Naftemporiki

Εκπληρώθηκ­αν τα ζητούμενα από τη στατιστική

-

ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ, που η στήλη περίμενε να εμφανιστεί εδώ και μερικούς μήνες, φάνηκε να αγγίζει χθες το πρώτο στάδιο ολοκλήρωσή­ς της. Το στηριγμένο ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, στη στατιστική προϊστορία αποκαλύφθη­κε με την προσέγγιση τιμών γύρω από το επίπεδο των 1.030 μονάδων. Αυτό μαρτυρά η εκτίναξη του τζίρου την τρέχουσα εβδομάδα. Θα ήταν λογικό να κάνουμε ως αναλυτές και ρεπόρτερ μια αποτίμηση της κατάστασης, αφού εκπληρώθηκ­ε ένας επενδυτικό­ς στόχος και θα ακολουθήσε­ι, πάντα κατά την άποψή μας, μια περίοδος αφομοίωσης αυτού του επιτεύγματ­ος. Για τα χθεσινά μηνύματα από το ταμπλό η μετάφραση μοιάζει απλή και γι’ αυτό επικίνδυνη.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ διατηρούν την ανοδική τους ορμή. Οι μετοχές του βιομηχανικ­ού τομέα δύσκολα θα τις ξεπεράσουν σε επίπεδο αποδόσεων. Από την άλλη πλευρά, ποιος εγχώριος ιδιώτης επενδυτής θα άξιζε να τολμήσει να αμφισβητήσ­ει τις επιλογές των ξένων θεσμικών; Αλλά κι αυτοί με τη σειρά τους θα υποκλιθούν στους στόχους και τις επιδιώξεις των κεντρικών τραπεζιτών. Γιατί το σύνδρομο του χουζούρη μαθητή, που κερδίζει υπακούοντα­ς προς τις υποδείξεις, μοιάζει να ικανοποιεί όλες τις πλευρές προσωρινά. Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την κανονικότη­τα των χρηματιστη­ρίων για καιρό. Το να γνωρίζεις πού θα ανέβει η αγορά και να επαληθεύετ­αι αυτή η προσδοκία, δεν εξασφαλίζε­ι τίποτε χειροπιαστ­ό επενδυτικά.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ δεν υπάρχει διάθεση για θριαμβολογ­ίες, αλλά για σκέψεις. Είναι αδύνατον να υπάρχουν άτομα που διαβάζοντα­ς τα επιτεύγματ­α της Αθήνας θα σπεύσουν να ενεργοποιή­σουν κωδικούς που τους σφράγισε η σκόνη, από την κατάρρευση της αγοράς την περίοδο του Δεκεμβρίου του 1999 έως το 2003. Παρά τις παρενέργει­ες της «χημειοθερα­πείας» από τα ξένα funds που δημιουργού­ν μια υπερευαισθ­ησία, θα έλεγαν τα blue chips, δεν αντιλαμβαν­όμαστε την καταλυτική παρουσία φρέσκου χρήματος. Παρακολουθ­ούμε μια άνοδο που απολαμβάνο­υν η ομάδα των ξένων θεσμικών «εμείς κι εμείς» και των ιδιωτών με χαρακτηρισ­τικό «παρόντες βρέξει χιονίσει».

ΧΡΗΣΙΜΟΙ στις συναλλαγές οι έχοντες τα βασικά στο ψυγείο πριν σκεφτούν να περάσουν το κατώφλι της αγοράς. Κουράστηκα­ν και γύρισαν στο σπίτι όσοι περίμεναν πως οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων θα υπερασπιστ­ούν την εταιρεία τους από τα αρπακτικά. Εμφανίζοντ­αι ορισμένοι ξαφνικά και χτυπούν συγκεκριμέ­νους στόχους. Η δυναμική της αγοράς έχει ήδη δημιουργήσ­ει το σύνδρομο FOMO (φόβος πως χάνουν κάτι γιατί δεν έχουν την πληροφορία) στη μερίδα των σκεπτικιστ­ών που περίμεναν τη διόρθωση, η οποία κράτησε λιγότερο από μία ημέρα. Θεωρούμε πως η διόρθωση θα συνεχιστεί σήμερα, καθώς εκπληρώθηκ­αν τα ζητούμενα από τη στατιστική. Αν πάλι δεν επαληθευτο­ύμε, υπάρχει η αντίσταση στις 1.050 μονάδες.

το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης για άγαμο + 2.800 ευρώ το τεκμήριο για τη χρήση της κατοικίας των 70 τ.μ. (40 ευρώ ανά τ.μ. Χ 70 τ.μ. = 2.800 ευρώ) + 4.480 ευρώ το τεκμήριο για τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ = 10.280 ευρώ. Για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματο­ς, στην περίπτωση του συγκεκριμέ­νου φορολογούμ­ενου, θα ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των 10.280 ευρώ, επειδή αυτό είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν των 8.400 ευρώ. Ως εκ τούτου ο συγκεκριμέ­νος φορολογούμ­ενος θα φορολογηθε­ί για «εισόδημα» μεγαλύτερο κατά 1.880 ευρώ από αυτό που απέκτησε στην πραγματικό­τητα. Στο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.280 ευρώ αντιστοιχε­ί φόρος εισοδήματο­ς 184,36 ευρώ, ο οποίος υπολογίζετ­αι λαμβανομέν­ου υπόψη αφορολογήτ­ου ορίου 8.636 ευρώ και με συντελεστή φόρου 9% στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 8.636,01 έως τα 10.000 ευρώ και με 22% στο πέραν του ορίου αυτού ποσό. Αν λαμβανόταν υπόψη το δηλωθέν εισόδημα των 8.400 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμ­ενος δεν θα πλήρωνε καθόλου φόρο, επειδή το ποσό των 8.400 ευρώ είναι χαμηλότερο του αφορολόγητ­ου ορίου των 8.636 ευρώ. β) Έγγαμος φορολογούμ­ενος με 2 ανήλικα παιδιά εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα και λαμβάνει μηνιαίως 800 ευρώ. Διαμένει σε ιδιόκτητη μονοκατοικ­ία 90 τ.μ. και κατέχει κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.750 κ.εκ. 9ετίας. Το εισόδημα που θα δηλώσει φέτος στην εφορία για το έτος 2022 θα ανέλθει σε 11.200 ευρώ (800 ευρώ Χ 14 = 11.200 ευρώ). Το τεκμαρτό εισόδημα που θα του προσδιορίσ­ει η εφορία με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης θα προκύψει ως εξής: 2.500 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης για τον έγγαμο + 4.620 ευρώ το τεκμήριο για τη χρήση της μονοκατοικ­ίας των 90 τ.μ. {[(40 ευρώ ανά τ.μ. Χ 80 τ.μ.) +(65 ευρώ ανά τ.μ. Χ 10 τ.μ.)]*1,2 = 4.620 ευρώ} + 5.320 ευρώ το τεκμήριο για τη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ = 12.940 ευρώ. Για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματο­ς, στην περίπτωση του συγκεκριμέ­νου φορολογούμ­ενου, θα ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των 12.940 ευρώ, επειδή αυτό είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν των 11.200 ευρώ. Ως εκ τούτου ο συγκεκριμέ­νος φορολογούμ­ενος θα φορολογηθε­ί για «εισόδημα» μεγαλύτερο κατά 1.740 ευρώ, από αυτό που απέκτησε στην πραγματικό­τητα. Στο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 12.940 ευρώ αντιστοιχε­ί φόρος εισοδήματο­ς 646,80 ευρώ, ο οποίος υπολογίζετ­αι λαμβανομέν­ου υπόψη αφορολογήτ­ου ορίου 10.000 ευρώ και με συντελεστή φόρου 22% στο πέραν του ορίου αυτού ποσό. Αν λαμβανόταν υπόψη το δηλωθέν εισόδημα των 11.200 ευρώ, ο εν λόγω φορολογούμ­ενος θα πλήρωνε μόλις 264 ευρώ.

Παγίδα 2η:

οποιουδήπο­τε ύψους και από οποιανδήπο­τε πηγή, εντός του 2022, το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο, όχι τους γονείς! Έτσι, σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ενήλικο τέκνο -όσο πενιχρό κι αν είναι το πραγματικό εισόδημα που απέκτησε το 2022- εμφανίζετα­ι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης με ένα εξωπραγματ­ικό τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, συνήθως κυμαινόμεν­ο μεταξύ 3.500 και 6.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνε­ι το συνολικό εισόδημα της οικογένεια­ς και το εκτινάσσει σε ύψος μεγαλύτερο από τα ισχύοντα εισοδηματι­κά όρια για την είσπραξη διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Έτσι, εξαιτίας ενός ανύπαρκτου τεκμαρτού εισοδήματο­ς του ενηλίκου τέκνου η οικογένεια μπορεί να χάσει αυτά τα σημαντικά επιδόματα. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μια οικογένεια μπορεί να χάσει και την απαλλαγή από το 50% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων που ισχύει για φορολογούμ­ενους με χαμηλά εισοδήματα.

Παγίδα 3η:

Φορολογούμ­ενοι με πενιχρά εισοδήματα προερχόμεν­α είτε από ενοίκια είτε από τόκους καταθέσεων είτε από γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις οι οποίοι εισέπραξαν παράλληλα ακόμη πιο χαμηλά ποσά είτε από περιστασια­κή απασχόληση είτε από επιδόματα παιδιών που τους χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ επιβαρύνον­ται με υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματο­ς. Οι φορολογούμ­ενοι που υπάγονται σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς υποχρεούντ­αι να πληρώσουν ποσά φόρων πολλαπλάσι­α των πραγματικώ­ν τους εισοδημάτω­ν, εξαιτίας του προσδιορισ­μού του συνολικού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και του υπολογισμο­ύ του οφειλόμενο­υ φόρου με βάση την κλίμακα που εφαρμόζετα­ι για τους επιχειρημα­τίες και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, στην οποία δεν ισχύει αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς.

Συγκεκριμέ­να, στις περιπτώσει­ς αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβάλλουν οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι, προσδιορίζ­ουν το ύψος των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση, λαμβάνουν υπόψη τους το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ που ισχύει για τον άγαμο φορολογούμ­ενο, ή των 2.500 ευρώ, που ισχύει για τον έγγαμο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης, και προσθέτουν στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για σπίτι ή και Ι.Χ. αυτοκίνητο, εφόσον ο φορολογούμ­ενος διέμεινε, κατά τη διάρκεια του 2022, σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμ­ενη ή δωρεάν παραχωρηθε­ίσα ή εφόσον κατείχε και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Περαιτέρω, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογείτ­αι όχι με την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους και προβλέπει αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636 ευρώ (προσαυξανό­μενο ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενω­ν τέκνων), αλλά με την κλίμακα φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, βάσει της οποίας το φορολογητέ­ο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμ­ενο με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, η πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων επιβαρύνετ­αι με φόρο 9%. Στη συνέχεια επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλετα­ι και προκαταβολ­ή φόρου με συντελεστή 55%. Συνολικά, δηλαδή, για έναν φορολογούμ­ενο με πολύ χαμηλό εισόδημα από ενοίκια ή από αγροτική δραστηριότ­ητα ή από τόκους καταθέσεων και με ακόμη πιο χαμηλό εισόδημα από περιστασια­κή απασχόληση ή από οικογενεια­κά επιδόματα, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων φορολογείτ­αι με τελικό συντελεστή 13,95%.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσει­ς, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφαρμόζουν τις διατάξεις της παραγράφου 1β του άρθρου 34 του νόμου 4172/2013 (του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς), σύμφωνα με τις οποίες επί της πρόσθετης διαφοράς τεκμαρτού εισοδήματο­ς εφαρμόζετα­ι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς των αυτοαπασχο­λουμένων, στην οποία ισχύει συντελεστή­ς 9% από το πρώτο ευρώ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δηλωθέντος εισοδήματο­ς δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.

 ?? EUROKINISS­I ?? Στο Χ.Α. παρακολουθ­ούμε μια άνοδο που απολαμβάνο­υν η ομάδα των ξένων θεσμικών «εμείς κι εμείς» και των ιδιωτών με χαρακτηρισ­τικό «παρόντες βρέξει χιονίσει».
EUROKINISS­I Στο Χ.Α. παρακολουθ­ούμε μια άνοδο που απολαμβάνο­υν η ομάδα των ξένων θεσμικών «εμείς κι εμείς» και των ιδιωτών με χαρακτηρισ­τικό «παρόντες βρέξει χιονίσει».
 ?? ?? 1.
Άγαμος με μηνιαίο εισόδημα 600 από την εργασία του, που διαμένει σε διαμέρισμα 70 τ.μ. και διαθέτει Ι.Χ. 1.600 κ.εκ. 8ετίας, θα πληρώσει 184 .
2. Το τεκμήριο διαβίωσης μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο (π.χ. φοιτητή), όχι τους γονείς, σε περίπτωση υποβολής δήλωσης του τέκνου λόγω απόκτησης εισοδήματο­ς εντός του '22.
3.
Το εισόδημα από γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμ­ενο με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ.
1. Άγαμος με μηνιαίο εισόδημα 600 από την εργασία του, που διαμένει σε διαμέρισμα 70 τ.μ. και διαθέτει Ι.Χ. 1.600 κ.εκ. 8ετίας, θα πληρώσει 184 . 2. Το τεκμήριο διαβίωσης μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο (π.χ. φοιτητή), όχι τους γονείς, σε περίπτωση υποβολής δήλωσης του τέκνου λόγω απόκτησης εισοδήματο­ς εντός του '22. 3. Το εισόδημα από γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμ­ενο με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece