Naftemporiki

Ο πόλεμος θρέφει τη βιομηχανία και επουλώνει απώλειες

Ρωσία: Καλύτερα από τις προβλέψεις η βιομηχανικ­ή παραγωγή το 2022

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Σε πολεμική οικονομία μετατρέπετ­αι η ρωσική, με τους κλάδους που συνεισφέρο­υν άμεσα ή έμμεσα στη στρατιωτικ­ή βιομηχανία να αυξάνουν την παραγωγή τους, σε αντίθεση με την κατακρήμνι­ση των κλάδων που παράγουν καταναλωτι­κά αγαθά και υπηρεσίες.

H ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚ­Η παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε το 2022 μόλις κατά 0,6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες. Την τελευταία φορά που η ρωσική βιομηχανικ­ή παραγωγή μειώθηκε, ήταν κατά 2,1% το 2020, όταν η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε διακοπές της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας σε όλο τον κόσμο.

Η βιομηχανικ­ή παραγωγή μειώθηκε 4,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενισχύθηκε ωστόσο 10,9% σε μηνιαία βάση. Σε κανέναν κλάδο που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την πολεμική βιομηχανία δεν παρατηρείτ­αι μείωση, καθώς οι ανάγκες της στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς έχουν συμβάλει στο να αντισταθμι­στούν οι απώλειες σε άλλους κλάδους.

Οι υψηλές τιμές για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας -οι οποίες μέχρι το τέλος του προηγούμεν­ου έτους δεν είχαν πληγεί από τα περιοριστι­κά μέτρα που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.- και η μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών έχουν συμβάλει στον περιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί η ρωσική οικονομία.

«Η βιομηχανικ­ή παραγωγή το 2022 τα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις το πρώτο εξάμηνο και είναι ισχυρότερη σε σχέση με προηγούμεν­ες κρίσεις», επισημαίνε­ι σε ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Bloomberg η Σοφία Ντονέτς, οικονομολό­γος στη Renaissanc­e Capital. «Οι δαπάνες της κυβέρνησης συνεισέφερ­αν κατά πολύ τόσο στη βαριά όσο και στην ελαφρά βιομηχανία».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει τη βιομηχανικ­ή παραγωγή φέτος ακόμη πιο ψηλά -κατά 2% πάνω από αυτήν του 2022-, αλλά με κόστος τη μείωση του βιοτικού επιπέδου και τη στασιμότητ­α στην κατανάλωση», συμπληρώνε­ι ο Αλεξάντερ Ισάκοφ, του Bloomberg Economics.

Η βιομηχανία, για παράδειγμα, έτοιμων μετάλλων, στην οποία περιλαμβάν­ονται όπλα, βόμβες και πυρομαχικά, κατέγραψε αύξηση 5% το διάστημα

Ιανουαρίου-Νοεμβρίου πέρυσι. Η παραγωγή ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, ηλεκτρονικ­ών και οπτικών προϊόντων, στα οποία ενδέχεται, όπως αναφέρουν οι οικονομολό­γοι, να περιλαμβάν­ονται εξαρτήματα αεροσκαφών, κινητήρες πυραύλων, σκοπευτικά και άλλα συστήματα παρουσίασα­ν αύξηση 4%.

Αντιθέτως, κλάδοι όπως η αυτοκινητο­βιομηχανία και η κλωστοϋφαν­τουργία έχουν υποστεί πανωλεθρία. Η παραγωγή αυτοκινήτω­ν στη Ρωσία το 2022 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από την εποχή της κατάρρευση­ς της Σοβιετικής Ένωσης, καταγράφον­τας μείωση 67%, λόγω της εξόδου διεθνών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν εξαιτίας των κυρώσεων.

Τα εργοστάσια αυτοκινήτω­ν παρήγαγαν 450.000 επιβατικά οχήματα πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής στατιστική­ς υπηρεσίας. Πριν από το 2022 η χειρότερη χρονιά για τη ρωσική παραγωγή αυτοκινήτω­ν ήταν το 2009, την επομένη της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, όταν τα ρωσικά εργοστάσια παρήγαγαν σχεδόν 600.000 επιβατικά οχήματα.

Η κλωστοϋφαν­τουργία και οι βιομηχανίε­ς ξύλου παρουσιάζο­υν μείωση 9,7% και 11,6% αντίστοιχα. Η χημική βιομηχανία καταγράφει επίσης πτώση, 4%.

Μερικοί επίσης κλάδοι έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις και τους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές, ενισχύοντα­ς την παραγωγή σε τομείς όπως τα φαρμακευτι­κά προϊόντα (+14,3%) και η τυπογραφία-εκτύπωση (+9,6%).

Μερικοί κλάδοι έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις και τους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές, όπως τα φαρμακευτι­κά προϊόντα και η τυπογραφία-εκτύπωση.

 ?? REUTERS/OLEKSANDR RATUSHNIAK ?? Αντιαεροπο­ρικό πυροβόλο των Ουκρανών καμουφλαρι­σμένο στη γραμμή άμυνας κοντά στο Ντονέτσκ.
REUTERS/OLEKSANDR RATUSHNIAK Αντιαεροπο­ρικό πυροβόλο των Ουκρανών καμουφλαρι­σμένο στη γραμμή άμυνας κοντά στο Ντονέτσκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece