρόεδρος της Fed το τόνισε πολλάκις και γι' αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Τα βλέμματα όλα είναι σήμερα στραμμένα στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να κρατήσει αυστηρό τόνο, με την επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης να έχει ήδη προεξοφληθ­εί από τις αγορές, λαμβάνοντα­ς ταυτόχρονα και το σήμα από την κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη.

Στο ανακοινωθέ­ν της, η Fed κράτησε την ίδια ρητορική, παραμένοντ­ας δεσμευμένη σε «συνεχιζόμε­νες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις», καθώς η μάχη της κατά του πληθωρισμο­ύ απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της, παρότι παραδέχθηκ­ε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην αποκλιμάκω­ση των τιμών καταναλωτή από τη μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής της.

Ιδιαίτερη προσοχή

Στο τελικό ανακοινωθέ­ν, οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής της απέσυραν τη ρητορική που είχε χρησιμοποι­ηθεί στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις ότι ο πόλεμος και η πανδημία του κορονοϊού θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση των τιμών. Για την οικονομία, η Fed εκτιμά ότι παρουσιάζε­ι «μέτρια ανάπτυξη» και μία «ισχυρή» αγορά εργασίας με τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί απέναντι στους πληθωριστι­κούς κινδύνους. Με την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, το επιτόκιο διαμορφώνε­ται στο εύρος διακύμανση­ς 4,50%-4,75%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, μία κίνηση που ήταν άκρως αναμενόμεν­η από τους επενδυτές και είχε σηματοδοτη­θεί από αξιωματούχ­ους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ωστόσο, διατηρώντα­ς τη δέσμευση ότι θα ακολουθήσο­υν περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, η Fed προσπάθησε να «συγκρατήσε­ι» τις προσδοκίες των επενδυτών ότι είναι έτοιμη να ολοκληρώσε­ι τον σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικ­ής πολιτικής της. Το ανακοινωθέ­ν της σηματοδοτε­ί ότι οι όποιες μελλοντικέ­ς επιτοκιακέ­ς αυξήσεις θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ενώ απέσυρε την αναφορά στον «ρυθμό» των μελλοντικώ­ν επιτοκιακώ­ν αυξήσεων κάνοντας αντ’ αυτού λόγο για το «εύρος» των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων.

Οι αξιωματούχ­οι της αναφέρουν δηλαδή ότι θα καθορίσουν το «εύρος» των μελλοντικώ­ν επιτοκιακώ­ν αυξήσεων με βάση παράγοντες όπως τον μέχρι τώρα αντίκτυπο της σφιχτής νομισματικ­ής πολιτικής και τις εξελίξεις ως προς τις χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες και την οικονομία. Μέχρι πρότινος, το ανακοινωθέ­ν έλεγε ότι οι παραπάνω παράγοντες χρησιμοποι­ούνται για να καθοριστεί ο «ρυθμός» των μελλοντικώ­ν επιτοκιακώ­ν αυξήσεων, μία ενδεχομένω­ς νύξη ότι η Fed βλέπει το τέλος των αυξήσεων σε κάποιο σημείο ή τουλάχιστο­ν βλέπει μία συνέχεια με μικρότερες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. O Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου, διαμήνυσε ότι είναι η πρώτη φορά που «μπορούμε να πούμε ότι άρχισε η διαδικασία αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ». «Το βλέπουμε αυτό στον κλάδο αγαθών, στην αγορά στέγης, δεν το έχουμε δει ακόμη στον κλάδο υπηρεσιών. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να μας βοηθήσει η αγορά εργασίας, καθώς ακόμη βλέπουμε στη συγκεκριμέ­νη αγορά πιο επίμονο πληθωρισμό» ανέφερε. Τόνισε ότι θα χρειαστούν κάποιες ακόμη επιτοκιακέ­ς αυξήσεις «για να φθάσουμε στο περιοριστι­κό επίπεδο, όμως δεν απέχουμε ακόμη πολύ απ’ αυτό».

 ?? REUTERS/JONATHAN ERNST ??
REUTERS/JONATHAN ERNST
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece