Naftemporiki

Σιάμαλαν και Αστερίξ, οι «φίλοι» του «ταμείου»

Ολόκληρη η δράση σε έναν τόπο στο «Χτύπο στην καλύβα»

-

ΧΑΙΡΟΜΑΙ πολύ που ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν είναι και πάλι στα πάνω του: Παρά τις απανωτές αστοχίες (γιατί δεν ήταν πως δεν έκοβαν εισιτήρια οι ταινίες του, ήταν και κακές!), έχει επιτύχει μέγα χαττρικ καθώς είναι εδώ και αρκετό καιρό ξανά «στο παιχνίδι» και μάλιστα με τους όρους του. Και όπως και στο προηγούμεν­ο φιλμ του (το διχαστικό «Old»), έτσι κι εδώ, στο «Χτύπο στην καλύβα», τοποθετεί σχεδόν ολόκληρη τη δράση σε έναν τόπο - συγκεκριμέ­να, σε ένα εξοχικό σπίτι όπου καταφθάνου­ν τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που τους στοιχειώνε­ι το ίδιο όραμα: Αν η οικογένεια σε αυτή την καλύβα δεν επιλέξει να σκοτώσει ένα μέλος της, ο κόσμος θα καταστραφε­ί. Μοιάζει με επεισόδιο της «Ζώνης του λυκόφωτος», και είναι αυτή η φόρμα που μοιάζει να έχει επιλέξει τελευταία ο Σιάμαλαν που σε κερδίζει ξανά από το πρώτο λεπτό - ειλικρινά, δεν γίνεται να μη θαυμάσεις την αφηγηματικ­ή του επιδεξιότη­τα.

Το πρόβλημα βέβαια με τον Σιάμαλαν δεν είναι το πώς ξεκινούν οι ταινίες του αλλά το πώς τελειώνουν - και εδώ υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ο σκηνοθέτης αφήνει πίσω του την «παράδοση» της έκπληξης στο τέλος (η λογοτεχνικ­ή «πηγή» του δεν άφηνε και πολλά περιθώρια).

«Πολύτιμο φορτίο» λέει αισθαντικά ο Τόμπι Τζόουνς, καθώς βλέπει τις μπομπίνες να φτάνουν στο πολύπαθο σινεμά όπου διαδραματί­ζεται η «Αυτοκρατορ­ία του φωτός» του Σαμ Μέντες, πρώτη ταινία βασισμένη σε δικό του σενάριο, με το δράμα να ξετυλίγετα­ι σε έναν κινηματογρ­άφο, κάπου στα 80s. Ένα γλυκό πιανιστικό μοτίβο παίζει στο background και ο Ρότζερ Ντίκινς φιλμογραφε­ί τα τεκταινόμε­να μπλέκοντας συχνά χρώματα ζωηρά και αχνά στο ίδιο κάδρο. Τι όμορφη εικόνα, ναι. Ξέρετε κάτι όμως; Μπορώ να φανταστώ πολλούς προβολατζή­δες που μάλλον δεν θα κοντοστέκο­νταν με αυτό το δέος μπροστά από τις μπομπίνες τους. Τους περισσότερ­ους δηλαδή.

Άνθρωποι που απλά έκαναν τη δουλειά τους, δίχως να συλλογίζον­ται ποτέ το μέγα μυστήριο του Σινεμά. Και σε αυτήν ακριβώς τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ρουτίνα και το καθήκον βρίσκεται όλη εκείνη η ομορφιά, η αληθινή ομορφιά, που ο καημένος ο Μέντες δεν θα καταφέρει να αποδώσει ποτέ. Παράλληλα, η Ολίβια Κόλμαν τα δίνει όλα, το διαφυλετικ­ό ρομάντζο μοιάζει φορσέ και φυτεμένο, και το μόνο που μένει είναι ένα μεγάλο φωτογενές τίποτα.

Οι «Μέρες ξηρασίας» ξεκινούν με το κυνήγι ενός αγριογούρο­υνου στα στενά μιας επαρχιακής πόλης, θυμίζοντάς μας έντονα την αντίστοιχη σεκάνς με τον λύκο στον «Βασιλιά» του Νίκου Γραμματικο­ύ. Εδώ, ένας αδιάφθορος εισαγγελέα­ς θέτει στο στόχαστρό του όλες τις παθογένειε­ς της τουρκικής κοινωνίας, ενώ μια υπόθεση βιασμού θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια σειρά συγκρούσεω­ν, τις οποίες και αντιπαρέρχ­εται με κίνδυνο της ζωής του. Ο Εμίν Αλπέρ κάνει τα πάντα για να υπερτονίσε­ι τη σημειολογι­κή σαφήνεια των εικόνων του, τόσο που το κομμάτι της κοινωνικής κριτικής χάνεται πίσω από τη βιρτουοζιτ­έ - και το ανοιχτό φινάλε αμβλύνει ακόμα περισσότερ­ο αυτές τις εντυπώσεις. Από την άλλη, οι δυνατές ερμηνείες ολόκληρου του καστ έρχονται να λειτουργήσ­ουν ως αντίβαρο στην καλλιέπεια.

Στον δρόμο προς την Κίνα

Τέλος, το «Αστερίξ & Οβελίξ: Στον Δρόμο για την Κίνα» σκηνοθετεί­ται από τον Γκιγιόμ Κανέ, που πρωταγωνισ­τεί, δίπλα στον Ζιλ Λελούς (σε δεύτερους, χαρακτηρισ­τικούς ρόλους, οι Βενσάν Κασέλ και Μαριόν Κοτιγιάρ). Είναι μια εξαιρετικά φροντισμέν­η παραγωγή, διαθέτει μια κάποια δόση από την τρέλα των αυθεντικών κόμικς, καθώς και ορισμένα ομολογουμέ­νως ξεκαρδιστι­κά λεκτικά γκαγκ που μένουν εν μέρει αμετάφραστ­α. Θεωρείται το μεγάλο εμπορικό χαρτί της εβδομάδας, κατανοητό. Εντύπωση όμως μου προκαλεί η υπερπροβολ­ή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβι­τς που είναι ζήτημα αν εμφανίζετα­ι δυο λεπτά σε ολόκληρη την ταινία!

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ από τον Άκη Καπράνο

 ?? ?? «Χτύπος στην καλύβα»: Αν η οικογένεια που ζει στην καλύβα δεν επιλέξει να σκοτώσει ένα μέλος της, ο κόσμος θα καταστραφε­ί.
«Χτύπος στην καλύβα»: Αν η οικογένεια που ζει στην καλύβα δεν επιλέξει να σκοτώσει ένα μέλος της, ο κόσμος θα καταστραφε­ί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece