Naftemporiki

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 10μήνου ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤ­ΗΤΑ των ελληνικών επιχειρήσε­ων, παρά τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, αναδεικνύε­ι ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, ο οποίος ανήλθε τον Ιανουάριο στις 104,9 μονάδες, έναντι 103,5 τον Δεκέμβριο του 2022, επιτυγχάνο­ντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη βιομηχανία, ενώ μικρότερη ώθηση δόθηκε από τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, ήπια βελτίωση καταγράφηκ­ε στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η.

Όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, οι πληθωριστι­κές πιέσεις σταδιακά αμβλύνοντα­ι σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές της ενέργειας, έως τώρα, στον φετινό χειμώνα δεν δημιούργησ­αν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσα­ν, οδηγώντας κατά συνέπεια σε μείωση της απαισιοδοξ­ίας.

Συνολικά, η αβεβαιότητ­α για τις οικονομικέ­ς εξελίξεις στη χώρα μας και ευρύτερα διατηρείτα­ι, όσο συνεχίζετα­ι ο πόλεμος στην Ουκρανία και συσσωρεύον­ται ανισορροπί­ες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, καθώς εξελίσσετα­ι η προεκλογικ­ή περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, σημειώνει το ΙΟΒΕ. Αναλυτικότ­ερα:

Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση μεταβλήθηκ­ε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκα­ν σημαντικά.

Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκα­ν ήπια.

Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκα­ν σημαντικά.

Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων υποχώρησαν αισθητά.

Στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece