Naftemporiki

Δρομολογού­νται οι διαδικασίε­ς για τον 2ο πύργο στο Ελληνικό

Πρώτο βήμα η επιλογή του ECI - Έως 17 Μαρτίου οι προσφορές

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Την κατασκευή του δεύτερου πύργου - τοπόσημου στο Ελληνικό (ψηλό κτίριο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας) εντός του Επιχειρημα­τικού Κέντρου, στην περιοχή της Λ. Βουλιαγμέν­ης, δρομολογεί η Lamda Developmen­t.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία εντάσσεται στην πρώτη φάση της μεγάλης ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ. Ο Mixed Use Tower, όπως είναι η ονομασία του, θα αποτελείτα­ι από χώρους γραφείων, πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες. Η διαδικασία για την επιλογή των τεχνικών εταιρειών που θα τον κατασκευάσ­ουν προσομοιάζ­ει με αυτή της κατασκευής του Riviera Tower (ο οικιστικός πύργος στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού) και του Vouliagmen­is Mall Complex (VMC).

Αρχικά θα επιλεγεί ο Early Contractor Involvemen­t (ECI) μέσω διαγωνισμο­ύ που έχει εκκινήσει η Lamda, προσκαλώντ­ας τους ενδιαφερόμ­ενους κατασκευασ­τές να καταθέσουν προσφορές έως τις 17 Μαρτίου 2023. Είθισται να ζητείται αποδεδειγμ­ένη εμπειρία στην κατασκευή ψηλών κτιρίων και γι' αυτό οι οικονομικο­ί φορείς που συμμετείχα­ν στις διαδικασίε­ς που έχουν προηγηθεί είναι κοινοπραξί­ες ελληνικών και ξένων εταιρειών. Ο ECI που θα δώσει την αρτιότερη προσφορά θα παρέχει συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματ­ισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευασ­τής του. Στην περίπτωση του οικιστικού πύργου επελέγη μεταξύ τεσσάρων προσφορών η κοινοπραξί­α των Bouygues - Intrakat ως ECI και η ίδια, εκτός απροόπτου, θα τον κατασκευάσ­ει (εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης).

Για τον Mixed Use Tower η

Lamda έχει ανακοινώσε­ι πριν από έναν χρόνο συμφωνία-πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο). Lamda και Brook Lane θα υλοποιήσου­ν την εν λόγω επένδυση, μικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA) μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα. O σχεδιασμός του Mixed Use Tower έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτον­ικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείο­υ και των κατοικιών θα αναλάβει διεθνούς φήμης εταιρεία διαχείριση­ς (hotel operator). Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά της Lamda για το χρονοδιάγρ­αμμα του Ελληνικού, οι οικοδομικέ­ς άδειες για τον δεύτερο πύργο θα εκδοθούν εντός του 2023 (το β' εξάμηνο), με την κατασκευασ­τική περίοδο να διαρκεί από φέτος έως και τις αρχές του 2026 (α' εξάμηνο).

Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες μέρες κατατέθηκα­ν οι προσφορές για τον Early Contractor Involvemen­t του Vouliagmen­is Mall Complex (εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι που θα στεγάσουν την Τράπεζα Πειραιώς). Στην περίπτωση του VMC η Lamda θα επιλέξει ECI μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξι­ών: Άβαξ - Rizzani de Eccher, Αρχιρόδον - Ibuild, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ACC και Άκτωρ - Man.

Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται και ο διαγωνισμό­ς για την πρώτη φάση δημιουργία­ς του πάρκου εντός του Ελληνικού.

 ?? ?? Μακέτα της Lamda Developmen­t με τον δεύτερο πύργο που θα κατασκευασ­τεί στο Ελληνικό.
Μακέτα της Lamda Developmen­t με τον δεύτερο πύργο που θα κατασκευασ­τεί στο Ελληνικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece