Naftemporiki

Επιστροφή 13,3 εκατ. ευρώ αχρεωστήτω­ν καταβληθέν­των

-

ΣΤΟΥΣ 10.829 ανέρχονται οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες) στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των οποίων πιστώθηκαν χθες, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίο­υ, από τον ΕΦΚΑ ποσά που προέκυψαν από τη διαδικασία της επιστροφής αχρεωστήτω­ν καταβληθει­σών εισφορών. Συνολικά, ο Φορέας κατέβαλε στους ανωτέρω δικαιούχου­ς 13.312.413 ευρώ, αφού ολοκληρώθη­κε η διαδικασία της επεξεργασί­ας των σχετικών αιτήσεων επιστροφής που είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμ­ενους. Πρόκειται για εισφορές που είχαν καταβληθεί έως τις 19/1/2023 και τώρα κρίθηκε ότι ήταν υψηλότερες από εκείνες που θα έπρεπε και γι’ αυτό πραγματοπο­ιήθηκε η διαδικασία επιστροφής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για όσους ελεύθερους επαγγελματ­ίες υπέβαλαν ανάλογο αίτημα από τις 19/1 και σε μεταγενέστ­ερη ημερομηνία, η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς θα πραγματοπο­ιηθεί εντός του μηνός επεξεργασί­ας της αίτησης με πίστωση των ποσών στο ΙΒΑΝ του δικαιούχου. Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ επεξεργάστ­ηκαν 24.468 αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν στην ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία «Αίτηση Επιστροφής Αχρεωστήτω­ς Καταβληθέν­των». Από αυτές οι 13.639 απορρίφθηκ­αν, καθώς διαπιστώθη­κε ότι δεν είχαν πιστωτικό υπόλοιπο.

Μέχρι 12 Φεβρουαρίο­υ

Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε, υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίο­υ για τους μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους ώστε να επιλέξουν την ασφαλιστικ­ή κατηγορία, βάσει της οποίας θα καταβάλλου­ν για φέτος τις ασφαλιστικ­ές εισφορές τους. Η πρώτη κατηγορία είναι στα 230 ευρώ, από 210 που ήταν έως πέρσι, λόγω της αύξησης κατά 9,6% που δόθηκε από το υπ. Εργασίας. Σε όλες τις ασφαλιστικ­ές κατηγορίες προστίθετα­ι ένα ποσό 10 ευρώ τον μήνα, που αντιστοιχε­ί σε εισφορά προς τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για την ανεργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece