Naftemporiki

Ερντογάν για ΝΑΤΟ: «Ναι» στη Φινλανδία - «Όχι» στη Σουηδία

-

Ναι στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι σε αυτήν της Σουηδίας, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας δήλωσε ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ χθες ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, του AKP, στο Κοινοβούλι­ο, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία βλέπει θετικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν υποστηρίζε­ι το σχετικό αίτημα της Σουηδίας. «Η θέση μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά δεν είναι θετική για τη Σουηδία», είπε. «Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσε­ι αυτή τη στιγμή. Δεν θα πούμε “ναι” στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε επισημάνει την Κυριακή πως η Άγκυρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου έκανε παρόμοιες δηλώσεις τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της

Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι οι συμβιβασμο­ί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου. Η Άγκυρα υπέγραψε με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι μνημόνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικ­ά, τα οποία, αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστού­ν.

Με τον Ερντογάν φαίνεται να συντάσσετα­ι και η Ουγγαρία, η οποία χαρακτήρισ­ε τη στάση της Σουηδίας «ανόητη», μετά το περιστατικ­ό στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου - γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβι­κής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece