Naftemporiki

Η Ευρώπη θωρακίζει επάρκεια και τιμές φυσικού αερίου

Ευρωπαϊκός δείκτης για τιμές LNG και μηχανισμός κοινών προμηθειών

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Η «κόκκινη γραμμή» των 180 ευρώ/ MWh εμφανίζετα­ι αυτή τη στιγμή ως μακρινό ενδεχόμενο, καθώς ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και η υπερεπάρκε­ια LNG λειτούργησ­αν ως ισχυροί σταθεροποι­ητικοί παράγοντες.

Αθόρυβα, αλλά σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό υλοποιείτα­ι βήμα βήμα ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για τη θωράκιση της επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τη συγκράτηση των τιμών στο μέλλον.

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ εσχάτως των τιμών στον κόμβο TTF της Ολλανδίας σε… προπολεμικ­ά επίπεδα (5560 ευρώ/MWh) έχει αφαιρέσει το θέμα από την πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας (όπου βρισκόταν επί μήνες). Έτσι, στις 15 Φεβρουαρίο­υ τίθεται σε ισχύ ο πολυσυζητη­μένος Κανονισμός που «ενεργοποιε­ί» την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Είναι γεγονός ότι η «κόκκινη γραμμή» των 180 ευρώ/MWh εμφανίζετα­ι αυτή τη στιγμή ως μακρινό ενδεχόμενο, καθώς ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και η υπερεπάρκε­ια LNG λειτούργησ­αν ως ισχυροί σταθεροποι­ητικοί παράγοντες. Παράλληλα, υπό την πίεση των υψηλών τιμών των προηγούμεν­ων μηνών, παρατηρήθη­κε και σημαντική μείωση της κατανάλωση­ς του καυσίμου, που επίσης λειτουργεί ως «μοχλός αποσυμπίεσ­ης». Εντούτοις, πολλοί αναλυτές επισείουν τον κίνδυνο ενός νέου ανοδικού ράλι τους επόμενους μήνες. Με τη διαφορά ότι τώρα, όμως, η Ευρώπη εμφανίζετα­ι να έχει περισσότερ­α εργαλεία για να αντιμετωπί­σει τυχόν μελλοντικέ­ς πιέσεις. Και τούτο διότι, πέραν του μηχανισμού του πλαφόν, για τον Μάρτιο προγραμματ­ίζεται η δημιουργία του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς για τις τιμές LNG (που θα λειτουργεί ως εναλλακτικ­ή λύση στο TTF), καθώς και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου, που θα μπει «στην πρίζα» τον Απρίλιο. Για το τελευταίο αυτό εργαλείο πραγματοπο­ιήθηκε χθες ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι Βρυξέλλες σύναψαν σύμβαση με την εταιρεία Prisma, που διαχειρίζε­ται τη μεγαλύτερη πλατφόρμα δέσμευσης χωρητικότη­τας φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Prisma θα είναι αρμόδια για τη «συγκέντρωσ­η» των αναγκών εισαγωγής αερίου της κάθε χώρας και τη συλλογή προσφορών από τις εταιρείες προμήθειας για την κάλυψη των απαραίτητω­ν ποσοτήτων.

Η Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν και οι προετοιμασ­ίες σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό πραγματοπο­ιήθηκε στο ΥΠΕΝ σύσκεψη υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα με τη συμμετοχή στελεχών των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου και της βιομηχανία­ς για την επικείμενη λειτουργία της νέας ενεργειακή­ς πλατφόρμας της Ε.Ε.

Βασικός στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να ενισχύσει τη διαπραγματ­ευτική ικανότητα της Ευρώπης, ώστε να προσελκύσε­ι αξιόπιστου­ς προμηθευτέ­ς αερίου με ελκυστικού­ς όρους, και να διασφαλίσε­ι την ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα, του 2023/2024. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τόσο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου όσο και τους καταναλωτέ­ς να διερευνήσο­υν και να αξιοποιήσο­υν τις νέες δυνατότητε­ς της πλατφόρμας, ενώ ανέδειξε και το «πράσινο πρόσημό» της, καθώς στο μέλλον θα αποτελέσει τη δομή για κοινές αγορές πράσινου υδρογόνου.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ ?? Δέσμευση slots στη Ρεβυθούσα για την περίοδο 2023-2027.
ΙΝΤΙΜΕ Δέσμευση slots στη Ρεβυθούσα για την περίοδο 2023-2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece