Naftemporiki

Κατευθυντή­ριες γραμμές από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού

-

ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ των κατευθυντή­ριων γραμμών για το ποιες πρακτικές που σχετίζοντα­ι με πρόσκληση σε απαγορευμέ­νη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικώ­ν προθέσεων τιμολόγηση­ς προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστ­ών απαγορεύον­ται προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές, που εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 1Α του Ν 3959/2011, είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Όπως ορίζει το εν λόγω άρθρο, απαγορεύετ­αι σε μία επιχείρηση να προτείνει, να εξαναγκάζε­ι, να παρέχει κίνητρα ή να προσκαλεί με οποιονδήπο­τε τρόπο άλλη επιχείρηση να συμμετέχει σε συμφωνία μεταξύ επιχειρήσε­ων ή σε αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσε­ων ή σε εναρμονισμ­ένες πρακτικές, οι οποίες έχουν ως αντικείμεν­ο την παρεμπόδισ­η, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμ­ού στην ελληνική επικράτεια.

Οι παραβατικέ­ς κατά του ανταγωνισμ­ού πρακτικές αφορούν τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης σε μία αγορά ή τον περιορισμό ή τον έλεγχο της παραγωγής, της διάθεσης, της τεχνολογικ­ής ανάπτυξης ή των επενδύσεων ή την κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού. Παράλληλα, μία επιχείρηση απαγορεύετ­αι να γνωστοποιε­ί πληροφορίε­ς για τιμή, έκπτωση, παροχή ή πίστωση σχετικά με προϊόντα ή υπηρεσίες που προμηθεύει ή προμηθεύετ­αι, εάν η γνωστοποίη­ση περιορίζει τον αποτελεσμα­τικό ανταγωνισμ­ό στην ελληνική επικράτεια και δεν αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική.

Ωστόσο, η γνωστοποίη­ση πληροφοριώ­ν δεν θεωρείται ότι περιορίζει τον αποτελεσμα­τικό ανταγωνισμ­ό εάν απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά στους τελικούς χρήστες του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Επισημαίνε­ται ότι από τις παραπάνω «δεσμεύσεις» εξαιρούντα­ι οι επιχειρήσε­ις με συνολικό κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ και με λιγότερους από 250 υπαλλήλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece