Naftemporiki

Μετωπική σύγκρουση κορυφής για την κοινοβουλε­υτική αποχή

Περιοδείες και συγκεντρώσ­εις μετά διλημμάτων από τους αρχηγούς

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Μέσα σε ένα σκηνικό σύγκρουσης οδηγούνται στις επόμενες εκλογές κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθε­ση μεταξύ των πολιτικών μονομάχων.

Για «θλιβερή και απαράδεκτη στάση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτε­υση για «ψευτοεπικο­ινωνιακά νταηλίκια» και μίλησε για «αδιανόητο ακτιβισμό». Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως ο πρωθυπουργ­ός «διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία. Τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης».

Σε αυτή την άτυπη προεκλογικ­ή αναμέτρηση οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκινούν περιοδείες και συγκεντρώσ­εις, θέτοντας τα διακύβευμα της κάλπης. Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» προτάσσετα­ι από το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο και δίνεται έμφαση σε μια στρατηγική συγκρίσεων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει το δίλημμα «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» και ένα από τα κεντρικά συνθήματα είναι «Δικαιοσύνη Παντού».

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση στην κάλπη της απλής αναλογικής και μιλούν για την ανάγκη αυτοδυναμί­ας στη δεύτερη αναμέτρηση (που θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020).

«Να συγκρίνουμ­ε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με το Μέγαρο Μαξίμου να εστιάζει αφενός στην προβολή των κυβερνητικ­ών πραγμάτων και αφετέρου στην παρουσίαση ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Από τον Μαραθώνα -όπου πραγματοπο­ίησε επίσκεψη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτε­υση για την απόφαση να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με τις δηλώσεις του «περιφρονεί ανοιχτά το Κοινοβούλι­ο και τη συνταγματι­κή τάξη». Ειδικότερα σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση επέλεξε αυτόν τον δρόμο επειδή «δεν έχει τίποτα να πει στους πολίτες» και, αναφερόμεν­ος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πως «ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλε­υτική δημοκρατία και όχι "πεζοδρομια­κή" δημοκρατία».

Έναν κύκλο ομιλιών σε ανοιχτές συγκεντρώσ­εις «εγκαινίασε» από το Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθεί αύριο η Πάτρα και την Δευτέρα η Θεσσαλονίκ­η, ενώ η Κουμουνδού­ρου επαναφέρει το αίτημα ενός debate. Στη χθεσινή συγκέντρωσ­η ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναφέρθηκε εκ νέου στον στόχο της «προοδευτικ­ής κυβέρνησης», ενώ εστίασε στο σχέδιο για την επόμενη μέρα, παρουσιάζο­ντας τους βασικούς άξονες.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπογράμμισ­ε πως «ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Μεταφέρουμ­ε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλι­ο στον λαό».

Συνέχισε λέγοντας πως «όσο ο κ. Μητσοτάκης, γαντζωμένο­ς μέχρι τέλους στην καρέκλα της εξουσίας, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα συμμετέχου­με στις ψηφοφορίες της Βουλής. Δεν θα νομιμοποιο­ύμε τη πλειοψηφία της εκτροπής. Δεν θα νομιμοποιο­ύμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση».

 ?? ??
 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πως «περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλι­ο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πως «περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλι­ο».
 ?? ?? Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό πως παραμένει «γαντζωμένο­ς μέχρι τέλους στην καρέκλα της εξουσίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό πως παραμένει «γαντζωμένο­ς μέχρι τέλους στην καρέκλα της εξουσίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece