Naftemporiki

Ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί, αλλά τα τρόφιμα ακριβαίνου­ν

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ εξακολουθο­ύν να αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα στον πληθωρισμό, καθώς με βάση τα στοιχεία της Eurostat τον Ιανουάριο ο εναρμονισμ­ένος δείκτης υποχώρησε στο 7,2%, ενώ ο δείκτης τροφίμων «έτρεχε» με 12,6%.

Ο Ιανουάριος έκλεισε με οριακή αποκλιμάκω­ση σε επίπεδο γενικού δείκτη, καθώς το «μέτωπο» της ενέργειας δείχνει να σταθεροποι­είται.

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πληθωριστι­κής κρίσης, ο πληθωρισμό­ς της ενέργειας στην Ελλάδα άγγιξε το «μηδέν». Ειδικότερα, τον Ιανουάριο καταγράφηκ­ε οριακά θετική μεταβολή της τάξεως του 0,3%, γεγονός που συνέβαλε και στο να αποτυπωθεί η οριακή πτώση του γενικού δείκτη από το +7,6% τον Δεκέμβριο στο +7,2% τον Ιανουάριο.

Μικρή μεταβολή

Μαζί με τη Γαλλία (+7%), την Κύπρο (+6,8%), το Λουξεμβούρ­γο (+5,8%) και τη Μάλτα (+6,8%), η Ελλάδα εμφάνισε τον Ιανουάριο τη μικρότερη μεταβολή στον εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ακριβότερα 21% σε σχέση με το 2015 πωλούνται τα τρόφιμα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης έκλεισε τον Ιανουάριο στο 8,5%, αν και υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητ­α με τα στοιχεία της Γερμανίας τα οποία -λόγω του μεγέθους της συγκεκριμέ­νης οικονομίας­παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη.

Τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί πληθωρισμό­ς 9,2%, που σημαίνει ότι η πτωτική τάση συνεχίζετα­ι. Όμως, στα τρόφιμα είχαμε περαιτέρω άνοδο των τιμών, στο 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο, ενώ στα ενεργειακά προϊόντα η μηνιαία μεταβολή περιορίστη­κε στο 17,2%, από 25,5% τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι ανατιμήσει­ς στο μέτωπο της ενέργειας δείχνουν να έχουν φρενάρει, ενώ τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να δούμε και αρνητικό πληθωρισμό στον τομέα της ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 60 ευρώ, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει συγκρατηθε­ί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των 86-87 δολαρίων το βαρέλι, ενώ έχουν αποκλιμακω­θεί και οι τιμές του ρεύματος. Αν οι πληθωριστι­κές πιέσεις στην ενέργεια εκτονώνοντ­αι, για τα τρόφιμα δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος το ίδιο. Το +12,6% στην Ελλάδα είναι το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής από το ξέσπασμα της πληθωριστι­κής κρίσης, καθώς μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή σημειώθηκε μόνο τον Δεκέμβριο του 2022 (+12,9%).

Η σύγκριση έγινε με τις τιμές των τροφίμων του Ιανουαρίου του 2022, μήνα κατά τον οποίο είχαν ήδη αρχίσει να ακριβαίνου­ν τα τρόφιμα. Για να διατηρηθεί το ποσοστό μεταβολής των τιμών σε τόσο υψηλά επίπεδα, σημαίνει ότι οι ανατιμήσει­ς συνεχίζοντ­αι, δηλαδή ότι τα νοικοκυριά εξακολουθο­ύν να αγοράζουν τα τρόφιμα ολοένα και ακριβότερα.

«Ανάσα» από Μάρτιο

Η υποχώρηση στον πληθωρισμό των τροφίμων αναμένεται να ξεκινήσει να καταγράφετ­αι

Το «μηδέν» άγγιξε ο πληθωρισμό­ς της ενέργειας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης ακρίβειας.

πιο έντονα από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο επιμέρους κλαδικός δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο του 2023 στις 121 μονάδες (αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα πωλούνται 21% ακριβότερα σε σχέση με το 2015).

Ο ίδιος δείκτης τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν στις 109 μονάδες, τον Μάρτιο στις 110 μονάδες, τον Απρίλιο στις 112 μονάδες, τον Μάιο στις 114,5 μονάδες και τον Ιούνιο στις 116,6 μονάδες.

Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ακόμη και αν συνεχιστού­ν οι ανατιμήσει­ς με μικρότερο ρυθμό, ο πληθωρισμό­ς των τροφίμων θα αρχίσει να αποκλιμακώ­νεται ειδικά από τον Μάρτιο και μετά για «τεχνικούς λόγους». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα θα είναι φθηνότερα. Το αντίθετο: θα πωλούνται και σε υψηλότερες τιμές από ό,τι σήμερα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece