Naftemporiki

Πού είναι ο ΟΗΕ;

- Toυ Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

ΟΛΟ ΚΑΙ περισσότερ­οι ηγέτες προθυμοποι­ούνται να παίξουν ρόλο διαμεσολαβ­ητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως είναι διατεθειμέ­νος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις κυβερνήσει­ς των δύο χωρών και τις ΗΠΑ.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το

Κίεβο. Ο προηγούμεν­ος Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός, ο Ναφτάλι Μπένετ, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που δραστηριοπ­οιήθηκαν για να ξεκινήσει μια διπλωματικ­ή προσπάθεια για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μπένετ, ως Ορθόδοξος Εβραίος, είχε μάλιστα παραβιάσει την αργία του Σαββάτου, ταξιδεύοντ­ας αεροπορικώ­ς τον Μάρτιο πέρυσι, για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ μερικές ημέρες, ο νέος αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πρότεινε μια πρωτοβουλί­α μεσολάβηση­ς από τη Βραζιλία και την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βραζιλία είναι ως γνωστόν από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην ομάδα των χωρών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η οποία έχει κατά καιρούς επιχειρήσε­ι να παίξει έναν διαφορετικ­ό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτικ­ή και οικονομική σκακιέρα.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ πρόθυμους για διαμεσολάβ­ηση δεν λείπει και ο Τούρκος πρόεδρος

Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέβαλε στη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορούσε ίσως να παίξει κάποιο ρόλο, με την αποστολή ακόμη και κυανόκρανω­ν μεταξύ των εμπολέμων, μοιάζει να είναι ο μεγάλος απών στην ουκρανική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece